NATO-TOPP: Her taler NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i Brussel 7. desember 2011. Foto: AP

Rakettskjold skaper spenning mellom øst og vest

Striden mellom NATO og Russland om rakettforsvar har blusset kraftig opp igjen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

NATO forsøker å overbevise russerne om at de ikke har noe å frykte.

Forholdet mellom NATO og Russland er på nytt kjølig. Russlands president Dmitrij Medvedev truet nylig med å utplassere raketter ved EUs grense. Årsaken er misnøye med NATOs planer om et rakettskjold.

- Jeg synes uttalelsene er urovekkende. Den type språk er ikke naturlig i det moderne Europa. Man har mye å gå på før man bruker den type uttrykk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i Brussel.

- Jeg tror det er et uttrykk for både en reell og en noe konstruert frykt for at dette skal begrense deres egen strategiske slagkraft, sier han.

Striden om rakettskjoldet er et av de viktigste temaene på NATOs utenriksministermøte i Brussel onsdag og torsdag. Der deltar også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Les også: Russland fortsatt kritiske til USAs rakettskjold

- Nytt kapittel

Skrur man klokka tilbake et drøyt år, var det på NATOs toppmøte i Lisboa festtaler om forsvarsalliansens forhold til Russland. NATO og Russland skulle jobbe mot et samarbeid om rakettforsvar.

- Et nytt kapittel i samarbeidet mellom NATO og Russland, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på møtet.

Men samarbeidet om rakettforsvar har ikke gått helt etter planen. Russerne er fortsatt skeptiske og ønsker juridiske garantier om at systemet ikke kan brukes mot landet.

I et innlegg i International Herald Tribune sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at en slik garanti allerede finnes i avtaler mellom alliansen og Russland.

Les også: Romania og USA enige om plassering av rakettskjold

Svært skuffet

NATO-sjefen sier Medvedevs trusler om utplassering av våpen er svært skuffende og at de «reflekterer tidligere tiders retorikk».

NATO kommer på møtet i Brussel til å gi utenriksminister Lavrov beskjed om at arbeidet med rakettskjoldet kommer til å fortsette, men at de fortsatt ønsker et tett samarbeid med Russland.

Kilder i alliansen opplyser til NTB at Russland kom til Lisboa-møtet i fjor med flere krav, og at de har stått fast på dem siden.

- De har ikke vært villige til å forhandle, men sagt «alt eller ingenting», sier en kilde, som legger til at man ikke må overdramatisere uttalelsene fra Russland den siste tiden.

Les også: NATO håper Russland sier ja til rakettskjold

START-avtalen

Like fullt blir Russlands tilnærming naturlig nok tatt svært alvorlig. President Medvedev truer ifølge BBC også med å trekke seg fra den nye START-avtalen om nedrustning som han og Barack Obama undertegnet i fjor vår. Den amerikanske presidenten beskrev avtalen som den viktigste på nesten to tiår.

Samtidig har USAs utenriksminister Hillary Clinton irritert Russland ved å kritisere gjennomføringen av valget i helgen.

Russerne har i tillegg vært svært kritiske til NATOs militæraksjon i Libya.

Les også: SV: - Rakettskjoldplanene er «vanvittige»

Våpenkappløp

Onsdag gikk Russlands øverste general Nikolaj Makarov ut og anklaget Vesten for å sette i gang et nytt våpenkappløp med sine rakettforsvarsplaner.

Han opplyste at det russiske forsvaret er i gang med å forberede utplassering av våpen langs landets grense til EU. Den russiske eksklaven Kaliningrad grenser til Polen og Litauen.

NATO ønsker et samarbeid, men insisterer på at rakettskjoldet kun skal være for alliansens medlemsland.

Afghanistan

Samtidig samarbeider Russland og NATO om terrorbekjempelse, mot pirater på Afrikas Horn og om Afghanistan.

Russland har gitt NATO en forsyningslinje til soldatene i Afghanistan. Denne er blitt enda viktigere enn før etter at Pakistan stengte sin grenseovergang.

NATOs utenriksministre skal onsdag og torsdag også diskutere Afghanistan og status for overdragelsen av sikkerhetsansvar til afghanske styrker, samt den spente situasjonen mellom Serbia og Kosovo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder