Trump om demokratenes riksrett-ønske: En total heksejakt

USAs president Donald Trump kaller riksrettprosessen for en heksejakt. Samtidig varsler kampanjeapparatet hans at de har forberedt seg på denne dagen.

 • Ingrid Hovda Storaas

– Jeg kunngjør i dag at Representantenes hus starter riksrettsprosess. Presidenten må holdes ansvarlig. Ingen er over loven.

Like etter at demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi kom med denne kunngjøringen tirsdag kveld norsk tid, svarte den amerikanske presidenten med flere meldinger på Twitter.

– De har ikke engang sett utskrift av samtalen. En total heksejakt! Skriver han i en av meldingene.

Da Trump møtte reportere i New York etter FN-møtet tirsdag kveld, kommenterte han saken slik:

– Alle sier at dette er bra for meg, for valget. Den gode nyheten er at velgerne skjønner det, som er grunnen til at de sier det er bra for valget. Men vet du hva? Det er dårlig for landet vårt, sa han ifølge Reuters.

– Hadde flere ting planlagt

Og flere ser ut til å ville hjelpe presidenten med å bli gjenvalgt: Ifølge Reuters samlet valgkampanjen hans for 2020 inn 250.000 amerikanske dollar på de første 15 minuttene etter at Pelosi kom med sin kunngjøring.

– Vi hadde flere ting planlagt i tilfelle Demokratene ville være så dumme. Og det var de, sier Tim Murtaugh, som er kommunikasjonssjef for Trump-kampanjen, og legger til at han tror dette vil styrke Trumps sjanser for å bli gjenvalgt.

les også

Nancy Pelosi vil gå til riksrett mot Trump: - Ingen er hevet over loven

Ukraina-samtalen

Demokratene ønsker blant annet å få vite hva som ble sagt under den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president 25. juli.

De vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn.

Bakgrunn: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

På Twitter natt til onsdag skriver Trump at utenriksminister Mike Pompeo har innhentet tillatelse fra Ukraina om å offentliggjøre en utskrift av samtalen.

Får støtte fra republikanere

Presidenten får støtte fra flere ledende republikanere. Mindretallslederen Kevin McCarthy i Representantens hus sier at Pelosi ikke taler for det amerikanske folket, skriver NTB.

– De har etterforsket presidenten fra det øyeblikket han ble valgt og har ikke funnet noe som helst. Jeg forstår at valget i 2016 ikke gikk som Pelosi hadde håpet, men hun kan ikke endre Kongressens lover. Hun kan ikke egenhendig starte denne prosessen, sier han til Politico.

Les også

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Nancy Pelosi
 5. USA

Flere artikler

 1. Nancy Pelosi vil gå til riksrett mot Trump: - Ingen er hevet over loven

 2. Når riksrett blir uunngåelig

 3. Joe Biden: Trump bør stilles for riksrett

 4. Frigitt referat: Trump oppfordret til Biden-gransking

 5. Spådde riksrett for Trump i 2016: – Kan gjøre det vanskelig å bli gjenvalgt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder