STORE DEMONSTRASJONER: Afghanske politimenn marsjerer mot demonstranter under en demonstrasjon i Kabul mandag. Tusenvis hadde tatt til gatene for å protestere mot Muhammed-filmen. Foto: REUTERS

Hizbollah: - Det verste angrepet noensinne på islam

Ledende muslimer krever at den antiislamske filmen «Innocence of Muslims» fjernes fra nettet. Hvis ikke kan reaksjonene bli farlige.

Artikkelen er over syv år gammel

I Libanons hovedstad Beirut gjorde Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah en ytterst sjelden offentlig opptreden mandag da han inntok talerstolen i forbindelse med en protestmarsj mot den islamkritiske filmen.

Titusener av libanesere hadde møtt fram for å demonstrere mot filmen, og demonstrasjonene vil fortsette helt til filmen blir fjernet fra nettet, fastslo islamistlederen, som betegner filmen som «det verste angrepet noensinne på islam».

Ut mot YouTube

«Innocence of Muslims» framstiller blant annet profeten Muhammed som skjørtejeger og blodtørstig tyrann.

- Amerikanerne må forstå at hvis de kringkaster denne filmen i sin helhet, vil de stå overfor svært farlige globale ettervirkninger, sa Nasrallah til folkemengden.

Pakistans statsminister Raja Pervez Ashraf beordret mandag sperring av det populære nettstedet YouTube i Pakistan.

Nettbrukere som forsøkte å gå inn på YouTube mandag kveld, fikk beskjed om at nettsiden inneholder «uanstendig materiale», og at det er blokkert av teletilsynet.

BILDESPESIAL: Opprør etter Mohammed-filmen

Samtidig kritiserer malaysiske myndigheter YouTube for ufølsomhet overfor muslimer fordi det nekter å fjerne den antiislamske videoen fra sin tjeneste.

- Dette viser at YouTube ikke har forstått alvoret i saken, sier den malaysiske kulturministeren Rais Yatim.

Voldelig uro

I en rekke muslimske land samlet tusenvis av mennesker seg igjen til voldelige protester mot den islamkritiske filmen mandag. I Pakistan fikk demonstrasjonene dødelig utfall da to demonstranter mistet livet i sammenstøt med politiet i Peshawar og Karachi.

I alt har 19 personer mistet livet i filmuroen, som startet i Libya på 11-årsdagen til 11. september-angrepene.

Mandag var det nye protester i Indonesia, på Vestbredden, Filippinene og i Jemen. Det gikk også hardt for seg i Afghanistan, der demonstranter i Kabul satte fyr på biler og ropte USA-fiendtlige slagord. Mens tjukk, svart røyk steg opp mot himmelen, stengte butikkeiere i området i all hast forretningene sine og løp sin vei, forteller øyenvitner.

- Vi kommer til å forsvare profeten vår helt til kroppene våre er dekket av blod. Vi vil ikke la noen fornærme ham, sa demonstranten Jan Agha Pasjtun, som tilsynelatende oppga et fiktivt navn for å unngå reaksjoner fra politiet.

Hevnangrep

I forrige uke ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens og tre andre diplomater fra USA drept i et angrep mot landets konsulat i Benghazi i Libya.

Konsulatangrepet skal imidlertid ha vært en hevnaksjon for drapet på al-Qaidas nestkommanderende, libyskfødte Abu Yahya al-Libi, hevder terrornettverket.

Men angrepet sammenfalt med de første protestaksjonene mot «Innocence of Muslims» og gjorde for alvor filmen kjent blant muslimer. Etter fredagsbønnen forrige uke brøt det ut antiamerikanske protester i over 20 land.

Mer om

  1. Bråket om Muhammed-filmen

Flere artikler

  1. YouTube nekter å fjerne antiislamsk video

  2. Mykpornoregissør laget Muhammed-film

  3. USA advarer mot reiser til Sudan og Tunisia

  4. Ambassade brenner dokumenter i frykt for angrep

  5. Muhammed-bråket har spredd seg til Sydney

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder