Talibans øverste leder drept i droneangrep - slik var hans liv fra turistminster til Taliban-topp

Han var en av Mullah Omars nærmeste, Talibans tidligere turistminister, blant verdens aller mest ettersøkte menn - og fikk bare ett år som øverste leder for Taliban. Akhtar Mohammed Mansour er drept i et droneangrep i Pakistan.

Artikkelen er over tre år gammel

Da Mansour juli 2015 offisielt tok over som øverste leder for Taliban etter mulla Mohammed Omars død, førte det ham samtidig oppover et annet hierarki:

USAs lister over ettersøkte terrorister og mål for drone- og spesialstyrkeopersjoner i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Det var dette som til slutt ble Taliban-lederens bane.

Da han kjørte langs hovedveien N40 mellom Quetta og den afghanske grensen helt vest i Pakistan lørdag morgen, ble han uten å vite det fulgt tett av amerikanske droner.

Et stykke utenfor den pakistanske landsbyen Ahmad Wal gjorde det som trolig er et Hellfire-missil avfyrt fra en amerikansk Reaper-drone kort prosess både med den hvite personbilen, Mansour og sjåføren hans.

Bildene av det brennende og utbombede bilvraket går nå verden rundt.

Artikkelen fortsetter under bildene

- Regjeringen i Den islamske republikken Afghanistan bekrefter droneangrepet mot Mullah Akhtar Mansour av amerikanske styrker, skriver Afghanistans president Ashraf Ghani i en pressemelding.

Bare minutter senere bekreftet både den afghanske etterretningstjenesten NDS og landets forsvarsminister at Mansour ble drept i angrepet.

Les også: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Fra flydirektør til Taliban-topp

Det er ikke veldig mange detaljer som er kjent om Mansour og hans privatliv, til tross for at han ble utpekt som leder for Taliban i Afghanistan i fjor sommer - etter at det ble kjent at islamistbevegelsens enøyde grunnlegger, mulla Omar, var drept.

DET ENESTE BILDET: Dette er det eneste bekreftede bildet av Taliban-leder Mullah Mansour, og ble publisert av terrororganisasjonen i desember 2015. Nesten nøyaktig ti måneder etter at Mansour offisielt ble utnevnt som Talibans øverste leder, endte han sine dager på en støvete landevei vest i Pakistan. Foto: Taliban

Mansour ble født i landsbyen Band-e-Taimoor i Maiwand sør i Afghanistan en gang midt på 1960-tallet. Fødebyen ligger i Kandahar, naboprovinsen til Baluchistan i der Mansour endte sine dager i veikanten på den pakistanske landeveien et halvt århundre etter.

Den unge Mansour var dypt religiøs, og fra 1985 deltok han i kampene mot den sovjetiske okkupasjonsstyrken som en del av mujahedin.

Etter å ha blitt kjent med Mullah Omar under religiøse studier i Pakistan, sluttet han seg til Taliban i 1995. Ifølge amerikansk etterretning skal Mansour har vært gruppens 23. medlem.

Turistministeren som ble Taliban-sjef

Da Taliban tok kontroll over Afghanistan ble Mansour utnevnt til sjef for Afghanistans haltende statsflyselskap Ariana Airlines. Kort tid etter til Taliban-regjeringens minister for luftfart og turisme - en stilling som på daværende Taliban-leder Mullah Omars direkte ordre også inkluderte landets luftforsvar.

HER SATT TALIBAN-TOPPEN: Dette bildet er tatt av innbyggere i den avsidesliggende landsbyen Ahmad Wal i Baluchistan i Pakistan. Det skal være denne bilen Taliban-lederen satt sammen med en sjåfør og minst en annen mann da bilen ble angrepet av en amerikansk drone. Foto: Afp

VRAKET: Dette er det som er igjen av bilen etter angrepet fra den amerikanske dronen. Ved siden av kjøretøyet der Taliban-lederen ble drept ser en kratere fra en av missilene. Foto: Abdul Salam Khan Ap

Etter at Taliban-styret ble felt, ba Mansour om amnesti. Det ble innvilget av president Hamid Karzai, men amerikanske spesialstyrker fortsatte likevel jakten på Taliban-toppen som dermed flyktet til Pakistan.

LES HISTORIEN OM MANSOURS FORGJENGER: Dette er den enøyde terror-strategen (VG+)

Her steg han igjen i gradene, og ble i 2010 utnevnt til nestleder i Taliban, etter at flere andre toppledere døde eller ble arrestert. Da hans mangeårige sjef og venn Mullah Omar ble erklært død i 2015, ble Mansour offislet utpekt som hans etterfølger.

Ifølge flere kilder hadde Mansour da allerede fungert som Taliban-leder i lang tid - og personlig godkjent at Taliban jevnlig publiserte uttalelser signert den allerede avdøde Mullah Omar.

Mansour skal nemlig holdt en relativt lav profil innad i organisasjonen både før og etter at han ble leder.

De få som har møtt ham, beskriver ham som «lavmælt og stille». Blant dem er den afghanske journalisten Sami Yousafzai, som har møtt Taliban-lederen flere ganger.

Til al-Jazeera har han tidligere beskrevet lederen som «folkesky» og «lite pratsom».

– Han var en smart og kompleks person da jeg møtte ham i Pakistan, sier journalisten.

- En fiende av freden

Mansour er tidligere beskrevet som en mer tradisjonell leder enn sin forgjenger, og har blant annet advart mot at terrorgruppen IS etablerte seg i Afghanistan.

– Jeg tolker Mansour som forhandlingsvillig, har seniorforsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt tidligere uttalt til VG.

Afghanske myndigheter er ikke enige i Strands analyse.

- Mullah Akhtar Mansour har hindret utvikling og fremskritt i Afghanistan, og har hardnakket insistert på å fortsette krigen, skriver president Ghani i pressemeldingen.

- Han var involvert i bedrageri, fortielse av fakta, narkotikasmugling og terrorisme mens han truet, lemlestet og drepte uskyldige afghanere, skriver Ghani.

Les også: Taliban omtaler IS som barbarer

Pentagon beskriver også Mansour som «et hinder for fred og forsoning» mellom Taliban og afghanske myndigheter.

VOKTES: Ofrene etter droneangrepet ble fraktet hit, til et likhus i Quetta i Pakistan søndag. Her voktes de av bevæpnede menn fra flere av Pakistans mange sikkerhetstjenester. Foto:

En opprivende strid internt i Taliban - rett etter at Mansour offisielt tok over som leder - skal også ha skyldtes uenigheter mellom Mansour og rivalen Abdul Qayum Zakir om hvor villige Taliban skulle være til å delta i fredsforhandlinger med afghanske myndigheter.

– Etter at Mulla Omar døde og Mansour tok over ledelsen, har Taliban gjennomført mange angrep som har resultert i tap av titusener av liv både for afghanske sivile og afghanske sikkerhetsstyrker, samt flere amerikanske soldater, sier Cook.

Det samme sier USAs utenriksminister John Kerry:

– Han var direkte motstander av fredsforhandlingene.

Hva skjer nå med Taliban?

Bare timer etter nyheten om Mansours dødsfall spredde seg, kom spekulasjonene om Talibans fremtid.

Dødsfallet skjedde på et tidspunkt der Mansour var iferd med å stramme grepet om lederskapet i organisasjonen, og angrepene mot afghanske myndigheter økte både i omfang og styrke.

Mange mener at Talibans rolle i fredsforhandlingene kan bli større Mansour ute av bildet - i alle fall om gruppen denne gang klarer å samle seg bak en leder.

Afghanistans president Ashraf Ghani strekker ut hånden til gruppens medlemmer i en pressemelding:

- Mullah Mansours død åpner en ny mulighet for de i Taliban som er villige til å ende krigen og blodbadet. De kan returnere til hjemlandet fra fremmed jord og bli en del av den afghansk-eide og afghansk-ledede fredsprosessen, sier han.

– Ble forhåndsgodkjent av Obama

FORGJENGEREN: Enøyde Mullah Omar var leder for Taliban før Mansour tok over. Foto: Javed Tanveer Afp

Pentagons pressetalsmann Peter Cook bekrefter at Taliban-lederen var målet for droneangrepet.

– Mansour har vært aktivt involvert i planleggingen av flere angrep i Kabul og andre deler av Afghanistan. Han har vært en trussel både mot den afghanske sivilbefolkningen, mot våre styrker og mot våre allierte, sier Cook i en pressemelding.

En Taliban-talsmann avviste først at Mansour var drept. Men dagen etter droneangrepet kom flere bekreftelser på at nyheten stemmer:

Først fra afghanske myndigheter. Så afghansk etterretning. Så fra det flere nyhetsbyråer beskriver som «en høytstående Taliban-kommandant».

Lørdagens droneangrep mot Taliban-lederen skal ha blitt forhåndsgodkjent av president Barack Obama. Ifølge AFP ble Pakistan varslet kort tid etter angrepet.

– Vi holder fortsatt på med vurderingen av resultatene etter angrepet, og vil gi mer informasjon når det blir tilgjengelig, sier Pentagon-talsmann Peter Cook.

I de fleste amerikanske droneangrep, spesielt med høytstående mål som Mansour - tar det vanligvis flere dager før amerikanske myndigheter formelt bekrefter identiteten på de som ble drept.

At Ahmad Wal ligger svært avsidesliggende til dypt inne i Talibans territorium i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, gjør det heller ikke lettere for amerikanske etterretningstjenester å få de endelige bekreftelsene fra noen på bakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder