Brakseier for Tyrkias president

ANKARA (VG) For fem måneder siden trodde mange at regjeringspartiet til president Recep Erdogan var på vei nedover. Søndag slo partiet tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partiet økte oppslutningen med ni prosent og fikk halvparten av stemmene ved parlamentsvalget i Tyrkia.

– Jeg elsker presidenten og jeg elsker partiet. De er det eneste som kan redde Tyrkia, skrek en av de innbitte Erdogan- og AKP-tilhengerne, Murat Savas (40).

Nå blir AKP igjen enerådende med et styringsdyktig flertall, og 315 av de 550 plassene i parlamentet.

Drøye to tusen mennesker god hjulpet av dundrende rapp-musikk skapte et lurveleven utenfor AKPs hovedkvarter i sentrum av den tyrkiske hovedstaden, Ankara. Da mørket hadde senket seg over byen, kom det endelige resultatet. Det var overveldende.

AKP, statsminister Ahmet Davutoglu og president Recep Erdogan kunne feire at 49,4 prosent av de tyrkiske velgerne vil at de skal fortsette å styre Tyrkia, slik Erdogan har gjort de siste 13 årene. Først som statsminister, og fra i fjor som landets president.

VGs utenrikskommentator: Forbildet som bleknet

Kan ikke foreslå grunnlovsendring

Demokrati-partiene led et sviende nederlag etter at optimismen ble tent ved det forrige parlamentsvalget for bare fem måneder siden. Da sjokkerte det kurdisk-demokratiske partiet, HDP, med å bryte sperregrensen på ti prosent, og var for første gang representert i det tyrkiske parlamentet etter å ha fått 13 prosent av stemmene.

De klarte det igjen, men bare så vidt med noen tiendelsprosent over sperregrensen. Men en liten seier fikk demokrati-partiene likevel: De greide å forhindre at AKP og president Erdogan får et så stort flertall at han kan foreslå en grunnlovsendring, for så å den gjennomført gjennom en folkeavstemning. For å lykkes med det måtte AKP ha fått 330 mandat, partiet fikk 315.

Les mer: Nå velger tyrkerne nytt parlament

Presidentens målsetting er å avvikle det parlamentariske systemet i Tyrkia og i stedet sørge for at presidentembetet får større politisk makt. 15 mandat skilte presidentens parti fra å nå målet.

Økt terrorfare

Noe av årsaken til at AKP kom tilbake og gikk fra 41 prosent oppslutning for fem år siden, til å sikre seg nesten halvparten av stemmene, er trolig at terrorfaren har økt dramatisk i Tyrkia. To tragiske terrorangrep i løpet at de tre siste månedene, det siste da 102 mennesker mistet livet i et bombeattentat mot en fredelig demonstrasjon i Ankara 10. oktober.

Les mer: Frykter økt terror i Tyrkia

De fleste analytikerne har konkludert med at i krisetider, som de Tyrkia nå er inne i, vil velgerne satse på det de mener er trygt og kjent. Recep Erdogan fremstår for mange som en sterk og klar politiker, dog ikke i en demokratisk rustning, men tyrkiske velgere har nå sluttet rekkene og støtter presidentens kompromissløse holdning overfor terrorisme.

Kritikere hevder på sin side at han bruker terrorfaren i sin politiske kamp mot opposisjonen. Fire dager før valget stengte tyrkiske myndigheter to tv-kanaler og to aviser, som alle har kritisert landets president.

VG-kommentar: Forbildet som bleknet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder