Obama i Kairo for å tale til verdens muslimer

USAs president Barack Obama kom torsdag morgen til Egypts hovedstad Kairo der han skal holde sin første tale til verdens muslimer.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er knyttet stor interesse til talen, som mange mener kommer til å bli historisk.

VGTV:Se Obamas tale direkte her fra ca. kl. 12.10

Før Obama inntar podiet på universitet i Kairo, drøftet han fredsprosessen i Midtøsten med Egypts president Hosni Mubarak.

- USA har forpliktet seg til å arbeide sammen med land i regionen slik at alle mennesker kan få det de lengter etter, sa Obama til journalister etter møtet i presidentpalasset.

Mubarak føyde til at alle temaer ble drøftet i full åpenhet uten reservasjoner, og at det vil bli holdt flere møter om temaet, enten i USA eller andre steder.

- Intenst hat mot USA

Ikke alle hilser Obama like velkommen. Irans øverste leder, Ayatolla Ali Khamenei, sier at det er et intenst hat mot USA i Midtøsten og antyder at Barack Obamas tale ikke vil endre noen ting.

I en tale i Teheran torsdag morgen fremholdt Khamenei at hatet mot USA er for stort til at det kan endres med «slagord».

Obama har selv forsøkt å dempe forventningene til talen ved å understreke at forholdet mellom USA og verdens muslimer ikke kan endres i en håndvending.

Samtidig viser en meningsmåling at USAs anseelse har økt i mange land etter at Obama ble valgt til president i november. I Tyrkia, det eneste muslimske landet som er med i undersøkelsen, har nå nærmere halvparten av de spurte et positivt syn på USA, ifølge målingen fra Ipsos/Reuters. Det er en økning på hele 25 prosentpoeng siden november.

Sov på hestefarm

Obama kom til Egypt etter å ha tilbrakt natten på hestefarmen til kong Abdullah i Saudi-Arabia. Også i Kairo ble han hilst velkommen av sin motpart med et kyss på hvert kinn.

I løpet av det korte besøket skal han også besøke Sultan Hassan-moskeen og pyramidene i Giza i utkanten av Kairo sammen med utenriksminister Hillary Clinton.

Stengte veier

Sikkerhetstiltakene er massive og egyptiske aviser konstaterer at Obamas besøk har ført til et «lukket Kairo» og «evakuering av egyptere». En av byens hovedveier, som normalt er full av trafikk, var nesten tom idet Obama ankom.

Det er knyttet store forventninger til Obamas tale, som er ment å bedre forholdet mellom USA og den muslimske verden.
Obama varslet allerede for flere måneder siden at en av hans første taler i utlandet kom til å bli holdt i en muslimsk hovedstad, men de siste dagene har han forsøkt å dempe forventningene.

- En tale er ikke nok til å løse problemene i Midtøsten, sier han i et intervju med fransk presse. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder