VERDENS VAKRESTE: Dette frimerket vant hovedprisen da verdens vakreste frimerke ble kåret i Madrid sist helg. Foto: Posten Norge

Verdens vakreste frimerke er norsk

Dette norske frimerket er kåret til verdens vakreste. Motivet er malt av billedkunstneren Viggo Ree (69).

– Det var en overraskende melding å få. Dette er første gang Norge har vunnet hovedkategorien i denne konkurransen, sier Viggo Ree til VG.

Kåringen fant sted i Madrid i forrige uke, og i tillegg til hovedkategorien, vant norske frimerker pris i tre underkategorier. 300 personer fra post- og filateliorganisasjoner fra hele verden overvar den høytidelige seremonien.

VANT PRIS: Billedkunstner Viggo Ree (69) har laget motivet til frimerket som er kåret til verdens vakreste. Foto: Roger Neumann

Ree forteller at motivet, en snøugle, er en akvarell som han malte for flere år siden.

– Bildet ble bestilt av en mann som ville gi det til sin kone i bryllupsgave. Det henger nå i et hjem i Son. Men jeg har reproduksjonsrettighetene til bildet i 70 år etter min død, i tråd med åndsverkloven, sier Ree.

Totalt har Ree sine bilder vært brukt som motiv på 23 norske frimerker. De første ble utgitt på 1980-tallet. Det siste, med fossekall-motiv, ble utgitt i april i år.

Det prisbelønte frimerket med snøugle-motiv ble utgitt i fjor, i en serie på tre frimerker med fuglemotiv.

– Det har vært veldig artig å få disse frimerkeoppdragene fra Posten Norge. Det har vært en fin reise, sier han.

Det er Enzo Finger som står for designet både av frimerket som vant den gjeve prisen og de to andre frimerkene i samme serie.

Ifølge Norsk Ornitologisk Forening har Viggo Ree tegnet dyr siden han var halvannet år gammel. Han er en såkalt wildlife-kunstner, som utelukkende maler faunamotiver.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder