BLODIG NARKOKRIG: 80.000 personer er drept og titusenvis bortført eller savnet i forbindelse med den volden som herjer Mexico. Her bærer politimenn likene av tre kvinner og en mann, som ble drept i Monterrey i juni. Foto:Julio Cesar Aguilar,Afp

Har funnet 129 lik i jakten på savnede studenter i Mexico

Snart ett år har gått uten at meksikanske myndigheter har klart å finne de 43 savnede studentene. I mellomtiden har politiet oppdaget et stort antall massegraver og 129 lik.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den 26. september i fjor forsvant 43 lærerstudenter fra byen Iguala, like sør for hovedstaden Mexico City, etter at politiet skal ha åpnet ild mot bussene de satt i. Øyenvitner har forklart at minst tre av studentene ble drept i skytingen, mens resten ble fraktet bort av politiet.

I kjølvannet etter forsvinningene har byens ordfører og hans kone, som politiet mistenker har samarbeidet med narkotikakarteller, blitt pågrepet og siktet for kidnappingen. Et titalls Iguala-politimenn har også blitt arrestert og over 100 tatt inn til avhør i saken. I oktober besluttet mexicanske myndigheter også å avvæpne hele politistyrken.

Siden oktober har myndighetene lett desperat etter nye spor. Til nå har 60 graver og 129 lik blitt funnet, men ifølge statsadvokaten i staten Guerrero er de som er funnet tilfeldige ofre av den voldelige narkokrigen i landet – og ikke de 43 savnede studentene.

Ifølge AP er også likene som ble funnet mellom oktober og mai bare toppen av isfjellet. Tallene som nyhetsbyrået har fått tilgang til, inkluderer kun likfunn hvor massegravspesialister har vært involvert.

Verdens mest ettersøkte rømte: Går bak veggen - så er han plutselig borte

Gjengmedlemmer tilsto massedrap

Etterforskernes foreløpige hovedteori er at politiet overleverte studentene til den kriminelle gjengen Guerreros Unidos, som igjen skal ha fraktet de 43 til et øde sted og brent dem.

Ingen spor etter studentene er funnet, til tross for at to gjengmedlemmer med tilknytning til politiet har allerede tilstått å ha drept 17 av dem, på ordre fra den beryktede gjenglederen «El Chucky».

Politiet i Guerrero har også blitt kritisert for sin håndtering av saken. Flere elementære etterforskningsprosedyrer skal ikke ha blitt fulgt og mange stoler ikke på myndighetenes versjon av hva som skjedde i september i fjor.

Sett denne? Verdens mest ettersøkte narkobaron pågrepet

Saken fortsetter under bildet.

STORE DEMONSTRASJONER: Bevæpnet politi avbildet foran en medstudent av de 43 savnede i Mexico City tidligere i år. Mannen ble skadet i forbindelse med de voldsomme demonstrasjonene mot myndighetene i landet. Foto:Jorge Dan Lopez,Reuters

Flere tusen savnet

I forbindelse med forsvinningene har tusenvis av mennesker protestert i gatene og rådhuset i Iguala har blitt angrepet flere ganger.

I staten Guerrero, hvor narkotikagjenger i flere år har kjempet for kontroll over opium- og kokainmarkedet, er flere tusen savnet.

På landsbasis er mellom 20.000 og 30.000 mennesker oppført som savnet, de fleste av dem i forbindelse med narkotikakrigen som herjer Mexico. Siden 2006 har volden i landet krevd rundt 80.000 liv.

Les også: Kidnappet på bar - funnet døde i massegrav i Mexico

Kun 16 av de 129 døde har så langt blitt identifisert.

LEI AV NARKOKRIGEN: «Vi vil leve i Mexico uten frykt. Nei til narkostaten», står det på plakaten til en demonstrant, avbildet utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel i juni. Foto:John Thys,Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder