ØVELSER: Russland holdt øvelse i mars der scenarioet var å innvadere Nord-Norge, hevder amerikansk tenketank. Her holder Russlands president Vladimir Putin tale til Den føderale sikkerhetstjenesten i Moskva den 26. mars i år. Foto:Ria Novosti,Reuters

Rapport: Russland øvde på invasjon av Nord-Norge

Søreide: Vi følger utviklingen tett

I rapporten hevdes det at russisk militære i mars holdt øvelse der scenarioet var en hurtig invasjon av Nord-Norge, Åland, Gotland og Bornholm.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skriver den amerikanske tenketanken Center for European Policy Analysis (CEPA) i en ny rapport, ført i pennen av visepresidenten på senteret Edward Lucas.

Russisk militære har holdt flere hasteøvelser, altså øvelser de kaller inn til på kort varsel, skriver Lucas.

Under en slik øvelse i mars trente russisk militære ifølge CEPA på en hurtig invasjon av Nord-Norge, øygruppen Åland mellom Sverige og Finland, øya Gotland i Sverige og den danske øya Bornholm.

«Hvis dette hadde blitt utført, ville kontroll over disse områdene gjøre det tilnærmet umulig for NATO-allierte å forsterke de baltiske landene,» står det i rapporten.

Erna om Russland: Ekstrem propagandakrig

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier rapporten er satt sammen av en amerikansk tenketank, og at den må stå for deres regning.

– Vi har nærvær og god situasjonsforståelse i våre nærområder, og følger utviklingen tett. Som jeg har påpekt flere ganger ser vi økt kompleksitet i russiske øvingsmønstre i våre nærområder, sier hun.

– Sterkt politisk signal

Førsteamanuensis ved Insitutt for forsvarsstudier, Katarzyna Zysk, sier det er vanskelig å vurdere innholdet i rapporten uten å ha lest den i sin helhet.

Katarzyna Zysk, førsteamanuensis ved IFS. Foto:Institutt for forsvarsstudier,

– Generelt sett i slike øvelser man på ulike typer angrep, og forsvar på angrep, fra symmetriske aktører. Som for eksempel land eller allianser, sier hun.

Russland har selv hatt øvelser de siste årene hvor de trener på et angrep fra Kina. Det ikke uvanlig å ha øvelser med stressende scenarioer.

– Men dette vil være noe helt annet. Om det er tilfelle, ville det vært et veldig sterkt politisk signal. Men jeg vil gjerne se rapporten og hva de har basert informasjonen på, sier Zysk til VG.

– Vi har sett en del provokative russiske øvelser i Baltikum med fly og skip. Så langt jeg vet har det ikke vært det samme i nordområdene i Norge. Det har vært noen tilfeller, men ikke med samme grad av intensivitet som vi har sett i Baltikum og i Svartehavet, fortsetter hun.

Har du lest denne?: Putin: – Ikke vær redd for Russland

Kritikk

Rapporten er en analyse av hvor godt rustet de nordiske landene, de baltiske landene og Polen er mot en trussel fra Russland. CEPAs vurdering er sterkt kritisk:

«Disse landenes mangel på en samlet strategi, og deres resulterende manglende evne til å forsvare seg selv uten hjelp fra utsiden, og trusselen dette skaper mot NATOs kredibilitet i regionen, gjør at NBP9s sikkerhet er et globalt problem,» skriver CEPA i rapportens sammendrag.

Har du fått med deg dette?: Putin sier nei til vestlig mat i enda et år

Finlands forsvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) sier til den finske avisen Hufvudstadsbladet at han ikke vil trekke noen konklusjoner ut fra opplysningene i rapporten.

– Jeg kjenner ikke til den informasjonen som tankesmiens opplysninger baserer seg på. På generelt plan synes jeg at man skal ha is i magen. I allminnelighet benytter man seg av ulike scenarier i militære øvelser. Det betyr ikke at man skal gå til lengre skritt, sier han.

Han vedgår at demilitariseringen av Åland gjør det til en utfordring å forsvare området, men fastholder at Finland har beredskap til det.

– NATO kan bli maktesløse

NBP9 står for de nordiske og baltiske landene samt Polen (til sammen ni land), som CEPA kaller Europas nye frontlinjestater.

«Den sentrale meldingen i denne rapporten er at NATO, den mest suksessrike militære alliansen i verden, kan bli maktesløse hvis ikke sikkerheten i denne regionen blir bedre,» står det skrevet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder