Demonstranter på Tahrir-plassen krever dødsstraff for Hosni Mubarak. Foto: Asmaa Waguh / Reuters

Rasende reaksjoner på at Mubarak ikke fikk dødsdom

Tusener av sinte demonstranter protesterte lørdag over hele Egypt mot at ekspresident Hosni Mubarak bare ble dømt til livstid i fengsel i stedet for døden.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mubarak kunne blitt sendt til galgen slik påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om. Men dommerne ga ham lørdag i stedet en livstidsdom for drapene på demonstranter i 2011.

Det som ble oppfattet som en altfor mild dom utløste tumulter i rettssalen og rasende gatedemonstrasjoner i Kairo, Alexandria og andre egyptiske byer.

«Enten rettferdighet for våre martyrer, ellers vil vi dø som dem,» ropte demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo, der Det muslimske brorskapets presidentkandidat Mohammed Mursi besøkte dem.

- Alle vi revolusjonære må være klar over i denne overgangstiden at den eneste garantien for å nå våre mål. Er å bli på plass på plassen, sa Mursi før han sluttet seg til demonstrantene i et kvarters tid.

800 døde

Dommer Ahmed Refaat ga Mubarak og hans innenriksminister Habib al-Adly livstid i fengsel for drapene på 800 demonstranter under oppstand som veltet regimet deres. Mubarak ble også dømt for korrupsjon og maktmisbruk.

Men seks politisjefer ble frikjent for de samme anklagene, og korrupsjonssaken mot Mubaraks to sønner ble henlagt.

Mubaraks advokat gjorde det straks klart at dommen blir anket.

En sorgfull Mubarak ble fløyet til Tora-fengselet i utkanten av Kairo etter dommen, men med tårer i øynene nektet han å forlate flyet. Han ble omsider overtalt til å gå tilbake til cellen sin.

Både Det muslimske brorskapet og andre bevegelser som deltok i oppstanden, oppfordret folk til å demonstrere mot dommen.

Stormet hovedkvarter

Flere titall unge egyptere stormet natt til søndag kontorene til presidentkandidaten Ahmed Shafiq i Fayoum-området sør for Kairo og et annet sted i landet.

Ungdommene ødela alt de kom over i kontorene, inkludert møbler og datautstyr, ifølge nettavisa Al-Ahram. Det er andre gang på få dager at Shafiqs hovedkvarter blir angrepet.

Shafiq er den ene av de to kandidatene som fikk flest stemmer i første omgang av presidentvalget, og han går derfor videre til annen omgang.

Han var den siste statsministeren i regimet til president Hosni Mubarak, som ble styrtet som følge av oppstanden i fjor vår.

At han som symbol på det gamle regimet kom videre til annen omgang, har vært kilde til stor irritasjon og raseri blant dem som demonstrerte i gatene for å fjerne Mubarak-regimet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder