FRIGIR BILDE: Politet i Nederland har frigitt bilder av brevbomben, som onsdag morgen gikk av i Amsterdam, for å advare mot nye brevbomber. Foto: Politiet i Nederland

Nederland: To brevbomber har gått av i ulike bedrifter

To brevbomber har onsdag morgen gått av i ulike bedrifter i Nederland. Avsenderen krever et beløp i Bitcoins.

  • Yasmin Sfrintzeris

To brevbomber har onsdag morgen eksplodert i postrommet til bedrifter i Amsterdam og Kerkade. Det skriver blant annet den nederlandske nyhetskanalen NOS.

Ingen ble skadd i eksplosjonene, og det er foreløpig ikke kjent om det er noen sammenheng mellom de to eksplosjonene.

Ifølge den nederlandske avisen De Telegraafs reporter på stedet, skal eksplosjonen i Amsterdam ha skjedd ved en filial av banken ABN Ambro.

Ifølge avisen skal en ansatt i banken ha åpnet pakken som eksploderte.

– Kollegaen ble fryktelig skremt. Det var en stor eksplosjon, men jeg var ikke i nærheten, sier en av de ansatte til avisen.

Onsdag ettermiddag skriver De Telegraaf at brevbombens avsender krevde et beløp I Bitcoin. Dersom beløpet ikke blir betalt, vil det bli sendt ut nye brevbomber, lyder kravet.

Nederlandsk politi bekrefter opplysningene overfor avisen. Politiet ønsker ikke å gå ut med hvor stort beløpet er, men bekrefter at de går ut fra utpressing som motiv.

Politiet har frigitt et bilde av bomben for å gjøre andre oppmerksom på forsendelsen. Bombebrevet ser ut som en tykk pakke, med to frimerker. Adressen er skrevet ut på et ark, som er teipet på pakken med plast over.

UNDERSØKER: Politiet utenfor bygningen i Amsterdam, hvor en av brevbombene eksploderte. Foto: SEM VAN DER WAL / ANP / EPA

Ukjent avsender

På starten av året ble flere brevbomber sendt rundt til syv ulike virksomheter i byene Amsterdam, Rotterdam, Utrecht og Maastricht. Både hoteller, bensinstasjoner og en filial av ABN Abro har tidligere blitt rammet av brevbomber.

Ingen av brevbombene i januar eksploderte. Den siste ble oppdaget i et postsorteringsrom i Amsterdam 10. januar, og kunne ifølge politiet forårsaket stor skade på mennesker.

Ifølge De Telegraaf mener politiet det er sannsynlig at onsdagens brevbomber er fra samme avsender som de som ble sendt i januar.

Politiet friga et bilde av brevbomben i januar:

BREVBOMBEN: Slik ser en av brevbombene som i slutten av desember og begynnelsen av januar ble sendt i Nederland. Det er ikke kjent om brevbombene sendt onsdag har noen tilknytning til denne. Foto: Politiet i Nederland

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom brevbombene sendt i januar og onsdag.

Virksomhetene som mottok brevbombene i januar, mottok alle en advarsel på forhånd, skriver RTL nieuws.

Avsenderen på brevbombene er oppgitt som inkassobyrået Centraal Invorderings Bureau (CIB), men byrået har ingenting med brevbombene å gjøre. Politiet mener alle brevbombene har samme avsender, og undersøker flere mulige motiv – deriblant utpressing.

Onsdagens brevbomber hadde ikke inkassobyrået som avsender, ifølge politiet.

Ingen er hittil blitt pågrepet for brevbombene.

Ifølge NOS følger nasjonale sikkerhetsmyndigheter med på situasjonen.

Mer om

  1. Amsterdam
  2. Nederland

Flere artikler

  1. Bombebrevene i Nederland: Slik jakter politiet avsenderen

  2. Nye detaljer: Slik var kontakten med «motparten»

  3. Etterforsker snap-kontoer

  4. Dagens viktigste corona-nyheter

  5. Dagens viktigste nyheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder