Tåregass mot demonstrantene

PARKVEIEN (VG Nett): Politiet måtte bruke tåregass for å løse opp i opptøyer utenfor den israelske ambassaden søndag kveld.

  • Ida Anna Haugen
  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Søndag kveld var det en ny demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden i Parkveien. Flere hundre hadde møtt frem for å protestere mot Israels invasjon i Gaza.

Etter korte appeller utenfor ambassaden ble den fredelige demonstrasjonen, som begynte klokken fem, erklært avblåst. Enkelte beveget seg da vekk fra ambassaden.

Kort tid etter begynte opptøyene. Flere personer kastet raketter, egg, stein og sko mot politiet.

Les også:Midtøsten-ekspert: - Israel bryter internasjonal rett

Politiet truet da med arrestasjoner og tåregass om ikke folkene forlot området. Dette løste ikke opp i opptøyene, men demonstrantene forsvant i alle retninger da tåregassen ble avfyrt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TÅREGASS: Politiet tok i bruk tåregass for å løse opp i opptøyene utenfor den israelske ambassaden søndag kveld. Foto: Marianne Tessem

Tåregass

Operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt bekrefter at politiet på stedet truet med å gå til arrestasjoner, og at det ble brukt tåregass mot demonstrantene:

- For en tid tilbake ble demonstrasjonen proklamert ulovlig av politiet. Da hører det med at folk risikerer arrestasjon hvis de ikke fjerner seg, sier Jørstad til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STERKE FØLELSER: Flere hundre personer hadde møtt opp for å demonstrere utenfor den israelske ambassaden. Foto: Scanpix

- Gir oss ikke

Thoraya Alaisawi var blant demonstrantene på stedet. Hun har selv familie på Gaza.

- Dette er vår eneste mulighet til å gjøre noe. Vi får ut frustrasjonen over situasjonen, forteller hun til VG Nett.

Hun har søsken som befinner seg i Gaza, og følger situasjonen spent hjemmefra. Hun sier hun kommer til å være med på flere demonstrasjoner.

- Politiet er kanskje kalde nå, men vi fryser ikke. Vi gir aldri opp, sier hun.

Ingen arrestert

Også tirsdag og lørdag var det demonstrasjoner utenfor den israelske ambassaden. Tirsdag ble åtte personer arrestert etter at de kastet nyttårsraketter mot politiet. Lørdagens demonstrasjon var langt roligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPLØST: Opptøyene løste seg opp da politiet tok i bruk tåregass. Foto: Scanpix

Etter at demonstrantene hadde gått fra den israelske ambassaden samlet de seg utenfor Stortinget hvor de fortsatte å rope slagord. I 18.30-tiden annonserte Stein Lillevolden, mangeårig Blitz-aktivist, at demonstrasjonen var ferdig. Demonstrantene forlot da Stortinget.

Søndagens demonstrasjon ble arrangert av blant andre Blitz, Palestinakomiteen og partiet Rødt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder