IKKE UKJENT: Indianerstammen som ble kjent gjennom et fotografi i mai har vært kjent for den siviliserte verden i nesten 100 år. Foto: AP

«Ukjent» indianerstamme var ikke ukjent

(VG Nett) Fotografen som tok bildene av de «uoppdagede» Amazonas-indianerne innrømmer at stammen har vært kjent i nesten 100 år.

Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Flyfotoene av de rødmalte indianerne med pil og bue gikk verden rundt i slutten av mai. Det brasilianske indianerdirektoratet, Funai, som hadde tatt bildene, fortalte at jungelstammen aldri hadde hatt kontakt med verden utenfor regnskogen.

Les også: Indianerstamme har aldri sett andre mennesker

Det ble gitt et inntrykk av at dette var en hittil ukjent stamme. Nå viser det seg at historien ikke var helt sann, skriver Guardian.

Stammens eksistens har vært kjent siden 1910.

Var det riktig å «vri» på historien for å få publisitet om forholdene i jungelen? Si din mening!

Bildenes opphavsmann, José Carlos Meirelles (61), innrømmer overfor TV-kanalen al-Jazeera at historien var oppdiktet. Det hele var et politisk stunt.

- Alan Garcìa (presidenten i Peru) sa nylig at de isolerte indianerne er et resultat av fantasien til miljøvernere og antropologer. Men nå har vi bildene, sier Meirelles.

Kjente GPS-koordinater

Meirelles forteller nå at det «tilfeldige» sammenstøtet med indianerstammen heller ikke var tilfeldig.

- Jeg hadde samlet GPS-koordinater i flere år, sier han til Guardian.

Meirelles er ekspert på indianerstammene i Amazonas og jobber for det brasilianske direktoratet for beskyttelse av indianere, Funai.

Survival International, organisasjonen som publiserte bildene sammen med Funai, forsvarer forstyrringen av indianerstammen. Bildene skulle skaffe publisitet rundt de innfødte jungelstammene for å stoppe den ulovlige tømmerhoggingen som truer indianerne i Amazonas.

- Har sett mennesker

I begynnelsen av juni tilbakeviste Regnskogfondet at indianerstammen aldri har sett andre mennesker før.

Les også: - De vil ikke leve som oss

- De vet om oss, men de vil ikke ha noe med oss å gjøre, sa Lars Løvold, leder i Regnskogfondet til VG Nett.

Nå forsvarer også Løvold publisitetsstuntet til José Carlos Meirelles og Survival International.

- Det kan ha vært politisk nødvendig selv om dette åpenbart er en form for kontakt, selv om dette ikke utsetter dem for livsfare, slik direkte fysisk kontakt gjør, sier Løvold til Aftenposten.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder