VENTER: Folk står utenfor militærsykehuset i Kairo, der Egypts tidligere president Hosni Mubarak ligger i koma etter hjerneslaget tirsdag. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix Foto:

Fortsatt uklart om Mubaraks helsetilstand

Statlig nyhetsbyrå: Han er klinisk død

Mubaraks advokat: Han skled bare på badegulvet

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ligger i koma på et militærsykehus i Kairo. Samtidig øker spenningen i landet, der resultatet av presidentvalget ennå ikke er klart.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Begge presidentkandidatene hevder å ha vunnet søndagens valg. Samtidig holder militærrådet, som har styrt Egypt siden Mubarak ble avsatt i fjor, fortsatt fast på makten.

- Rapportene om Mubaraks død er falske. Han skled bare på badegulvet, sier en av Mubaraks advokater i dag ifølge The New York Times.

Også andre kilder avviser at eks-presidenten er død.

- Mubarak er ikke klinisk død, som det tidligere ble hevdet. Han ligger i koma og legene forsøker å gjenopplive ham, sier en sykehuskilde.

Ifølge kilden er han koblet til en respirator som hjelper ham med å puste.

Opplysningen bekreftes av et anonymt medlem av militærrådet.

Gjenopplivet

Det statlige nyhetsbyrået MENA meldte tirsdag kveld at Mubarak var erklært klinisk død etter å ha fått hjertestans i fengselet tidligere på kvelden. Ifølge nyhetsmeldingene ble han gjenopplivet av fengselslegen. Men så kom det melding om at han hadde fått slag, og han ble så overført til et militærsykehus.

Mubarak ledet Egypt i 30 år, fram til han ble avsatt under revolusjonen i februar fjor.

For knappe tre uker siden ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

KRITISK: Egypts avsatte president ligger i koma og er koblet til respirator etter å ha fått hjertesvikt og hjerneslag tirsdag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto:


Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

Etter at dommen falt tidligere i måneden forverret helsen seg markant. Ifølge fengselskilder led han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

Store utfordringer

Nyheten om Mubaraks sterkt svekkede helsetilstand kommer samtidig som egypterne venter på å få vite hvem som blir landets nye president. Resultatet er ventet torsdag, og den statseide avisen Al-Ahram kaller det «de mest avgjørende timene i landets historie».

Det muslimske brorskap hevdet mandag at deres kandidat, Mohamed Morsy, hadde vunnet. Samtidig hevder rivalen Ahmed Shafik, som var statsminister i Mubaraks siste regjering, at han fikk flest stemmer.

Shafik anklager brorskapet for å trikse med tallene og holder fast på at det offisielle valgresultatet vil vise at han er landets nye president.

Valgkommisjonen gransket onsdag beskyldninger om valgfusk fra begge parter.

Mubaraks etterfølger arver en vanskelig jobb, med svak økonomi og en spent situasjon i befolkningen. Det største utfordringen blir å samle en splittet nasjon etter revolusjonen i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder