Minst 84 drept da lastebil kjørte inn i folkemengde i Nice

Ordfører: – Lastebilen var lastet med våpen og granater

Flere nordmenn ble vitner til angrepet

Gjerningsmann skal være skutt og drept

Offisielle kilder omtaler hendelsen som et angrep, melder nyhetsbyrået AP. Antiterrorpoliti har igangsatt etterforskning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Svært mange mennesker er drept etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Nice torsdag kveld, sier myndighetspersoner til nyhetsbyrået AFP.

Minst 84 mennesker er bekreftet døde, 18 er alvorlig skadet og 31 skadet. Flere av de drepte er barn.

Bare minutter tidligere hadde Frankrikes president Francois Hollande i en direktesendt tale kunngjort at 77 hadde mistet livet. Hollande sier at flere av ofrene er barn, og at sjåføren ble skutt og drept.

– Vi kan ikke benekte at hendelsen bærer preg av terror, sier Hollande.

Jean-Michel Pretre ved påtalemyndigheten i Nice sier at lastebilen kjørte to kilometer gjennom en stor folkemengde som sto og så på fyrverkeri under feiringen. Politiet undersøker fortsatt om gjerningsmannen handlet alene.

Frankrikes president: Angrep med mål om å drepe, knuse og massakrere

Etterforskes av antiterror-politi

Angrepet fant sted under Bastille-dagen i Frankrike, og mange var samlet på Promenade des Anglais i Nice for å se på fyrverkeriet. Hendelsen skjedde like etter klokken 22.30.

Ifølge offisielle franske kilder omtales hendelsen som et angrep, melder nyhetsbyrået AP. Franske Nice-Matin melder at sjåføren var en 31-år gammel mann bosatt i Nice, av tunisisk opprinnelse. AFP siterer en politikilde på at identitetspapirer på en fransk-tunisier er funnet i lastebilen. Gjerningsmannens identitet er dermed ikke offisielt bekreftet.

Frankrikes president Francois Hollande avbrøt et opphold i Avignon for å reise tilbake til Paris og møte med krisegruppen innenriksministeren har opprettet der, ifølge Le Monde. Samtidig er innenriksminister Bernard Cazeneuve på vei til Nice, ifølge AFP.

Antiterror-politiet har tatt over etterforskningen av angrepet, ifølge BMF TV, som siterer påtalemyndighetene i landet.

UD undersøker om nordmenn er rammet

Utenriksdepartementet følger situasjonen i Nice, og undersøker nå om nordmenn er rammet.

– Vi undersøker situasjonen gjennom ambassaden i Paris. De forsøker å kartlegge om noen nordmenn er direkte rammet. Vi har foreløpig ikke indikasjoner på det. Men det er et foreløpig kaotisk og uoversiktlig bilde, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til VG.

Klokken 01.58 opplyser Lunde at UD fortsatt ikke har fått melding om skadede eller drepte nordmenn.

– Vi oppfordrer nordmenn som er i Nice om å registrere seg på reiseregistrering.no, og melde hjem til sine pårørende om hvordan de har det. Vi oppfordrer folk til å holde seg i ro og unna store folkemengder, samt følge rådene fra lokale myndigheter, sier Lunde.

Petter (23): – Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden

MANGE DØDE: Flere tildekkede lik ligger langs promenaden i Nice. Flere er drept etter at kjøretøy kjørte inn i folkemengde i Nice under feiringen av nasjonaldagen i Frankrike torsdag. Foto: ERIC GAILLARD, REUTERS Foto: ERIC GAILLARD, REUTERS

– Søkes i vannet

Ifølge CNN har en amerikansk myndighetsperson informasjon fra sine franske kolleger på at det kun var én gjerningsmann i lastebilen.

Mannen ble drept av politiet, og det ble ikke skutt fra lastebilen, ifølge den samme informasjonen.

Ifølge NTB melder vitner om at noen begynte å skyte fra en lastebil, og mennesker som løp unna i panikk. Opplysningene er ikke bekreftet. Ifølge L'est Republicain skal det ha blitt utvekslet skudd mellom politi og personene i lastebilen. Folkemengden løp da i alle retninger vekk fra stedet. Flere vitner har fortalt VG at mennesker også løp ned på stranden og la på svøm for å komme seg unna.

– Det foregår nå søk med helikopter og minst to båter i Middelhavet utenfor promenaden der hendelsen foregikk, sier generalsekretær i FpU, André Bråthen, som er i Nice på ferie med kjæresten.

Han forklarer at helikopteret flyr svært lavt over vannet og lyser ned.

– Det er tydelig at det søkes etter et eller annet, men det er uvisst om det kan være gjerningspersoner, skadde, døde eller gjenstander, sier han til NTB.

Børge Brende om Nice-angrepet: – Jeg er dypt sjokkert

Vitner meldte om skyting

Bilder som sirkulerer på sosiale medier viser svært mange skadede som ligger i gata.

Lokalavisen Nice-Matin melder at lastebilen er pepret med kuler og har publisert et bilde som viser flere politifolk som har omringet bilen.

Videoer som er publisert på nettet viser kaotiske scener og at folk løper fra stedet. Regionpresident Christian Estrosi sier til nyhetsbyrået AP at det skal være funnet våpen og granater i lastebilen.

Journalisten Daniel Allemand i den franske avisen Nice-Matin var på stedet, og forteller Le Monde hva han så.

– I det fjerne hører jeg bråk. Skrik. Min første tanke: En som har villet ha litt egen fyrverkeri og ikke mestret det. Men nei. Et fragment av et sekund senere spinner en enorm hvit lastebil som en gal mot menneskene og meier ned flest mulig (...) Jeg så kropper fly forbi som bowlingkjegler. Jeg hørte lyder og hyl jeg aldri vil glemme.

FLERE HULL I LASTEBILEN: Politiet står ved lastebilen som kjørte inn i en folkemengde langs strandpromenaden i Nice torsdag kveld. Vinduet foran er dekket med skuddhull. Foto: VALERY HACHE, AFP

Ifølge Le Figaro er det luksuriøse hotellet Negresco tatt i bruk som nød-sykehus for anledningen. Skadede er hentet inn i den store hallen, og etterforskere snakker med øyenvitner der.
Hotellet ligger ved promenaden, like ved der lastebilen gikk amok i folkemengden.

Så kropper i gaten

Pål Christian Møller og kona gikk langs promenaden da lastebilen kom kjørende, og sier til VG at han så minst 10-12 personer ligge urørlig på bakken etter at lastebilen hadde kjørt forbi.

– Folk begynte å hyle i panikk, og mange lå stille på bakken. Jeg så at det lå enkelte kropper lenger oppe i gaten også. Så kunne vi høre noe putring fra bak oss, dit lastebilen kjørte, som jeg oppfatter som skyting. Det varte i kanskje 15-20 sekunder, sier Pål Christian Møller til VG.
Han og kona begynte å løpe fra stedet, og kom seg tilbake til leiligheten uten å høre flere skudd.

– Dette er den franske nasjonaldagen. Det er stappfullt med folk i alle aldersgrupper, fra småbarn til eldre i rullestoler. Det er stort, hele byen er ute. Så skjer dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder