LETER: En mann fra Aceh-provinsen leter etter sønnen sin blant hundrevis av døde indonesere. Mange av de omkomne i landet er sårt trengte helsearbeidere. Foto: EPA

Helsekrise i Aceh: Fire av fem helsearbeidere omkom

(VG Nett) Bistandsarbeidere anslår at så mange som fire av fem helsearbeidere i Aceh-provinsen i Indonesia er omkommet etter flodbølgekatastrofen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Aceh-provinsen på Sumatra er det hardest rammede området i Indonesia. Her mangler 80 prosent av helsearbeiderne.

- Av de 400 som jobbet i Aceh-provinsens helseavdeling er bare 82, eller en femtedel, gjort rede for. Omtrent 150 doktorer er savnet, sier Mark Collins, leder for Australia's international development agency (AusAID), ifølge nyhetsbyrået AP.

- Mesteparten av helsesektorens infrastruktur er alvorlig rammet eller ødelagt ifølge Collins.

- Gjenoppbygging av helsesystemet i Aceh-provinsen på Sumatra må være førsteprioritet og vil ta år, sier han.

Imens får de hjelp fra mange deler av verden. Hundrevis av helsearbeidere fra Australia, Singapore, Tyskland og flere andre nasjoner blir ledet av en amerikansk tropp på 14.000 mann, ifølge AP.

Sykdommer

Det har ikke oppstått noen alvorlige utbrudd av smittsomme sykdommer, slik det lenge var fryktet. Men Verdens Helseorganisasjon sier de fortsatt er bekymret over malaria-smitte via mygg i enkelte områder.

- Det er fortsatt betydningsfull risiko for helsen. Folk drikker fortsatt urent vann. Det er fare for malaria, fastslår WHO-koordinator Rob Holden ifølge AP.

En helseekspert sier at malaria kan ta livet av 100.000 menneske r de neste månedene, dersom myndighetene ikke gjør tiltak mot malariamyggen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder