VIL TREFFE JORDEN: Røntgensatellitten ROSAT vil falle til bakken som romsøppel i løpet av helgen. Foto: AP Photo/EADS Astrium
VIL TREFFE JORDEN: Røntgensatellitten ROSAT vil falle til bakken som romsøppel i løpet av helgen. Foto: AP Photo/EADS Astrium

2,4 tonn satellitt faller mot jorden

  • Janne Grytemark
Publisert: Oppdatert: 22.10.11 23:47

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) Satellitten ROSAT er på vei mot bakken, og forventes treffe jorden søndag.

ROSAT er laget av varmebestandig materiale, dermed kan deler på nesten to tonn overleve atmosfæren, skriver Norsk Romsenter.

Satellitten hadde som jobb å observere røntgenstråling fra galakser, supernovaer og andre himmelobjekter.

Den ble skutt opp i 1990 og var beregnet til å virke i fem år.

Satellitten overlevde likevel fire år til, men i 1999 var det slutt. Siden den gang har satellitten kommet nærmere og nærmere jorda.

28.000 kilometer i timer

Nå er det beregnet at ROSAT vil styrte inn i atmosfæren søndag 23. oktober, og ha en fart på 28.000 kilometer i timen.

Selv om flere deler trolig vil brenne opp i atmosfæren, er det ventet at 30 ulike komponenter av satellitten vil kunne nå ned til bakken.

- Det største enkeltstående fragmentet vil trolig være teleskopets speil. Det er svært motstandsdyktig mot varme og kan veie opptil 1,7 tonn, uttaler det tyske Aerospace Center (DLR) i følge CNN.

Tilsammen veier satelitten 2,4 tonn ifølge Wikipedia.

ROSAT er den andre store satellitten som faller ned på kort tid i år. I september traff den fem tonn tung satellitten UARS jorden. Heldigvis på et ubebodd område i det sørlige Stillehavet.

Les også: NASA: Kjempesatellitt har truffet jorden

- Det er uvanlig at to så store satellitter faller ned i løpet av så kort tid, men det er ikke sjeldent at satellitter faller ned, sier Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

Vil ikke treffe Norge

På samme måte som med UARS-satellitten, går ikke ROSAT så langt nord at det er noen fare for at biter fra den vil falle ned over Norge.

- Siden ROSAT for det meste går over havet eller landområder hvor kun en liten prosent av dem er bebodd, er det lite sannsynlig at noen vil bli skadet av satellitten, sier Brekke.

Siden romalderen begynte har rundt 4000 satellitter falt ned, uten at noen har blitt truffet av dem.

Denne artikkelen handler om