Iran har tatt kontroll over svenskeid oljetanker - supertanker fikk seile videre

Iran tok fredag ettermiddag først en svenskeid oljetanker i arrest i Hormuzstredet. Like etter kom meldingen om at en britisk supertanker også skulle være beslaglagt, men dette avviser Iran.

Irans statlige nyhetsbyrå opplyste at en britiske oljetanker, Stena Impero, hadde skrudd av sitt GPS-system og ignorerte advarsler. Skipet, som da befant seg i Hormuzstredet, ble beslaglagt etter å ha brutt det internasjonale maritime regelverket, har iranske myndigheter opplyst.

Tankeren på 49,683 dødvekttonn er nå ført til den iranske havnebyen Bandar Abbas. Ifølge havnevesenet planlegges det en grundig undersøkelse av skipet.

Stena Bulk og Northern Marine management har bekreftet at det er snakk om tankeren Stena Impero. Skipet var opprinnelig på vei mot Saudi-Arabia. Mens rederiet hevder at tankeren var i internasjonalt farvann, har den iranske revolusjonsgarden sagt at det befant seg i iransk område.

les også

To «norske» skip angrepet: Norge melder seg til sikring av skipsfart i Gulfen

Storbritannia kaller arrestasjonen av skipet for uakseptabel, og utenriksminister Jeremy Hunt varsler «seriøse konsekvenser» dersom ikke situasjonen blir raskt avklart. Samtidig blir britiske skip advart om å unngå stredet.

– Gårsdagens handlinger i Gulfen viser urovekkende tegn til at Iran kan gå i en farlig retning med destabiliserende oppførsel, etter Gibraltars lovlige arrestasjon av oljen på vei til Syria, skriver Hunt på Twitter lørdag morgen.

Hunt sa i går at mannskapet på fartøyene består av flere nasjonaliteter, men sier det ikke er snakk om noen britiske statsborgere.

Liberisk tanker fikk seile videre

Fredag kveld meldte utenlandske medier at den liberisk-registrerte supertankeren Mesdar også var tatt i arrest av Iran.

Klokken 23.00 norsk tid gjenga flere utenlandske medier en kontrabeskjed fra Irans revolusjonsgarde, som avviste å ha beslaglagt den liberiske supertankeren, og at den skal ha fått «lov til å fortsette etter en sikkerhetsadvarsel».

Norbulk Shipping UK, som eier den Liberia-registrerte tankeren, bekrefter at den har fått fortsette, og at mannskapet er trygt, melder Sky News.

Dette er skipet som har blitt tatt av Iran. Foto: STENA BULK

Skipet endret retning mot Iran 40 minutter etter at det første skipet ble tatt i arrest, melder Al Jazeera.

Steve Herman, byråsjef for det statlig finansierte mediebyrået Voice of America tvitret fredag kveld at president Donald Trump kjenner til hendelsene.

– Vi hørte ett, vi hørte to, sa presidenten da han ble spurt om situasjonen i Hormuzstredet. Men Herman skriver at presidenten ikke ville si om man nå har krysset en linje og hvordan USA vil respondere.

les også

USA sliter med å samle støtte til operasjon i Persiabukta

– I internasjonalt farvann

– Vi klarer for øyeblikket ikke å komme i kontakt med fartøyet som nå er på vei nordover mot Iran, står det i pressemeldingen.

Det heter videre at uidentifiserte små båter og et helikopter kom opp mot skipet mens det seilte i internasjonalt farvann i Hormuzstredet.

Skipet, som er bygget i 2018, har et mannskap på 23.

– Det er ikke meldt om noen skader og deres sikkerhet er viktigst for både eierne og operatøren, står det i pressemeldingen.

Administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk sier at det ikke er svenske statsborgere blant mannskapet.

– Vi holder på å undersøke nøyaktig hva som er skjedd. Skipet har av en eller annen grunn gått inn i iransk farvann, sier Hånell til TT.

Northern Marine Management har ikke hatt direkte kontakt med fartøyet etter at de fikk melding om hendelsen rundt klokken 1700 norsk tid.

– Vi er i tett kontakt med britiske myndigheter, heter det i pressemeldingen.

Den iranske revolusjonsgarden har ifølge AFP bekreftet at de har tatt den britiske oljetankeren i arrest i Hormuzstredet.

– Vi forsøker å få tak i ytterligere informasjon og kartlegge situasjonen så fort som mulig, etter beskjedene om hendelsen i Hormuzstredet, uttaler en talsperson ved det britiske forsvarsdepartementet.

VG snakket ved 20-tiden fredag kveld med administrerende direktør i Stena Bulk AB, Erik Hånell. Han ville ikke kommentere saken, men henviste til pressekontakt Charlie Ridgeway.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en hendelse, men kan ikke gi noen detaljer. Det viktigste nå er å ivareta sikkerheten for mannskapet om bord, sier Ridgeway.

les også

Rapport til FN: Angrep mot norsk oljetanker var sabotasje fra «statlig aktør»

Norsk UD bekymret

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet sier følgende i en uttalelse til VG:

– Vi ser med stor bekymring på situasjonen rundt Hormuzstredet. Angrep på skipsfarten er uakseptable og bidrar til å eskalere en allerede spent situasjon i regionen. Fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning, også for Norge som er en stor skipsfartsnasjon. Norge oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og ytringer som bidrar til ytterligere opptrapping.

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron har i dag hatt samtaler om den stadig tilspissede situasjonen.

Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus har de to diskutert «pågående tiltak» om situasjonen.

I juni ble oljetankeren «Front Altair», som er eid av den norske skipsrederen John Fredriksen, angrepet i Omanbukten. Se video av skipet i full fyr:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder