UMENNESKELIG: Carina Höglund mener at svensk presse har publisert for mange av de grusomme detaljene rundt drapet på datteren Engla. Foto: Mattis Sandblad

UMENNESKELIG: Carina Höglund mener at svensk presse har publisert for mange av de grusomme detaljene rundt drapet på datteren Engla. Foto: Mattis Sandblad

Englas mor til VG Nett: - Sjokkert over pressen

Advarte leserne mot vemmelige opplysninger med varseltrekant

STJÄRNSUND(VG Nett) - Jeg er sjokkert og forbannet på pressen fordi de går ut med så mange detaljer om drapet på min datter. Det kjennes ut som de sparker oss mens vi ligger nede, sier Carina Höglund til VG Nett.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Höglund sier at hun ikke orker å møte pressen etter at rapporten fra politietterforskningen fredag ble offentliggjort. I denne rapporten får offentligheten ta del i avhørene av drapstiltalte Anders Eklund, vitneavhør og detaljrike dokumenter om hvordan drapene på Pernilla og Engla ble gjennomført.

I dag starter rettssaken mot Anders Eklund i Stockholm. VG Nett dekker rettssaken gjennom de neste fire dagene, og har snakket med Englas mor om presset familien er utsatt for i forbindelse med rettssaken.

- Det er helt umenneskelig å publisere disse detaljene. Tenk bare på Englas besteforeldre, slektninger og klassekamerater som leser dette. Det er ikke så enkelt som man tror, sier Carina Höglund.

Er mediene flinke nok til å legge vekt på saklighet og omtanke i forbindelse med drapssaker?Si din mening her.

LES OGSÅ:Sårene rives opp igjen i Stjärnsund

Til svenske medier har moren tidligere sagt at hun ønsker å være delaktig under rettssaken mot datterens drapsmann som starter i Stockholm i dag. Nå klarer ikke hun å tenke så langt.
- Det eneste jeg tenker på nå er alt det som har blitt skrevet, sier hun.

- Trenger ikke å vite detaljene

I en av artiklene som ble publisert lørdag, advarte Aftonbladet leserne mot vemmelige detaljer med en varseltrekant.

- VIKTIG SPØRSMÅL: Norsk presseforbunds Per Edgar Kokkvold mener spørsmålet fortjener oppmerksomhet. Foto: Scanpix

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at åpenheten om politietterforskningen i det store og hele har fungert godt i Sverige.

- Det er veldig sjelden at det har hatt uheldige konsekvenser. De har kanskje hatt flere positive konsekvenser enn oss, fordi tausheten her i landet lett kan føre til lekkasjer og spekulasjoner, sier Kokkvold til VG Nett.

ENGLAS MOR:- Han må ikke få slippe ut

Generalsekretæren understreker imidlertid at åpenheten ikke betyr at mediene skal referere alle detaljene.

- Dersom det er et grovt drap, så trenger ikke offentligheten å få de grusomme detaljene beskrevet. Vi trenger ikke vite mer enn at detaljene er grusomme, ikke mer.

- Svenske medier har de siste dagene levert en massiv dekning av Engla- og Pernilla-drapet. Kan mengden være et problem?

- Det er det alltid noen som vil mene, men det trenger ikke å være det. Det som publiseres skal ha noe i det offentlige rom å gjøre, og den vurderingen er det opp til hver enkelt journalist å ta. Denne vurderingsevnen skal sitte i instinktet, men det er ikke tvil om at åpenhet stiller krav til redaksjonene.

LES OGSÅ:- Engla skal minnes med kjærlighet

Kokkvold sier at det stort sett har vært lite kritikk mot norske journalister i lignende saker tidligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder