KLIMAENIGHET: Canadas statsminister Stephen Harper, USAs president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Italias statsminister Silvio Berlusconi.

G8 med ambisiøse klimaløfter: Miljøgeneral: - Ekstremt bra!

(VG Nett) Lederne fra G8-landene har i kveld forpliktet seg til å begrense global oppvarming til to grader celsius i 2050. WWF-general Rasmus Hansson jubler over avtalen.

Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Statslederne fra de åtte ledende industrinasjonene i verden ble enige om å jobbe for å halvere de globale klimautslippene innen 2050, melder nyhetsbyrået AP. På samme tid skal de utviklede landene i verden forplikte seg til 80 prosent klimakutt.

Dessuten ble de åtte statslederne enige om å begrense den globale oppvarmingen til to grader i 2050.

Det er første gang G8-landene er enige om en slik målsetting.

Storbritannias statsminister Gordon Brown kalte enigheten «en historisk avtale», mens Tysklands Angela Merkel uttalte at den representerer «et klart skritt fremover».

LES OGSÅ:40 G8-demonstranter pågrepet i Italia

- Etter en lang kamp har nå alle G8-landene endelig akseptert togradersmålet. Fra USA til Japan og Europa, alle vil nå jobbe for dette målet, sa Merkel, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Ekstremt bra

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge kaller gjennombruddet ekstremt bra.

- Dette er ekstremt bra hvis det er sant. Det betyr at lederne for de åtte viktigste landene i verden føler seg forpliktet til å ta dette alvorlig. En begrensning av den globale oppvarmingen til to grader i 2050 er en massiv forskjell i forhold til dagens politikk. I dag er verden på vei mot tre-fire grader økning til 2050, sier Hansson.

Ifølge Hansson betyr G8-forpliktelsen også at Norges klimapolitikk ikke fungerer.

GLAD: WWF-sjef Rasmus Hansson mener G8-landenes nye klimaløfte lover godt. Foto: WWF

- Det er et sterkt signal til den norske valgkampen: Nå er tiden kommet til å forplikte seg til drastiske utslippskutt i Norge, ikke bare i utlandet. Vi er riktignok små, men vi har større mulgiheter enn mange andre, mener Hansson.

Han oppfordrer nordmenn til å sette klimaproblemet på agendaen i den kommende valgkampen.

- G8 har nå gitt norske velgere mulighet til å sette Jens, Siv, Erna og de andre politikerne mot veggen.

Feilet med Kina og India

Avtalen mellom de fremste industrinasjonene ble offentliggjort etter at en avtale mellom G8 og verdens største utviklingsland gikk i vasken. G8 ønsket også å få med seg utviklingslandene i en forpliktelse om å kutte klimautslippene med 50 prosent innen 2050. Men Kina og India motsatte seg denne ideen.

For øvrig måtte Kinas president Hu Jintao forlate G8-møtet onsdag og reise til hjemlandet på grunn av opptøyene i byen Urumqi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder