ANTIKK MASKIN: Bygget på 1950-tallet. Har gått i sirkel i Atlantahavet mens Brasil og Tyrkia har kranglet om hvor skipet skulle havne.

Brasil senket spøkelseshangarskip

Skipet som mange frykter inneholder store mengder miljøgifter, fant fredag sin siste hvile på 5000 meters dyp.

Publisert:

Det mye omtalte og opphuggingsklare hangarskipet «Sao Paulo» ble fredag ettermiddag senket utenfor kysten av Brasil, melder det brasilianske marine ifølge nyhetsbyrået AFP. Det skriver The Guardian.

Ifølge marinen ble skipet senket 350 kilometer utenfor kysten av Brasil, og skal nå ligge på havets bunn, 5000 meter under overflaten i Atlanterhavet.

Les også

Den brasilianske marinen vil senke hangarskip utenfor kysten

Etter at det gigantiske skipet ble nektet anløp i Tyrkia, hvor det skulle hugges opp, ønsker ingen lenger ha noe med det…

Miljøvernere har lenge protestert mot den planlagte senkingen, fordi hangarskipet fra 1960-tallet skulle inneholde store mengder miljøgifter.

Dette var også grunnen til at Tyrkia nektet å la skipet bli hogget opp hos dem.

Asbest

Det norske selskapet Grieg Green ble bedt av det tyrkiske selskapet som skulle hogge opp skipet om å vurdere mengden av giftstoffer i skipet.

– På grunn av skipets alder, at det er militært, og manglende tegninger, fikk vi aldri anledning til å vurdere hele skipet direkte, sier Sveinung Tvedt, kommunikasjonssjef i Grieg Maritime Group.

Han forteller til VG at de fant asbest på skipet, og anbefalte at dette ble undersøkt nærmere. Nå ligger asbest og og båt på havets bunn.

– Det som er opplagt er at skipet burde blitt resirkulert på en forsvarlig måte på et resirkuleringsanlegg, overvåket av eksperter på slik resirkulering, sier Tvedt.

Fransk ble brasiliansk

Hangarskipet har en lang historie. Det ble bygget allerede på 1950-tallet i Frankrike. I 37 år seilte det for dem under navnet «Foch».

Som fransk hangarskip deltok det i landets første prøvesprenginger av atomvåpen i Stillehavet på 1960-tallet.

DENGANG DA: Dette bildet fra 1998 er fra da hangarskipet ennå var franske «Foch». Her var det i Adriaterhavet under NATO-operasjonen mot daværende Jugoslavia.

I år 2000 kjøpte Brasil hangarskipet. En brann i 2005 gjorde store skader på skipet. I august i fjor skulle skipet til Tyrkia for å hogges opp, men det ble stanset ved inngangen til Middelhavet på grunn av frykt for de ukjente mengdene miljøgiftene skipet skulle inneholde.

Brasil kjøpte skipet tilbake, men nektet det adgang til havn nettopp av frykt for miljørisiko.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no