TAKKER FOR STØTTEN: Her vinker Edward Snowden, via videolink fra Moskva, til publikum i Molde, i forbindelse med at han tidligere i år ble tildelt Bjørnsonprisen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg , NTB scanpix

Spøkefull Snowden nå på Twitter:
«Tror du de sjekker pass ved grensen? Spør for en venn.»

«Kan dere høre meg nå?» spør den amerikanske varsleren Edward Snowden i sin første Twitter-melding.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken 18 norsk tid kom den første meldingen fra 32-åringen med brukernavnet @Snowden. To timer etter at den verifiserte kontoen ble åpnet har Snowden allerede fått mer enn 250.000 følgere.

Hans advokat Ben Wizner bekrefter overfor nettstedet The Intercept, hvor blant annet Snowden-gravejournalist Glenn Greenwald er ansatt, at det er Snowden selv om står bak kontoen.

Ifølge det samme nettstedet besluttet Twitter å gi ham brukernavnet fordi den opprinnelige @Snowden-kontoen ikke hadde vært aktiv på over tre år.

Det var den populære amerikanske astrofysikeren Neil deGrasse Tyson som i forrige uke i et intervju oppfordret Snowden til å skaffe seg sin egen konto på det populære nettstedet.

I en melding til Tyson spøker Snowden med mandagens store NASA-avsløring om funn av rennende vann på Mars:

«Takk for velkomsten. Og nå har vi vann på Mars! Vet du om de sjekker pass ved grensen? Spør for en venn.»

Snowden-intervju: Pornosurfing og spionasje - derfor ble jeg varsler

Følger kun én annen bruker

I tiden etter at Snowden sendte ut sin første melding har han fått tusenvis av nye følgere hvert eneste minutt.

32-åringen selv følger foreløpig kun én annen konto: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Snowden har levd i eksil i Russland siden 2013, etter at han ble ettersøkt for å ha lekket enorme mengder hemmeligstemplede dokumenter fra sin tidligere arbeidsgiver, som blant annet viste at amerikanske myndigheter overvåker millioner av mennesker.

Sett denne? Snowden vurderer å saksøke Norge

Fortsatt tid til kattebilder

I en annen melding spør Tyson om hva Snowden bruker tiden i Russland til.

«Overvåking sover aldri, og hemmelige prosjekter med @FreedomofPress holder meg opptatt, men jeg finner fortsatt tid til kattebilder», spøker amerikaneren.

Foreningen Snowden refererer til støtter blant annet Wikileaks og gravejournalistikk i flere land. I sin egen beskrivelse på nettsamfunnet oppgir 32-åringen at han tidligere jobbet for amerikanske myndigheter.

«Jeg pleide å jobbe for myndighetene. Nå jobber jeg for offentligheten.»

PS! I bunn av artikkelen kan du se Citizenfour, den Oscar-belønnede dokumentaren om Snowden-avsløringene. VGs anmelder ga filmen terningkast seks og kalte den «en besettende rapport om opphavet til en av historiens viktigste varsler-saker».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder