BEKYMRET: Neste uke starter FNs klimakonferanse på Bali i Indonesia. I går lanserte WWF en ny rapport som viser at landet allerede i dag opplever dramatiske klimaendringer, slik som denne flommen i juli. Arild Skedsmo i WWF Norge mener Vesten nå må ta ansvar. Foto: Reuters/WWF

Indonesisk klimarapport legger press på Bali-møtet

(VG Nett) Bare en uke før verden samles til klimamøte på Bali i Indonesia, lanserer WWF en rapport som viser at landet allerede står midt i en gigantisk klimatrussel.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Denne rapporten spikrer fast det faktum at det er i-landene som har ansvaret for den globale oppvarmingen, men at det er den fattige delen av verden som bærer konsekvensene, sier klimarådgiver Arild Skedsmo i Verdens naturfond, WWF, til VG Nett.

Verre ting er i vente

I går lanserte WWF Indonesia en klimarapport som slår fast at landet allerede har opplevd dramatiske forandringer som følge av den globale oppvarmingen. Og at verre ting er i vente, uavhengig av om verdens land skulle klare å reise grunnmuren for en ny og radikal klimaavtale på Bali de to første ukene i desember.

Klimabloggen:- Norge må se skogen på Bali

Kombinasjonen av høy befolkningstetthet, biologisk mangfold, 17.500 øyer og en enormt stor kystlinje gjør Indonesia til et av de landene som er mest sårbart for klimaendringer, skriver WWF International i en pressemelding.

Tips om en god klimasak?Kontakt VG Nett her!

- De indonesiske myndighetene må ta ansvar og lede veien i kampen mot den globale oppvarmingen, sier direktør Mubariq Ahmed i WWF Indonesia.

Spesial:Flere nyheter om klimatrusselen

Allerede i dag opplever Indonesia at temperaturen har steget, det regner mindre i de tørre periodene og mer i de våte. Det gjør jordbruk vanskeligere og øker faren for flommer. Slik som i februar i år da 69 mennesker døde og nesten en halv million mennesker ble hjemløse i en flom som forårsaket skader for over 2,5 milliarder kroner. Og ifølge rapporten fra WWF vil alt dette bli verre i årene som kommer.

Klimabloggen:Slik kan verdens utslipp reduseres

- Med våre enorme ressurser hadde vi i Norge klart å håndtere dette, men Indonesia er verdens fjerde mest folkerike stat og har enorme fattigdomsproblemer. Da blir utfordringene av en annen karakter, sier Skedsmo i WWF Norge.

To millioner hektar skog forsvinner

På grunn av avskoging er Indonesia allerede en betydelig bidragsyter til verdens CO2-utslipp. To millioner hektar med regnskog forsvinner ifølge WWF hvert år, og det står for hele 85 prosent av landets CO2-utslipp.

VGTV:- Klart vi skal nå klimamålene

Den norske regjeringen, med Erik Solheim i spissen, har de siste ukene før klimakonferansen på Bali snakket mye om å gi betydelige beløp til den globale kampen mot avskogingen.

Ifølge FNs klimapanel kan en stans i avskogingen redusere de globale CO2-utslippene med betydelige 20 prosent. Naturvernforbundet og Regnskogfondet har derfor flere ganger i høst utfordret regjeringen til å ta med seg en milliardgave til regnskogen når de kommer til Bali andre uken i desember. Men foreløpig nekter regjeringen å si noe om hvor mye penger de vil gi og når pengene kommer.

Debatt:

- Nå har regjeringen snakket varmt og lenge om vern av regnskog. Vi må passe oss for at ikke dette også blir et område hvor vi blir verdensmestere i tomprat, sa Haltbrekken mandag etter at regjeringen hadde lansert sin forhandlingsplan i forkant av Bali-konferansen.

- Her må noen gå foran og vise vei. Vi skal ikke kaste penger ut av vinduet, men Norge må ta de første skrittene. De som kommer med overbevisende prosjekt for hvordan man kan bruke penger til å hindre avskoging, bør få penger, sier klimarådgiver Skedsmo.

- Vesten må ta regningen

Skedsmo kommer selv til å være tilstede på Bali i desember for å følge FNs klimamøte.

Klimabloggen:- Bli med og spar CO2

- Det som må gjentas og gjentas på Bali, er at vi er nødt til å få til en global avtale hvor alle er med, men hvor det ikke skal være noen tvil om at det er Vesten som skal ta regningen, sier Skedsmo.

VG Nett og VGTV er tilstede på Bali i desember og følger FNs klimakonferanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder