POLITIAKSJONEN: Her er tungt bevæpnet belgisk politi på vei inn i leiligheten hvor terroraksjonen ble forberedt.

POLITIAKSJONEN: Her er tungt bevæpnet belgisk politi på vei inn i leiligheten hvor terroraksjonen ble forberedt. Foto: Billy Mizzian

Her slår politiet til mot bombeleiligheten

SCHAERBEEK (VG) Her slår politiet til mot leiligheten som terroristene brukte da de forberedte bombeangrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG var tirsdag og onsdag utenfor leiligheten hvor maskerte polititjenestemenn aksjonerte med droner, skjold og automatvåpen i går kveld. Like etter at disse bildene ble tatt, tok politiet seg inn i leiligheten, som terroristene skal ha brukt under forberedelsene til angrepet i Brussel.

Der gjorde de skrekkfunnet:

I hjørneleiligheten i øverste etasje av det brune leilighetskomplekset fant politiet en bombe pakket med spiker, et karakteristisk svart IS-flagg og ulike kjemikalier.

– Jeg blir skremt. Det går kaldt nedover ryggen min når jeg tenker på det, sier Daniela Rosero og titter opp mot de hvite gardinene fem etasjer over oss.

Hun og kjæresten Bill Mizzain ble – som resten av innbyggerne i det rolige nabolaget øst i Brussel – fanget i en av de største politiaksjonene i Belgias historie.

Fra vinduet på leiligheten sin kunne de følge antiterrorpolitiets aksjon mot leiligheten et par hus lengre nede i gaten.

– Den store politiaksjonen begynte ved 15-tiden. Det var en skremmende opplevelse, sier Rosero.

Fra vinduet tok hun bildene VG nå har fått tilgang til:

** Ett av dem viser hvordan tungt bevæpnet spesialpoliti i beskyttelsesutstyr går ut fra pansrede kjøretøyer, bærende på automatvåpen, rambukk og stiger.

** Ett annet viser sivilkledde, maskerte politifolk med automatvåpen ta oppstilling på gatehjørnet like ved terrorleiligheten.

** Et tredje bilde viser politiets operatører som gjør klar en drone, som sammen med helikoptere sørget for at spesialstyrkene skulle ha full kontroll over området fra luften – og hindre at mistenkte terrorister kom seg unna.

** På bildene ser en også hundepatruljer og et spesialkjøretøy for håndtering av kjemikalier – som viser at politiet ante hva som ventet dem i leiligheten.

– Det var en skremmende opplevelse, veldig skremmende, sier Rosario.

NABOENE: Daniela Rosero (t.v.) og Bill Mizzain var vitner til politiaksjonen. Foto: Helge Mikalsen VG

Allerede ved 11-tiden, bare tre timer etter angrepet mot flyplassen, var de første patruljene på plass. I timene som gikk dannet politiet en jernring rundt deler av bydelen mens de gikk fra leilighet til leilighet i jakten på terroristene.

Politiet fikk opplysningene om leiligheten fra taxisjåføren som kjørte selvmordsbomberne til flyplassen. Han hentet dem på adressen. Da han hørte om eksplosjonen fattet han mistanke om at passasjerene han hadde sluppet av kunne stå bak. Han reagerte blant annet på at de selv insisterte på å løfte de tunge bagene ut av bagasjerommet.

Belgiske medier har identifisert gangsterbrødrene Ibrahim El Bakraoui (30) og Khalid El Bakraoui (27) som to av gjerningsmennene bak terrorangrepet. Leiligheten ligger i Brussel-bydelen Schaerbeek, hvor den tredje navngitte terroristen, Najim Laachraoui (24), vokste opp.

El Bakraoui-brødrene skal ha utført selvmordsangrepene og er døde, mens Laachraoui er på frifot. Sistnevnte er mistenkt for å ha konstruert selvmordsbombene.

I nabolaget holdt mennene lav profil.

– Jeg har aldri sett noe til dem. De flyttet visstnok hit ganske nylig, og har nok holdt seg for seg selv, sier Bill Mizzain.

Ved 10-tiden onsdag morgen var sperringene i Schaerbeek borte. Naboene som har måttet tilbringe natten andre steder – noen av dem sovende i sine egne biler – har en etter en fått flytte tilbake til leilighetene.

Mens VG snakker med paret utenfor leiligheten kommer telefonen fra politiet: Også de får lov til å dra hjem igjen, 16 timer etter at politiet ba dem dra.

– Dette er et rolig nabolag, med mye barnefamilier. Og politistasjonen ligger bare noen hundre meter borte i gaten. Jeg vet det er en klisjé, men jeg hadde aldri trodd noe slik skulle skje her.

BODDE HER: Leiligheten hvor terrorangrepet ble forberedt ligger i bygget til høyre på bildet. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder