Brasil senket spøkelseshangarskip
Skipet som mange frykter inneholder store mengder miljøgifter, fant fredag sin siste hvile på 5000 meters dyp.
Det mye omtalte og opphuggingsklare hangarskipet «Sao Paulo» ble fredag ettermiddag senket utenfor kysten av Brasil, melder det brasilianske marine ifølge nyhetsbyrået AFP. Det skriver The Guardian.
Ifølge marinen ble skipet senket 350 kilometer utenfor kysten av Brasil, og skal nå ligge på havets bunn, 5000 meter under overflaten i Atlanterhavet.
Den brasilianske marinen vil senke hangarskip utenfor kysten
Miljøvernere har lenge protestert mot den planlagte senkingen, fordi hangarskipet fra 1960-tallet skulle inneholde store mengder miljøgifter.
Dette var også grunnen til at Tyrkia nektet å la skipet bli hogget opp hos dem.
Asbest
Det norske selskapet Grieg Green ble bedt av det tyrkiske selskapet som skulle hogge opp skipet om å vurdere mengden av giftstoffer i skipet.
– På grunn av skipets alder, at det er militært, og manglende tegninger, fikk vi aldri anledning til å vurdere hele skipet direkte, sier Sveinung Tvedt, kommunikasjonssjef i Grieg Maritime Group.
Han forteller til VG at de fant asbest på skipet, og anbefalte at dette ble undersøkt nærmere. Nå ligger asbest og og båt på havets bunn.
– Det som er opplagt er at skipet burde blitt resirkulert på en forsvarlig måte på et resirkuleringsanlegg, overvåket av eksperter på slik resirkulering, sier Tvedt.
Fransk ble brasiliansk
Hangarskipet har en lang historie. Det ble bygget allerede på 1950-tallet i Frankrike. I 37 år seilte det for dem under navnet «Foch».
Som fransk hangarskip deltok det i landets første prøvesprenginger av atomvåpen i Stillehavet på 1960-tallet.
I år 2000 kjøpte Brasil hangarskipet. En brann i 2005 gjorde store skader på skipet. I august i fjor skulle skipet til Tyrkia for å hogges opp, men det ble stanset ved inngangen til Middelhavet på grunn av frykt for de ukjente mengdene miljøgiftene skipet skulle inneholde.
Brasil kjøpte skipet tilbake, men nektet det adgang til havn nettopp av frykt for miljørisiko.