KONTROVERSIELL: Netflix-serien 13 Reasons Why, med Katherine Langford i spissen, har møtt mye kritikk for sine grafiske fremstillinger. Foto: Beth Dubber/Netflix

Økning i antall selvmord etter anerkjent Netflix-serie

Ifølge en ny studie var det en økning i selvmord blant ungdommer i USA etter premieren på Netflix-serien «13 Reasons Why».

Den kritikerroste Netflix-serien har siden premieren i 2017 vært i hardt vær for sine grafiske fremstillinger av selvmord og selvmordstematikk. Nå har forskere ved National Institute of Mental Health (NIMH) publisert en studie som ser på eventuelle sammenhenger mellom serien og selvmord blant unge.

Studien ble gjort i samarbeid med flere sykehus og universitetsforskere utenfor instituttet, og viser til en 28,9 prosent økning i selvmord blant unge amerikanere i aldersgruppen 10–17 år i måneden etter serien hadde sin premiere i april. De to påfølgende månedene og måneden før så de også en økning.

Økningen forskerne så i april var større en noen annen måned i den femårsperioden de undersøkte, som var fra 1. januar 2013 til 31. desember 2017. Spesielt unge menn dro statistikken opp.

I mai 2017 opprettet Lillehammer kommune et kriseteam etter flere selvmord og selvmordsforsøk, serien ble da trukket frem som en mulig årsak.

Forskerne kan ikke knytte en direkte sammenheng, men advarer i sin konklusjon mot effekten mediene har på unge mennesker.

– Resultatene fra denne studien bør øke oppmerksomhet for hvor sårbare unge mennesker er til mediene, sier skribenten av studiet og klinisk forsker ved NIMH Lisa Horowitz.

les også

Netflix-serien «13 Reasons Why» vekker bekymring

Hun fortsetter med å skrive hvor viktig det er at mediene og utgivere er nøye med å være konstruktive og oppmerksomme på temaer som påvirker offentlig helse.

Serien «13 Reasons Why» forteller historien til en ung jente som tar sitt eget liv og forklarer hvorfor gjennom 13 kassettopptak. Den har mottatt mye anerkjennelse blant kritikere og publikum, samtidig som den har hevet en rekke spørsmål rundt hvordan tv og mediene fremstiller selvmord og selvmordstematikk.

Sliter du, eller kjenner du noen som sliter? Besøk mentalhelse.no eller ring hjelpetelefonen 116 123.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder