TRAPPER NED: President Vladimir Putin varsler nå at Russland trapper ned sitt nærvær i Syria. Her sammen med Syria President Bashar Assad under et møte i Moskva. Foto: Alexei Druzhinin AP

Russland trapper ned i Syria

Det russiske forsvaret trapper ned sitt militære nærvær i Syria. Hangarskipet Admiral Kuznetsov og flere andre fartøy setter snart kursen hjemover.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

– I tråd med beslutningen tatt av vår øverstkommanderende, president Vladimir Putin, har det russiske forsvarsdepartementet begynt å redusere de væpnede styrkene som er stasjonert i Syria, heter det i en kunngjøring fra departementet fredag formiddag.

Ifølge Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov vil kampgruppen som ledes av hangarskipet Admiral Kuznetsov, være den første til å sette kursen hjemover igjen.

Les også: Nå bomber russiske kampfly Syria fra Iran - dette betyr samarbeidet for krigen

Det var 29. desember, samtidig som Russland og Tyrkia kunngjorde en ny våpenhvile mellom det syriske regimet og opprørere, at Putin varslet at Russland ville trappe ned den militære innsatsen.

Kamper ved Damaskus

Siden våpenhvilen trådte i kraft er det imidlertid meldt om kamper enkelte steder i Syria, særlig i Barada-dalen nordvest for Damaskus. Senest torsdag brøt det ut kamper i området mellom opprørere og regjeringsstyrker støttet av den libanesiske Hizbollah-militsen.

Les også: USA bryter Syria-forhandlingene med Russland

Regimet hevder at enkelte opprørere i området tilhører gruppen Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som ikke omfattes av våpenhvilen. Opposisjonen avviser på sin side at gruppen befinner seg i området.

Syria-eksperten Charles Lister mener det kun er rundt 30 opprørere i Barada-dalen som er tilknyttet den ytterliggående islamistgruppen.

– JFS har en ubetydelig tilstedeværelse i Wadi Barada-området, skriver Lister på Twitter og legger til at dette ikke «på noen som helst måte» berettiger regimet og alliertes offensiv i dalen.

– Regimet bak bruddene

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu hevdet torsdag at det er det syriske regimet og allierte grupper som har stått bak alle brudd på våpenhvilen siden den trådte i kraft.

Fikk du med deg? Russland bombet Syria-opprørerne Norge skal trene

– Alle bruddene på våpenhvilen, inkludert bombardementene, er det regimet, støttespillere eller andre grupper som står bak, sa Cavusoglu etter et møte i New York med FNs generalsekretær António Guterres.

– Dette er ikke akseptabelt. Så dette er det største hinderet, sa Cavusoglu med henvisning til de planlagte fredsforhandlingene mellom regimet og opposisjonen i Kasakhstans hovedstad Astana.

Flere syriske opprørsgrupper opplyste mandag at de har lagt samtalene om de planlagte fredsforhandlingene på is fordi de mener regimet har brutt våpenhvilen. Forhandlingene skal etter planen holdes innen utgangen av januar.

Bilbombe i kystby

Samtidig som opposisjonen og Tyrkia anklager regimet for våpenhvilebrudd, anklager regimet opprørerne for det samme. Nyhetsbyrået SANA meldte torsdag at russiske militære i Syria har registrert at opprørere har brutt våpenhvilen i blant annet provinsene Hama, Idlib og Latakia.

Den regjeringskontrollerte kystbyen Jableh, som ligger i Latakia, ble torsdag rammet av en kraftig bilbombe, men ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 15 personer drept i eksplosjonen, som fant sted i et område der president Bashar al-Assads alawitt-minoritet står sterkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder