Tror tøværet mellom USA og Cuba vil vare lenger enn hans presidenttid

OPPSTILLING: President Barack Obama og hans cubanske kollega inspiserer troppene i Revolusjonspalasset i Havana mandag. Foto: Nicholas Kamm Afp

Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

Republikanske kritikere var kjapt ute med kritikk av
president Obamas historiske besøk på Cuba. – Castro viser ham ingen respekt, twitret Donald Trump.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fire år gammel

Da USAs presidentfly Air Force One landet på Cuba søndag med kone og barn, var det første gang på 88 år at en amerikansk president satte sin fot på øya.

– Perfekt timing

Men den fremste republikanske presidentkandidaten lot det ikke gå upåaktet hen at den cubanske presidenten Raul Castro ikke møtte opp på flyplassen for offisielt å ta imot USAs president:

«Wow, president Obama landet akkurat i Cuba, og Raoul Castro var ikke engang der for å hilse velkommen. Han hilste til paven og andre. Ingen respekt», smalt det på Twitter fra Trump.

Obama selv, derimot, mente at timingen av Cuba-besøket var perfekt:

– Nå er den rette tiden. Vår hensikt har hele tiden vært å ha en utvikling gående, vi vet at forandringer ikke kommer til å skje over natten. Vi føler at å komme nå, vil være gunstig for å fremme mer endring på Cuba. Og det gir meg en anledning til å sørge for fortsatt endring mens jeg fortsatt sitter i presidentstolen, sa Obama til ABC TV på Cuba.

– Fjern blokaden

I ettermiddag lokal tid har de to presidentene holdt felles pressekonferanse – og i sitt innlegg hevdet Raoul Castro blant annet at han anså menneskerettighetene som universelle. Han fremholdt også at den amerikanske handelsblokaden nå sto i veien for videre utvikling av Cuba.

President Obama opplyste at han har med seg hele 40 kongressmedlemmer, både republikanere og demokrater – i tillegg til flere topp amerikanske forretningsfolk og cubansk-amerikanere noe som gjør Cuba-besøket til et av de mest omfattende som er foretatt i hans tid.

– Jeg kommer muligens også til å holde et lengre innlegg enn deg, president, vi har mer enn 50 års arbeid å ta igjen, sa Obama.

Google

I sitt innlegg pekte Obama blant annet på mulighetene for utvidet jordbrukssamarbeid, og dessuten å få koblet cubanere flest til internett og internasjonal økonomi.

– President, jeg tror USA og Cuba nå er nærmere hverandre enn noen gang i min livstid, sa Obama.

En rekke amerikanske selskaper står allerede i kø for å slippe til i den karibiske øystaten. Ifølge Obama har blant annet Google inngått en avtale for å bygge ut internettilgang i landet.

Hvilke fanger?

På spørsmål om hvorfor Cuba fortsatt holder politiske fanger, når de respekterer menneskerettighetene, svarte president Raul Castro:

– Hvilke politiske fanger, gi meg et navn, gi meg en liste, vis meg en liste etter møtet, og jeg skal frigi dem i løpet av kvelden, svart Castro.

På spørsmål om handelsblokaden, viste Obama til at det kan gjøres mindre justeringer blant annet av valutasamarbeidet, men at selve blokaden bare kan avskaffes ved at Kongressen gjør endringer, og beklaget seg over at Kongressen gjør for lite fremskritt.

– Blokaden vil ta slutt

På spørsmål om hvordan fremtiden ser ut – når Obama går av etter bare ni måneder, svarte presidenten:

– Blokaden vil ta slutt. Når vet jeg ikke, men den stien vi går på nå, vil fortsette ut over min presidenttid, lovet president Obama.

Men det krever et flertall i Kongressen, og muligens mer enn et flertall i Senatet.

Diplomati

MØTTES: Obama og Castro hilser når de møttes i Revolusjonspalasset mandag. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Det amerikanske Cuba-besøket kommer 15 måneder etter at Obama annonserte gjenoppretting av diplomatiske bånd mellom USA og Cuba. Det siste året har det blitt arbeidet med å gjenåpne USAs ambassade, og det er oppnådd enighet om direkteflyginger til Cuba.

Raul Castro (84) er yngste bror av Cubas mangeårige president Fidel Castro, og har vært ansett som landets nest mektigste i flere tiår. Han overtok da broren ble syk i 2006, og ble formelt valgt til president i 2008. Castro den yngre og Obama skapte historie allerede i fjor, da de håndhilste under et toppmøte i Panama.

– Fint opphold

De to statslederne utvekslet offisielle hilsener da de møtte i formiddag lokal tid, og begge nasjonalsangene ble avspilt. I sin hilsen sa Obama at han hadde hatt et fint opphold, blant annet hatt middag med familien på en av de nye private restaurantene som har blitt tillatt i Raul Castros tid.

VG på Cuba: Hilser amerikanerne velkommen

Hjemme i USA uttalte den andre republikanske hovedkandidaten, Ted Cruz, at Obamas Cuba-visitt var skadelig både for USAs og Cubas fremtid – og at resultatet av besøket ikke vil bli liberalisering av cubansk politikk, men heller forsterking av det kommunistiske diktaturet.

– Slutt på handelsboikott

– Obama har valgt å legitimere det korrupte og undertrykkende Castro-regimet med sitt nærvær på øya, sa Cruz, som selv har en far som var politisk fange på Cuba på grunn av sin kamp mot Batista-regimet, og immigrerte til USA på 50-tallet.

Demokratenes kandidat Bernie Sanders, derimot, lovpriste Obamas beslutning om å dra til Cuba, og kalte det «på høy tid»:

– Jeg hyller president Obama for å lage historie ved å reise til Cuba og flytte forholdet mellom våre nasjoner inn i en ny fase, sa Sanders, som også mente at kongressen i USA nå må vedta å få en endelig slutt på handelsrestriksjonene mot Cuba.

Les også

 1. Obama skriver historie med sitt besøk på Cuba

  Her er en amerikansk president på cubansk jord for første gang på 88 år. Barack Obama landet i Havanna klokken 21.
 2. For sent for Guantanamo?

  Obamas løfte om å legge ned fangeleiren Guantánamo på Cuba kommer sent, og med små muligheter til å lykkes.
 3. Kommentar: Historisk toppmøte

  Det er på alle måter en historisk begivenhet når pave Frans i dag hilser på den russisk-ortodokse patriarken Kirill.
 4. Det amerikanske flagget vaier på Cuba

  Til tonene av nasjonalsangen ble det amerikanske flagget heist for første gang på 54 år over ambassaden på Cuba.

Mer om

 1. USA
 2. Cuba

Flere artikler

 1. Amerikanske selskaper inntar Cuba

 2. Obama skriver historie med sitt besøk på Cuba

 3. Trump i Cuba-tale: – Castro-regimet er brutalt

 4. Trump: – Alt står på spill

 5. Fidel Castro (90) er død

Fra andre aviser

 1. Castro irritert da han ble spurt om politiske fanger

  Aftenposten
 2. Obama på Cuba: - En historisk mulighet

  Bergens Tidende
 3. Obama varsler endringer på Cuba

  Bergens Tidende
 4. Obama vil besøke Cuba allerede i mars

  Aftenposten
 5. Trump: – Alt står på spill

  Bergens Tidende
 6. Obama talte Castro midt imot

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder