SJOKKERT: Islandske Kristinn Hrafnsson, talsmann for WikiLeaks, kaller situasjonen på sagaøya «mye verre for imaget til Island enn både kollapsen her under finanskrisen og vulkanutbruddet til Eyjafjallajökull». Foto: Helge Mikalsen VG

Wikileaks: – Panamadokumentene burde vært lagt ut på nett

REYKJAVIK (VG) Varslernettstedet mener «Panama Papers» er en svært viktig lekkasje, men synes alle som ville, skulle fått muligheten til å lese og søke i dokumentene.

Det sier Wikileaks’ talsmann, Kristinn Hrafnsson, når VG møter ham i Islands hovedstad Reykjavik.

– Den eneste kritikken jeg har mot ICIJ er at de ikke har funnet en måte å gjøre dokumentene tilgjengelig for alle på. Jeg forstår at de ønsker å holde litt tilbake for å få maksimalt med oppmerksomhet, men i dagens samfunn tror jeg folk krever at de selv skal kunne få se og søke i slike dokumenter. De er blitt vant til det gjennom Wikileaks, mener Hrafnsson.

Grafisk forklaring: Dette er «Panama Papers»

ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists), som er et globalt nettverk av gravejournalister, fikk tilgang til de såkalte «Panama Papers» etter at de var lekket til avisen Süddeutsche Zeitung.

De 11,5 millioner dokumentene avdekker blant skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien. 109 medieorganisasjoner i en rekke land har fått tilgang på de avslørende dokumentene. Aftenposten er de eneste i Norge.

Udemokratisk

Hadde disse kommet Wikileaks i hende, i stedet for ICIJ, ville trolig du nå selv kunne lese innholdet, uten å måtte vente til de ulike mediene bestemmer seg for å lage saker.

– Det kan hende at det er noe av innholdet i disse dokumentene som er så sensitivt at det må holdes tilbake, men generelt mener jeg at alt bør ut. Særlig siden man her snakker om skatteparadis for de rike og mektige, de kriminelle, oligarkene, narkokongene og en del politikere. Dette er lekeplassen til den rikeste prosenten, som gjemmer penger fra andre.

RASENDE: Demonstranter kaster egg på Alltinget i Reykjavik mandag. Foto: Helge Mikalsen VG

BI-professor om dokumentene: Vil ende med domfellelser

Hrafnsson mener at verden trenger enda mer åpenhet i en tid der myndigheter mener de kan overvåke vanlige folk akkurat så mye som de ønsker, samtidig som de selv lukker seg mer og mer.

– Vanlige folk har ikke lenger noe privatliv, mens de rike og mektige kan fremdeles gjemme seg. Slik skal det ikke være. Det er usunt, udemokratisk og mot folkets vilje.

Offentliggjør ikke

Direktør Gerard Ryle i ICIJ sier til VG at de fastholder sin beslutning om ikke på noe tidspunkt å offentliggjøre disse dokumentene.

– Vi er journalister og jobber ikke på samme måte som Wikileaks. Vi ser et behov for å gjøre noen presseetiske vurderinger, og for å peke ut de viktige funnene i dokumentene.

Wikileaks-talsmannen mener likevel de har gått foran med et godt eksempel for hvordan store, eksplosive lekkasjer kan håndteres, og gjøres tilgjengelige på – noe han mener folk flest har satt pris på.

Etter avsløringene: Skatteetaten jakter 30 nordmenn

– Jeg tror vi etter hvert vil komme dit at folk får mer tilgang til informasjon. Etter de første Wikileak-lekkasjene sa mange at dette ikke kom til å skje igjen. Så kom Edward Snowden. Nå Panama Papers. Og det har vært andre viktige lekkasjer i mellomtiden. Det er en ny tidsalder, og vi kan forvente mer av dette, for det finnes varslere dere ute som forstår at de har en viktigere moralsk forpliktelse overfor samfunnet som helhet enn overfor enkeltpersoner og enkeltorganisasjoner.

Patetisk oppførsel

VG møter Wikileaks-talsmannen midt i Reykjavik sentrum, bare et steinkast unna Alltinget, der det de siste dagene har vært daglige demonstrasjoner mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Han er blitt avslørt for sammen med kona å ha opprettet et selskap på De britiske jomfruøynene, som hadde millionkrav i bankene som kollapset på Island i 2008.

Fikk du med deg? Statsministeren på Island forlater jobben

PRESSET TIL Å TREKKE SEG: Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island trekker seg etter Panama Papers-avsløringene. Foto: Helge Mikalsen VG

Kristinn Hrafnsson har – i tillegg til å være Wikileaks-talsmann de siste årene – jobbet som journalist på sagaøya i over 30 år. Han er sjokkert over hvor håpløst landets statsminister har håndtert krisen.

– Det som er utrolig for meg er at Gunnlaugsson i tre uker har visst om sin egen patetiske oppførsel i TV-intervjuet som kom på søndag, og like lenge har han og rådgiverne hans forsøkt å vri historien, med det resultat at skaden bare har blitt enda verre. I stedet burde han innsett at han hadde et vindu til å minimere skadene for samfunnet og landet, som nå er fullstendig ydmyket og latterliggjort ute i verden, sier Hrafnsson, som mener man nærmest må være en teaterdramatiker for å klare å analysere hva som egentlig har skjedd.

– Største politiske farsen noensinne

Den erfarne journalisten sier at som yrkesmann er det selvsagt spennende at noe skjer på Island, men som islending opplever han det politiske kaoset, der Gunnlaugsson gjentatte ganger har foretatt seg uortodokse krumspring, som ødeleggende.

Statsministeren sa først at han ikke vil gå av. Deretter ba han presidenten om nyvalg uten å ha sikret seg flertall for dette, så nektet han for å ha bedt om det. Kort tid etterpå annonserte han at han ville gå av, bare for noen timer senere å si at dette kun gjaldt midlertidig. Alt dette i løpet av et døgn.

– Jeg har aldri sett en politisk farse som det vi var vitne til i går i løpet av hele min karriere som politikkstudent og journalist. Dette er mye verre for imaget til Island enn både kollapsen her under finanskrisen og vulkanutbruddet til Eyjafjallajökull, som stanset flytrafikken i hele Europa, sier en oppgitt Hrafnsson.

Nå mener han at regjeringen bare forsøker å stokke om på kabalen, for så å kunne fortsette.

– Folket og opposisjonen kommer ikke til å godta dette. Kravet var ikke en omstokking. Kravet var et nyvalg. Det blir nødt til å skje, sier islendingen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder