PÅGRIPELSER: Belgisk politi har slått til mot flere adresser i kveld, til sammen seks personer pågrepet. Foto: Jean Marc Quine Zumpa Press

Syv pågrepet i nye politiaksjoner i Brussel

CNN: IS planlegger flere terroranslag i Europa

Pågripelse i Paris - skal ha hatt forbindelser med Abdelhamid Abaaoud

Syv personer er pågrepet i flere politiaksjoner rundt Brussel torsdag og fredag. Samtidig er én person pågrepet for planlegging av nye terroraksjoner i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En politiaksjon torsdag kveld førte til at seks personer ble pågrepet. Politiet mener de seks har tilknytning til terrorangrepene i Brussel tirsdag, melder den belgiske avisen VRT.

I tillegg skal en person ha blitt pågrepet i liknende politiaksjoner fredag morgen, melder kringkasteren RTBF. Pågripelsen skal ha funnet sted i Brussel-bydelen Forests.

Tre av de mistenkte skal ha blitt pågrepet i en bil «utenfor døren til kontorene til den statlige påtalemyndigheten, i sentrum av Brussel», sier talsmann Eric Van der Sypt til AFP.

Det vil ikke bli tatt noen avgjørelse om hva de mistenkte eventuelt skal siktes for før tirsdag, melder påtalemyndigheten.

Gigantisk menneskejakt: Her stopper terrorpoliti mistenkelig bil

Artikkelen fortsetter under bildet

AKSJONERTE MOT NABOLAG: Maskerte politimenn sikrer inngangen til en bolig i Schaerbeek, som ligger i utenfor Brussel. Foto: Christian Hartmann Reuters

Flere av pågripelsene torsdag skal ha skjedd i bydelen Schaerbeek, der terrorcellen som slo til torsdag hadde tilhold. Det skal i tillegg ha blitt gjennomført antiterroraksjoner i Jette og i sentrum av Brussel.

Ingen Belgia-kobling

Torsdag pågrep også fransk politi en mann som skal ha kommet langt i planleggingen av et nytt terrorangrep.

Torsdag kveld kommenterte innenriksminister Bernard Cazeneuve aksjonen i Paris, og bekreftet at en franskmann var pågrepet og siktet for terrorplanlegging.

Så langt er det ikke funnet håndfaste bevis for at de nye terrorplanene i Paris har koblinger til tirsdagens to angrep i Belgia, sier han.

Han sa at planene for angrepet hadde kommet langt, og at den pågrepne mannen er «på et høyt nivå i et terroristnettverk som ville slå til på fransk jord».

Ifølge avisen Le Parisien slo bevæpnet politi til mot et leilighetskompleks i Paris-forstaden Argenteuil ved 17.30-tiden torsdag. Først evakuerte de hele bygget, før man senere på kvelden valgte å sperre av hele kvartalet.

Fredag melder flere franske medier, blant dem iTélé og Le Monde, at mannen skal ha hatt nære forbindelser med Abdelhamid Abaaoud, som ble pekt ut som hjernen bak Paris-terroren.

Flere terrormål i Europa

Nyhetskanalen CNN melder torsdag kveld at amerikansk etteretning er kjent med flere konkrete terrorplaner mot europeiske mål.

En kombinasjon av elektroniske meldinger som er innhentet, menneskelige kilder og database-sporing, tyder på at IS har plukket ut flere terrormål i europeiske byer de siste månedene, etter angrepene i Paris der 130 mennesker mistet livet.

Politiets funn i dekkleiligheter etter tirsdagens Brussel-angrep, blant annet av kart, tyder på at terrorcellen hadde plukket ut flere mål.

Knyttes til Paris-nettverk

Ifølge AFP har politiet funnet spor som knytter brødrene El Bakraoui og Laachraoui til Salah Abdeslam, som skal ha deltatt i Paris-terroren i november i fjor.

DØDE: Khalid (til venstre) og Ibrahim El Bakraoui, de to brødrene som gjennomførte selvmordsaksjonene i Brussel tirsdag. Foto: Interpol Afp

Laachraoui mistenkes for å ha laget bombebelter som ble brukt i den franske hovedstaden, mens Khalid El Bakraoui skal ha leid en leilighet for Abdeslam.

Abdeslam ble torsdag varetektsfengslet i to uker. Han nekter for at han kjente til planene om terrorangrepet i Brussel.

Ifølge fjernsynskanalen VRT planla han imidlertid å gjennomføre et stort angrep i Brussel.

VRT siterer ingen åpne kilder, men sier etterforskere mener Abdeslam og to andre planla å ta i bruk automatvåpen og sprengstoff for å forårsake så store skader som mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet

NYE TERRORPLANER: Bevæpnet politi sperret torsdag kveld av alle veier inn mot et område i Paris-hovedstaden Argenteuil. Foto: Francois Mori AP

Høyt trusselnivå

Trusselnivået i Frankrike har vært høyt helt siden 130 mennesker mistet livet i angrepene 13. november i fjor.

Den siste av de ti mistenkte for Paris-angrepene, Salah Abdeslam, ble pågrepet i Brussel lørdag. Tre dager senere slo det politiet mener er resten av terrorcellen hans til i to selvmordsaksjoner i Brussel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder