VINNER: Barack Obama kan i dag feire valgseieren, men snart ståpr utfodringene i kø for den nyvalgte presidenten. Foto: Reuters

Derfor vant Obama

(VG Nett) En nærmest perfekt valgkamp sikret Barack Obama valgseieren. Nå står utfordringene i kø for den nyvalgte presidenten.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over 11 år gammel

Det mener VG Netts valgekspert Alf Tomas Tønnessen. Han er ikke overrasket over at Obama gikk seirende ut av kampen om Det hvite hus. Ifølge Tønnesen har demokratenes kandidat gjennomført den klart beste valgkampen av de to kandidatene.

LES OGSÅ:Han blir verdens mektigste mann

Obama har ikke gjort noen store feil som har fått konsekvenser for kampanjen. I tillegg har han hatt mest penger, og fått drahjelp av finanskrisen, oppsumerer Tønnessen.

HAn tok nylig doktorgrad om høyresiden i amerikansk politikk ved Universitetet i Oslo, og har i hele natt svart på VG Nett-lesernes spørsmål om valget.

McCains tabber

Gjennom valgkampen har det vært knyttet spenning til om USA var klar for en afroamerikaner som president. Tønnesen tror George Bush har bidratt til å bane vei for Obama ved å utnevne to afroamerikanere som utenriksministere.

VGTV:Se Obamas takketale her

Samtidig mener han John Mc Cain gjorde en avgjørende feil da han utnevnte Sarah Palin som visepresident. Tønnessen mener utnevnelsen bidro til å slå bena under kritikken mot Obamas manglende erfaring.

SKRIV HER:Hva forventer du av Obama?

McCain var sentrumsorientert i begynnelsen, men beveget seg mot Høyre gjennom valget av Palin. Dermed ble han i større grad assosiert med George Bush, påpeker han.

LES OGSÅ:Valget stat for stat

Også finanskrisen skapte store problemer for republikanerne i innspurten.

DISKUSJON:- Obamas tale var elendig

- McCain viste at han ikke var i stand til å forstå middelklassen økonomiske problemer. Samtidig gjorde han selv et poeng av at økonomi ikke var han sterkeste side. Det rammet han hardt da finanskrisen slo inn for fullt, sier Tønnesen.

Enorme forventninger

Da John McCain ved 06.00-tiden norsk tid erkjente nederlaget holdt han en svært forsonende tale, der han gratulerte Obama med seieren. Tønnesen mener likevel det er for tidlig å si om Obama vil klare å bli en samlende president.

SAMLESIDE:Alt om USA-valget

Han understreker at Obama står overfor store utfordringer når han skal begynne å innfri de enorme forventningene han har skapt i løpet av valgkampen.

VGTV:McCain gratulerer Obama

- Det viktigste for Obama blir å ikke gjøre for mye på en gang, slik Clinton gjorde da han ble valgt i 1992, sier Tønnesen.

Saken fortsetter under bildet!

JUBEL: Obama-tilhengere strømmet ut i gatene i New York etter at valgseieren var klar. Foto: Scanpix

Han mener USAs økonomiske situasjon vil gjøre det vanskelig for Obama å oppfylle sine mange løfter. Den enorme statsgjelden og galopperende pensjonsutgifter er blant utfordringene den nye presidenten må håndtere.

BILDESPESIAL:Se bildene fra Obamas liv

Tønnesen tror valget av Obama vil styrke forholdet mellom USA og Europa. Samtidig spår han at mange europeiske politikere vil få seg en overraskelse når den nye presidenten inntar Det ovale kontor. Ifølge Tønnesen er de utenrikspolitiske forskjellene mellom Obama og Bush mindre enn mange europeere tror.

- Obama er opptatt av dialog. Samtidig vil han kreve mer av sine allierte, blant annet i Afghanistan. Han er langt fra noen pasifist, sier Tønnesen.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. McCain: - Skal gjøre alt for å hjelpe ham

 2. McCain demper den negative valgkampen

 3. Palin: - Lei meg hvis jeg kostet McCain stemmer

 4. Obama satser TV-millioner på valgseier

 5. - Obama, du lyver

Fra andre aviser

 1. Tøffere i tonen mot McCain

  Fædrelandsvennen
 2. Obama og McCain til Bush for å diskutere krisen

  Bergens Tidende
 3. Obama og McCain til Bush

  Aftenposten
 4. Kvinner og krise sender Obama i ledelsen

  Aftenposten
 5. Får gratulasjoner fra hele verden

  Aftenposten
 6. – Uavgjort

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder