• Fra slummen til Vogue

  David Avido (25) vokste opp i Afrikas største slum, og ble tvunget til å slutte på skolen. Ingen trodde han skulle bli en designer som fikk vise frem klærne sine i Vogue.

  Publisert 29. mai, kl. 14:11

 • De fleste av Avidos barndomsvenner i slumbyen Kibera i Kenyas hovedstad Nairobi, er døde.

 • Han brukte tre år på å spare de ca. 1200 kronene det kostet å fullføre grunnskolen.

 • Det som endret livet til Avido var en opptreden med en dansegruppe, og noen helt spesielle tilskuere. Sveip for å lese hvordan gutten fra slummen ble en kjent klesdesigner.

Fra slummen til Vogue

Suksess er mye mer enn penger, mener Avido. Drømmen hans er å kunne redde flere unge fra slummen, få frem flere talenter, og gi dem mulighet til et godt liv.

 • Kari Aarstad Aase
Publisert:

Da Avido var 13 år, klarte ikke moren hans, som var alene med fire barn, lenger å betale skolepengene. Noen måneder hadde han lite å gjøre annet enn å henge rundt og hjelpe til med husarbeid.

Gjennomsnittlig levealder i Kibera-slummen er 30 år, skriver Bistandsaktuelt, som først omtalte Avido og hans design.

– Jeg bestemte meg for å flytte til en annen del av Kibera for å komme meg bort fra dårlig miljø. Jeg ble deprimert av elendigheten rundt meg. De fleste leveveiene her handler om å selge dop, bruke dop, være gangster eller bli skutt av politiet fordi du ser ut som en gangster, forteller Avido til VG.

Sammen med noen kompiser startet han en dansegruppe, og det var slik muligheten for Avido bød seg:

En kveld var noen fra en organisasjon som hjelper fattige i slummen, tilskuere. De mente danserne burde få betalt for sin opptreden.

– Jeg sa jeg ikke ville ha penger, men heller at de skulle betale for utdanningen min. Jeg visste allerede at jeg ville bli designer, men ikke hvordan.

Hadde ikke penger

Problemet var at uten grunnskole, kunne ikke Avido ta høyere utdanning.

– Jeg sparte i tre år for å skaffe de 15.000 shillingene (ca. 1200 kroner) det kostet. Så betalte jeg for ett semester og tok eksamen for tre år på ett forsøk.

Organisasjonen som hadde lovet ham lønn for strevet, holdt ord: De betalte for ett års utdanning ved en lokal høyskole for kunst og design.

– Etter et år gikk jeg ut som beste student i 2016, konstaterer han stolt.

Avido tegnet kostymene til dansegruppen, og erfarte at det var vanskelig å få de som skulle sy dem til å gjøre akkurat slik han ville. Etter å ha fått en symaskin i gave, begynte han å sy dem selv.

– Jeg lærte gjennom lokale skreddere som ga meg tips og lærte meg opp. All min design og mine ideer er unisex og street fashion, for ideene mine kommer fra gaten.

Han ville gjøre noe med stigmatiseringen av folk fra gettoen opplever, vise at du faktisk kan bli noe annet enn kriminell.

– Jeg ville folk skulle se at det kan komme gode ting fra slummen også. Nå er mitt livsprosjekt å gi flere fra Kibera mulighet til å utnytte sine evner.

Drømmen er å skape et moteselskap i slummen, sånn at han kan hjelpe andre kunstnere og designere.

– Jeg vil så gjerne dele min kunnskap og lære opp unge. Penger er ikke alt, jeg vil skape jobbmuligheter for folk her i Kibera.

Det er en av grunnene til at han sier han har takket nei til å produsere i Kina.

– Hvorfor skal jeg gi kineserne de arbeidsplassene vi så sårt trenger her?

Forlangte egne modeller

Det var også derfor han satte foten ned for italienske Vogue da de kom til Kibera for å lage en artikkel om ham. De ville ta med modeller fra Italia for å fotografere klærne hans.

– Jeg svarte at enten bruker de modeller fra Kibera, eller så blir det ingen sak. Det ble som jeg sa, og noen flotte modeller fra Kibera fikk selvtillit og en mulighet de kan bruke videre, sier Avido.

Slik var det også da Avido ble invitert til moteuken i Berlin, og dermed fikk en gylden mulighet til å vise frem og selge klærne sine på det europeiske markedet.

På kundelisten hans står kjendiser fra Afrika og andre kontinenter, blant annet den danske skuespilleren Connie Nielsen.

Den første var den legendariske reggae artisten Don Carlos fra Jamaica. Han var på sightseeing i slummen i Kibera og så Avido med symaskinen sin og noe av det han hadde designet.

– Lag noe til meg, utfordret artisten ham.

– Chic! Sa Don Carlos da han så resultatet, og tok det på seg på neste konsert.

Etterpå ringte han Avido og fortalte hvor fornøyd han var.

– Lo av meg

– Jeg ble så utrolig stolt da, forteller Avido, som postet det på Instagramprofilen @lookslikeavido, og dermed begynte ballen å rulle.

– Du skal ikke bedømme noen for hvor de kommer fra, men for hvor hardt de arbeider og hva de får til.

Avido forteller at han nå sørger for skoleuniform til 13 barn, og at han hjelper søsknene med høyere utdanning. Til å sy klærne han designer, bruker han døve kvinner og alenemødre som trenger en jobb for å kunne gi barna sine en sjanse til å bli noe.

– Jeg husker selv hvordan det var å gå med en fillete skoleuniform og at alle lo av meg. Nå hadde jeg råd til å kjøpe en, så kopierte jeg den bare og sydde 13 stykker.

Under pandemien designet og sydde han tusenvis av munnbind han delte ut gratis i Kibera.

– Ingen som bor her har mulighet il å holde avstand eller følge hygienekravene. Heller ikke å kjøpe munnbind. Jeg sydde kule munnbind som skulle passe til personligheten, og delte dem ut gratis.

Den historien havnet i amerikanske utgaven av Vogue.

– Det er fint å bli kjent og tjene penger på det jeg gjør, men det viktigste er alt det andre jeg kan gi tilbake, medmenneskeligheten i min mote og det jeg får ut av de pengene jeg tjener. All min slow fashion er made in Afrika. Det er det viktigste.

Publisert:

Mer om

 1. Nairobi
 2. Italienske Vogue
 3. Jamaica
 4. Mote
 5. Instagram

Flere artikler

 1. To år siden saken som rystet verden

 2. De 10 mest glemte flyktningkrisene

 3. Derfor frarådes reiser til backpacker-mål

 4. Kjapt forklart: Risikerer 175 år i fengsel

 5. Kjapt forklart: Derfor er det flykaos