PREGET: Politimester David Brown var sterkt preget av det tragiste angrepet der fem politimenn fra Dallas-politiet ble drept. Foto: Laura Buckman AFP

Politiet i Dallas roses for opprydding

Drapet på gjerningsmannen bak politidrapene i Dallas er det første politirelaterte drapet i byen i år.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da Dallas-politiet drepte drapsmannen Micah Johnson med en bomberobot, var dette det første dødsfallet som politiet i byen hadde forårsaket i år, skriver The Guardian. Johnson drepte fem politimenn under angrepet.

Det er uvanlig. I samtlige av de ti mest folkerike byene i USA har flere personer blitt drept av politiet, ifølge avisen. Dallas er den niende mest folkerike byen i landet.

Dallas-skytingen: – Dette har skjedd

Politiet i byen har fått mye ros de siste årene for sin opprydding i en tid der politiet i USA har vært utsatt for massiv kritikk.

Færre klager på maktbruk

Antallet klager på overdreven maktbruk av Dallas-politiet ble redusert med 64 prosent mellom 2009 og 2014, ifølge Dallas Morning News.

– Vi kan lære av det Dallas gjør, sa Chuck Wexler, direktør for Politiets administrative forskningsforum til avisen.

Les mer: Dette er gjerningsmannen Micah X. Johnson

Politiet i byen har også fått ros for sin åpenhet. De har sluppet 12 år med statistikk over politiskytinger i 2014, og byen har vært en forkjemper for å kreve at alle dødelige og ikke-dødelige politiskytinger må rapporteres til statsadvokaten i Texas. Texas er en av få stater der dette er et krav ifølge The Guardian.

Viktige reformer

Da politimester David Brown overtok ledelsen av politiet i Dallas i 2010 iverksatte han umiddelbart tiltak for å få ned politivolden i byen. Han har blant annet utstyrt politiet med kroppskameraer og sørget for at FBIs borgerrettighetsavdeling skal undersøke saken hver gang politiet har vært involvert i skuddvekslinger, skriver NBC News.

Les også: Fembarnsfar Alton Sterling (37) drept under basketak med politiet

– Så langt i år har vi hatt fire klager om overdreven maktbruk. Vi har vært på et snitt mellom 150 og 200 gjennom hele min 33 år lange karriere, så dette er transformerende, sa Brown under en konferanse i Det hvite hus i Washington DC i april i år, ifølge The Atlantic.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder