DØMT: Den tidgligere israelske justisministeren Haim Ramon er dømt for å ha kysset en 18 år gammel kvinne. Foto: AP

Israelsk minister dømt for å ha tvangskysset soldat

(VG Nett) En israelsk domstol har dømt den tidligere justisministeren Haim Ramon for å ha tvunget til seg et kyss fra en 18 år gammel kvinnelig soldat.

  • Mona Bristøl

Artikkelen er over 13 år gammel

Saken har fått hele Israels oppmerksomhet og kommer inn i rekken av skandaler rundt landets omstridte ledere.

Ble gjengjeldt

56 år gamle Ramon stod tiltalt for seksuell trakassering etter å ha kysset en 18 år gammel kvinne på en fest arrangert av Forsvarsministeriet, under den første dagen av Israels krig mot Hizbollas soldater i Libanon.

Ramon, som er skilt, har forklart at den unge kvinnen hadde flørtet med ham, og at kysset ble gjengjeldt.

Da han idag ankom Tel Avivs forhørsrett ble han møtt av horder med journalister og TV-kameraer. Han satt med steinansikt da dommen ble lest opp.

Han risikerer opp til tre års fengsel, men kommer trolig til å anke dommen.

Store endringer

Ramon var en viktig politisk alliert av statsminister Ehud Olmert og jobbet som justisminister inntil siktelsen mot ham presset ham til å gå av i august i fjor. Han har likevel fortsatt å være en del av parlamentet gjennom rettssaken.

Det er forventet at dommen kommer til å føre til store endriger i det israelske kabinettet. Ramons tidligere jobb blir nå midlertidig besatt av utenriksminister Tzipi Livni.

Omveltningene kan også koste Amir Peretz hans jobb som forsvarsminister. Peretz har blitt kritisert for hvordan han i sommer behandlet krigen mot Hizbollah, og for hans dårlige forhold til statsminister Olmert.

Skandaler

De israelske styresmaktene har siden i sommer vært rammet av en rekke skandaler. I forrige uke uttalte den israelske riksadvokaten at han kommer til å ta ut tiltale mot landets president Moshe Katsav for voldtekt og for seksuell trakassering av flere kvinnelige ansatte.

Katasv har valgt å midlertig gå av og er denne uken på ferie i Jerusalem, hvor han jobber med å kunne motbevise anklagene.

Myndighetene har også vedtatt å etterforske statsminister Olmert for korrupsjon. Olmert etterforskes for sin rolle i privatiseringen av den israelske banken Leumi i 2005.

Tzahi Hanegbi, et annet fremtredende medlem av Olmerts parti, har blitt tiltalt for bedrageri, betikkelse og for å ha gitt falsk forklaring i forbindelse med avtaler han gjorde som minister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder