FRED: Forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis (til venstre) og president Donald Trump sier Syria-strategien ikke er endret. Foto: Carlos Barria, reuters/ntb scanpix

Donald Trump: – Vil ikke gå til krig mot Syria

USAs president Donald Trump og forsvarsminister James Mattis sier at de ikke vil gå til krig mot Syria.

 • Kristian Aaser

Artikkelen er over tre år gammel

I et intervju med tv-kanalen Fox News natt til onsdag norsk tid sa USAs president Donald Trump at landet «ikke skal gå inn i Syria».

Etter at Trump beordret rakettangrep mot den syriske flybasen Shayrat, som et svar på det kjemiske angrepet i den opprørskontrollerte provinsen Idlib, er det blitt spekulert i om dette er starten på en amerikansk offensiv mot Syrias president Bashar al-Assad.

De spekulasjonene forsøkte Trump og hans forsvarsminister James Mattis å avfeie i natt, men Trump la til:

– Da jeg så at folk brukte forferdelige, forferdelige kjemiske våpen, og jeg så disse flotte barna som ligger døde i farens armer eller barn gispe etter livet, da ringte jeg med en gang general Mattis, sa Trump.

Gassofferet forteller: Slik overlevde jeg angrepet

– Noe Obama burde gjort

USA hevder det syriske regimet står bak det kjemiske angrepet. Russland, som står ved Assads side i den blodige borgerkrigen, hevder på sin side at et lager med kjemiske våpen opprørere kontrollerer ble truffet i angrepet.

Obama-administrasjonen tegnet i sin tid opp bruk av kjemiske våpen som en «rød linje» Assad-regimet ikke burde trå over. I 2013 ble det brukt nervegass i byen Ghouta utenfor Syrias hovedstad Damaskus, men ingen amerikansk intervensjon skjedde.

– Jeg gjorde det Obama-administrasjonen burde gjort for lenge siden. Jeg tror de ville ha kommet mye bedre ut av det, sa Trump.

Idlib-provinsen der angrepet skjedde er kontrollert av den al-Qaida-tilknyttede opprørsgruppen Fateh al-Sham, som tidligere kalte seg Nusrafronten.

USA har bombet mål i Syria, inkludert i Idlib-provinsen, siden 2014 da den internasjonale koalisjonen mot IS i Syria og Irak ble rullet i gang.

Saken fortsetter under videoen

Overbevist om at Syria står bak

Forsvarsminister Mattis sa på en pressekonferanse natt til onsdag at han er overbevist om at det er Syria som står bak gassangrepet.

Samtidig la han til at den militære strategien til USA i Syria ikke har endret seg.

– Vår prioritet er fortsatt å overvinne IS, sa han.

Han advarte imidlertid om at nye kjemiske angrep vil få store konsekvenser for Assad-regimet.

– Hvis de bruker kjemiske våpen, vil de måtte betale en veldig, veldig høy pris, sa Mattis.

I dag skal USAs utenriksminister Rex Tillerson møte Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Utenriksministrene i G7-landene hadde møte om Syria i Italia tirsdag. De var splittet om hvor mye press de skal legge på russerne. Italia var en av landene tok en mykere tilnærming til Russland, mens Tillerson ønsket å legge press på Putin.

Les også: Assads ofre: Derfor er de glade for USAs angrep

VIL HA GRANSKING: Vladimir Putin mener det kjemiske angrepet bør granskes grundig. Foto: Sergei Chirikov, reuters/ntb scanpix

Kontroll på forholdet til Russland

Forholdet mellom USA og Russland vil ikke komme ut av kontroll som følge av kranglene over det kjemiske angrepet i Idlib, ifølge Mattis.

– Jeg er trygg på at russerne vil handle i tråd med deres egeninteresse, og det er ingenting i deres egeninteresse som tilsier at de vil at denne situasjonen skal komme ut av kontroll, sa han.

USA fordømte Russland sterkt etter det kjemiske angrepet, og anklaget blant annet landet for å komme med flere motstridende forklaringer på hva som skjedde «for å skape forvirring og så tvil i det internasjonale samfunnet».

Les VG-dokument: De er omringet og angrepet i Aleppo. Her er innbyggernes historier om å overleve

Putin: – Opprørere planlegger nye angrep

Putin hevder at opprørere forsøker å framprovosere angrep som skal føre til at vestlige reaksjoner mot Syria.

– Vi har opplysninger fra ulike kilder at slike provokasjoner, jeg kan ikke kalle dem noe annet, blir forberedt i andre områder av Syria, deriblant i den sørlige utkanten av Damaskus, der de igjen planlegger å kaste ett eller annet slags stoff for så å anklage syriske myndigheter for å stå bak, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

Han ba samtidig om en grundig etterforskning av angrepet, og varslet at han vil ta kontakt med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Skal fremme forslag om etterforskning

Nyhetsbyrået Reuters melder at et forslag i FNs sikkerhetsråd om å starte en internasjonal gransking av gassangrepet kan være klar for votering allerede i løpet av dagen. USA, Storbritannia og Frankrike har utarbeidet et forslagsutkast.

En anonym diplomat hevder overfor Reuters at Russland mest sannsynlig vil legge ned veto mot forslaget. I februar la Russland ned sitt syvende veto med den hensikt å forhindre vestlige land i å innføre sanksjoner mot Syria som følge av bruk av kjemiske våpen.

OPCW skal allerede ha startet en etterforskning av angrepet. Dersom de tror at kjemiske våpen blir brukt, vil de sammen med FN undersøke hendelsen nærmere.

Les også

 1. Washington Post: FBI fikk tillatelse til å overvåke Trump-rådgiver

  FBI skal i fjor sommer ha fått en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter…
 2. Stoltenberg før møtet med Trump: Vil holde NATO utenfor Syria

  WASHINGTON (VG) Jens Stoltenberg tror ikke at Donald Trump vil trekke NATO med seg inn i Syria.
 3. Trumps talsmann hevdet Hitler ikke brukte kjemiske våpen

  Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer beklager etter at han tirsdag hevdet at Hitler ikke brukte kjemiske våpen under…
 4. Ivanka Trump betaler nesten 130.000 kroner i måneden i husleie

  Ifølge dokumenter som Wall Street Journal har fått innsyn i leier presidentdatteren og mannen et hus verdt over 40…
 5. Stoltenberg til Trump i Washington onsdag: Slik skal NATO-landene
  innfri Trumps forsvars-regning

  USAs president Donald Trump vil garantert fortsette pengeutpressingen mot de andre NATO-landene når NATO-sjef Jens…

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. USA
 3. Russland

Flere artikler

 1. Donald Trump: – Vil ikke gå til krig mot Syria

 2. Washington Post: Trump vurderer å sette Syrias luftvåpen ute av spill

 3. Høyspent foran Tillersons besøk i Moskva

 4. Russland la ned Syria-veto - eksperter frykter USA-angrep

 5. Stoltenberg ble varslet av Mattis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder