SPESIALSTYRKER: En soldat i den tyrkiske spesisalstyrken under storaksjonen i Istanbul mandag. Foto: AP

Kirgisisk etterretning: Mann (28) løslatt etter Istanbul-avhør

ISTANBUL (VG) Den 28 år gamle mannen som satt i avhør i Kirgisistan mistenkt for å ha vært involvert i terroraksjonen mot en nattklubb i Istanbul, er løslatt og utenfor mistanke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkisk politi gikk mandag ut med bilder og en video av mannen de mistenker for å ha stått bak massakren på 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, men har ikke navngitt vedkommende.

Les også: Her skyter han seg inn på nattklubben

Det førte til at en 28 år gammel mann fra Kirgisistan, som lignet på den antatte drapsmannen, ble pågrepet etter å ha flydd hjem fra Tyrkia.

Før pågripelsen rakk mannen å snakke med kirgisiske medier og nektet enhver befatning med terrorangrepet i Istanbul.

Noen timer senere opplyste en talsmann for Den nasjonale sikkerhetskomiteen (GKNB) i Kirgisistan at 28-åringen var løslatt og utenfor mistanke.

Det var i forbindelse med at tyrkisk politi har hevdet at de mistenker at mannen kom til Tyrkia fra Kirgisistan, at ID-siden fra passet til den kirgisiske mannen ble lekket til tyrkiske medier.

En drøy time etter at dette passbildet ble spredd verden rundt, gikk kirgisiske sikkerhetsmyndigheter ut på BBC og forklarte at eieren av passet sier han er en forretningsmann som først ankom Istanbul 1. nyttårsdag, flere timer etter massakren hadde funnet sted på nattklubben Reina..

Mange spekulasjoner

Den unge mannen på bildene og videoen tyrkisk politi har offentliggjort, og som de tror står bak massakren på 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, er ikke navngitt.

LIGNET: Tyrkisk politi gikk ut med bilde av denne mannen mandag, det førte til at mann fra Kirgisistan ble pågrepet og avhørt. Foto: Handout

Tyrkiske medier er fulle av spekulasjoner om hvem mannen er, og flere heller i retning av at han kommer fra et sentralasiatisk land.

Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Xinjiang-regionen i Kina, der den muslimske uigur-minoriteten holder til, er nevnt.

Ytterliggere to andre utenlandske statsborgere ble pågrepet og avhørt på flyplassen i Istanbul, uten at det er klart hvilken sammenheng de har til saken. Totalt er minst 16 personer pågrepet, mistenkt for tilknytning til saken.

Da tyrkisk spesialpoliti aksjonerte i Zeitinburnu ble en mann pågrepet etter å ha rømt fra politiet og hoppet ut av en balkong. Men det viste seg at heller ikke den hendelsen var direkte knyttet til terroristen.

Profesjonell drapsmann

Det blir antatt at drapsmannen har vært i Syria tidligere. Han skal ha ankommet Tyrkia 22. november og da dratt rett til byen Konya.

Videoer fra åstedet viser en voldsom brutalitet:

– Han fremsto som veldig profesjonell, og må ha vært i slike skarpe situasjoner tidligere. Han må ha trent seg opp, og trolig også vært innom klubben tidligere, for han rømte ut gjennom personalinngangen, sier sikkerhetsvakt Osman Yesilyurt til VG.

VG treffer vakten på en begravelse i Istanbul mandag, og han har jobbet som vakt for samme selskap som hadde ansvaret for sikkerheten på den fasjonable nattklubben Reina på nyttårsaften.

Les også: Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

Den tyrkiske terroreksperten Abdullah Ağar sier videoen tyder på at drapsmannen har fått en form for militærtrening.

– Han utviser besluttsomhet og kaldblodighet, og nøler ikke med å skyte mot uskyldige mennesker. Trolig har han skutt mot mennesker tidligere, sier Ağar til Hürriyet.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder