Poser med stein observert

Ny demonstrasjon: Politiet brukte tåregass - flere pågrepet

EIDSVOLLS PLASS/PARKVEIEN (VG Nett) Demonstranter skjøt raketter, og til slutt brukte politiet tåregass. Flere har blitt pågrepet.

 • Samaria Iqbal
 • Ida Anna Haugen
 • Marianne Tessem
 • Mats Bleikelia
 • Andreas Fosse
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over 11 år gammel

Under kan du lese om demonstasjonen foran den israelske ambassaden minutt for minutt:

Klokken 17.28: Ifølge en pressemelding fra politiet skal to person så langt ha blitt pågrepet.

Klokken 17.00: Det har roet seg betraktelig foran den israelske ambassaden. Flere personer blir pågrepet av politiet, melder VG Netts reporter på stedet.

** Noen tjenestemenn er skadd etter å ha blitt truffet av stein, men det er bare snakk om lettere skader, opplyser en polititjenestemann på stedet til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJEKKET: Flere personer ble luket ut av politiet etter at de tok kontroll over opptøyene. Foto: Scanpix

Klokken 16.55: De gjenværende demonstrantene sprer seg og ser ut til å reise av gårde, ifølge VG Netts reporter.

Klokken 16.53: Politiet plukker ut folk fra den isolerte gruppen og setter dem på linje. VG Netts reporter sier at de skal ransakes.

Klokken 16.49: Politiet bruker tåregass i Slottsparken. En stor gjeng på opp mot 100 personer, stort sett ungdommer, er omringet av politiet. Politiet truer folk med tåregass om de prøver å bryte politisperringene.

Klokken: 16.46: Det blir kastet røykbomber.

Klokken 16.43: Politiet iverksetter en aksjon. De har kjørt fram to pansrede biler med gjerder foran for å presse demonstranene inn i Slottsparken. Folk kaster fyrverki mot politiet. Helt til nå har politiet vært avventene.

Klokken 16.40: Forstander i Det islamske forbund og leder for vaktene ved dagens demonstrasjon, Basim Ghozlan, sier til VG Nett at han mener demonstrasjonen har vært vellykket. Han sier også at vaktene trekker seg ut fordi de mener at arrangementet er ferdig.

Klokken 16.34: Blitzere som var på vei mot ambassaden, skal ha snudd, melder TV 2 Nyhetskanelen. Situasjonen er avventende, ifølge VG Netts reporter på stedet.

Klokken 16.30: 20-30 ungdommmer stormer mot sperringene til politiet, der de begynte å rykke mot gjerdene. Politiet måtte kjøre pansrede biler inn for å stabilisere gjerdene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILDEKKET: Flere demonstranter hadde dekket ansiktene sine. Foto: Bjørnar Tommelstad

Klokken 16.25: Folk med brannbomber er observert, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Klokken 16.18: En skadet av fyrverkeri, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Klokken 16.17: Folk har blitt obeservert med bæreposer med stein på vei mot ambassaden, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅTTE BRUKE PANSERBILER: Politet måtte bruke store pansrede biler for å holde sperreingene i balanse da de ble angrepet av demonstranter. Foto: Scanpix

Klokken 16.14: Vaktene har delvis trukkets seg tilbake. Har til tider vært svært heftige sammenstøt mellom arrangørenes vakter og de som lager bråk.

Klokken 16.09: Demonstranter brøt gjennom den første sperringa med frivillige vakter. Det kastes noe kinaputtlignende inn i folkemengden, ifølge VG Netts reporter på stedet. Flere av demonstrantene har tildekt ansiktene sine.

Klokken 16.05: Et fyrverkeri ble skutt rett mot en gjeng som vifter med et svært palestinaskjerf, ifølge VG Netts reporter på stedet. Demonstranter roper slagord som «spreng ambassaden», «Israel er terrorister» og «USA er terrorister».

Klokken 15.57: En person klatrer opp et gatelys med et palestinaflagg, til jubel fra flere tilskuere, viser bilder fra TV 2 Nyhetskanalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I TOPPEN AV EN LYKTESTOLPE: En person klatret opp til toppen av en lyktestolpe med et palestinaskjerf. Foto: Mats Bleiklia

Klokken 15.52: Vaktene bryter inn i mengden og tar fyrverkeri fra en gjeng helt foran ved sperringene. En gruppe på 30-40 ungdommer forsøker å bryte sperringene til arrangørenes vakter.

Klokken 15.48: Demonstranter roper slagord og skyter raketter. Barna har dratt fra stedet, men det skal være flere på vei mot ambassaden.

Klokken 15.41: Politiet roper i megafon at demonstrantene må trekke seg bakover.

Klokken 15.38: Ifølge TV 2 Nyhetskanalen ser det ut som om noen blir fraktet vekk fra folkemengden. Kan være snakk om skader. Flere personen skal ha blitt observert med masker.

Klokken 15.34: Politihelikoptre sirkler over folkemengden.

Klokken 15.25: Det skytes raketter mot inn i folkemengden, trolig mot politiet, ifølge VG Netts reporter på stedet. Det er mange barn foran i toget, som skriker og løper rundt.

Klokken 15.22: To personer har forsøkt å komme seg fram til sperregjerdene for legge ned en tøydukke som forestiller et barnelik. Det begynner å vanskeligere for vaktene å sperre for folk som prøver å komme seg gjennom til sperringene. Ifølge TV 2 Nyhetskanalen har det blitt rapportert om steinkastig og fyrverkeri, men dette har ikke blitt sett av VG Netts reportere.

Klokken 15.15: Rundt 1000 demonstranter, ifølge VG Netts reporter på stedet, er rett i nærheten av den israelske ambassaden. Parkveien rundt selve ambassaden er sperret av og pansrede politibiler støtter opp sperringene. Det er masse politi og kommandobiler på stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ VEI TIL AMBASSADEN: Her er demonstrasjonstoget på vei mot den israelske ambassaden. Foto: Scanpix

Klokken 14 i dag startet en ny demonstrasjon utenfor Stortinget i regi av blant andre Palestinakomiteen og Norsk Folkehjelp.
LO i Oslo hadde på forhånd gjort det klart overfor arrangørene at forutsetningen for deres støtte til demonstrasjonen er at den ikke går til den israelske ambassaden. Dette for å forhindre voldsepisoder ved ambassaden, skriver NTB.

Men etter Eidsvolls plass fortsatte demonstrasjonen opp til den israelske ambassaden der det oppstod hissige sammenstøt mellom vakter og ungdommer.

Les også:Legene kan forlate Gazastripen

Lillevolden pågrepet

PÅGREPET: Mangeårig blitzer Stein Lillevolden ble pågrepet av politiet utenfor Tinghuset lørdag. Foto: Scanpix

En gruppe ungdommer fra Blitz ble stoppet av politiet på vei til Eidsvolls Plass melder TV 2 Nyhetskanalen. Blitzerne skal ha kommet i håndgemeng med politiet på vei ned til demonstrasjonen, ifølge TV-kanalen.

En av VGs fotografer var vitne til at blitzerne ble stoppet av politiet. Mångeårig blitzer Stein Lillevolden ble pågrepet. Han skal ha holdt en appell til omtrent 50 blitzere der han oppfordret til en rolig demonstrasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TEMPERATUREN STIGER: Raketter skytes mot politiet og inn i folkemengden. Temperaturen stiger kraftig ved den israelske ambassaden i Oslo. Foto: Samaria Iqbal

Hold deg oppdatert:Alle nyheter fra krigen i Midtøsten

På vei ned til Stortinget ble gruppen stoppet av politiet som ønsket å ransake dem. Ifølge VGs fotograf på stedet skal politiet ha vært noe hardhendte mot Lillevolden som deretter skal ha forsøkt å slå mot politiet. Dette var bakgrunnen for pågripelsen.

Les også:Politiet forberedt på mer Gaza-bråk i Oslo

Tar forhåndsregler

Svein Petter Haslerud, direktør ved Grand Café, forteller til VG Nett at de ikke vil la gjester sitte ved vinduene så lenge demonstrasjonen pågår.

- Av hensyn til gjestenes sikkerhet kommer vi ikke til å ha noen sittende ved vinduene. Hva som helst kan skje nå utover kvelden, sier Haslerud til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENGAJSERTE: VG Netts reporter forteller at det strømmer folk til Eidsvolls plass for å delta på dagens demonstrasjon. Foto: Marianne Tessem

Stab-sjef for Oslo-politiet Johan Fredriksen sier til TV 2 Nyhetskanalen at de i utgangspunktet ikke frykter noenting, men at de har sørget for god sikkerhet i forbindelse med dagens demonstrasjon.

- Vi har den nødvendige sikkerheten og har hatt god dialog med arrangørene, sier Fredriksen.

Etter det VG Nett har grunn til å tro er flere av personene som sto bak torsdagens opptøyer, til stede også idag.

Les også:Israel: - Vi øker offensiven

Frykter ikke bråk

Til tross for voldsomme opptøyer under torsdagens demonstrasjon sier palestinakomiteen, en av arrangørene for demonstrasjonen til støtte for Gaza, at de ikke frykter nye opptøyer i forbindelse med dagens demonstrasjon.

I følge VG Netts reportere på stedet strømmer det folk til Eidsvolls Plass for å delta i demonstrasjonen. Flere personer holder appell, blant annet SVs Heikki Holmås.

VG Nett følger lørdagens demonstrasjon.

Les også:Tar ikke avstand fra gatekamper

STORT OPPMØTE: Mange hadde møtt frem foran Stortinget i forbindelse med lørdagens Gaza-demonstrasjon. Foto: Marianne Tessem

Les også

 1. Tårevått gjensyn på Gardermoen

  Etter sju måneder på Gazastripen kunne endelig norskpalestinske Najah Aburayya og hennes fem barn sette føttene på norsk…
 2. Tror ikke det blir voldelige gatekamper idag

  (VG Nett) Palestinakomiteen, en av arrangørene for demonstrasjonen til støtte for Gaza, frykter ikke nye voldelige…
 3. - Israel kan ha begått krigsforbrytelser

  Israelske styrker kan ha begått krigsforbrytelser i forbindelse med at et hus med sivile palestinere ble beskutt og…
 4. Tar ikke avstand fra gatekampene i Oslo

  Flere støtteorganisasjoner for palestinerne vil ikke ta avstand fra bråket i Oslo sentrum torsdag kveld.
 5. Forberedt på nytt slag

  Politiet frykter et nytt voldsomt gateslag i Oslo i dag. Pøblene som endevendte Karl Johan får støtte fra flere radikale…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. USA-advarsel mot Palestina-vold i Norge

 2. Tåregass mot demonstrantene

 3. Politiet: - Vanskelig å unngå nye opptøyer

 4. - Politiet var ikke dimensjonert for kaoset

 5. Varsler ny Gaza-demonstrasjon i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder