Brukte 20 gisler som «menneskelige skjold»

FØR TERROREN TRAFF: Her sees et entuiastisk publikum på Bataclan bare kort tid før terroren gjorde lokalet om til et helvete på jord. Foto: Emmanuel Wino ,

Politiet forteller om helvetet inne på Bataclan: «Ikke en lyd, masse blod og 7-800 livredde mennesker på gulvet»

I det de topptrente politifolkene slo opp dørene til
konsertsalen Bataclan møtte de synet av totalt 7-800 livredde personer liggende på gulvet. Stillheten skal ha vært total. Overalt var det blod.

  • Irene Rønold
  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Det forteller Jeremy, en kaptein i Brigade de Recherche et d'Intervention (BRI), i et eksklusivt intervju med tv-kanalen NBC.

Brigaden, som er en politienhet under det franske innenriksdepartementet, er spesialisert på gisselsituasjoner.

Kapteinen for laget, forteller om blod og lik på bakken i ett opplyst rom. Han forteller også om stillheten som hersket på Bataclan.

– Det var mer enn 7-800 mennesker som lå på gulvet. Det var helvete på jord. Det var masse blod overalt, men det var ikke en lyd. Ingen skrek, sier han i intervjuet.

Les de sterke historiene her: Dette er ofrene etter Paris-terroren

Fredag 13. november, bare kort tid etter at Eagles of Death Metal hadde entret scenen på Bataclan, ble konserten stormet av tre svartkledde menn. 89 personer ble drept i gisselsituasjonen som fulgte.

INTERVJUET: Her viser den anonyme kapteinen i de franske spesialstyrker frem skjoldet som ble brukt av dem når de gikk inn i Bataclan. Det er gjennomhullet av AK-47 skudd. Til høyre er NBC-journalist Lester Holt. Skjermdump: NBC Foto: Skjermdump: NBC ,

– Terroristene sto bak 20-talls gisler

Med seg under intervjuet hadde kapteinen skjoldet som den første spesialgruppen som angrep konsertsalen brukte. Jeremy viser skuddhulene til NBCs reporter.

Stor oversikt: Terrorangrepene i Paris

– Så fort vi åpnet dørene skjøt terroristene 25-30 runder med AK-47 kuler mot oss. En i vår gruppe ble truffet i hånden. Det var kanskje 20 gisler mellom terroristene og oss så vi kunne ikke skyte. Det var for risikofylt for gislene.

Les mer: Han pekes ut som hovedmannen bak angrepene

Terroristene identifiserte seg så ifølge tv-kanalen som «soldater av kalifatet». De ga også uttrykk for at de ønsker å forhandle. Jeremy ba de om et telefonnummer. Det ble det aldri noe av. Den spesialtrente politimannen tror selv de bare ønsket å kjøpe seg tid for å avslutte sin grusomme dåd. Begge terroristene var ifølge han utstyrt med bombevester.

Slik så det ut inni Bataclan: Grusomme bilder tatt etter terroraksjonen

En første sjokk-granat blir avfyrt, så en til.

Etter hvert greier BRI-gruppen å få to av terroristene vekk fra gislene.

– Den ene sprengte seg selv slik, sier Jeremy, og viser med hånden hvordan terroristen skal ha utløst bombevesten med en håndbevegelse.

– Den andre prøvde å gjøre det samme men ble skutt av de to første BRI-folkene. Det var blod overalt, sier Jeremy til NBC.

Fransk politi: Den mystiske kvinnen Hasna Aitboulachen (26) sprengte ikke seg selv

Bataclans bartender ble skutt men unnslapp

Bartenderen Louis Samka (26) kom i nærkontakt med terrroristene allerede litt over klokken 21.30 denne fredagskvelden. Han er ansvarlig for kafeen i konsertlokalet.

– Jeg så en kar som pekte en angrepsrifle og en kalashnikov, min sjette, syvende eller åttende sans forsto at det var fare på ferde. Jeg la meg umiddelbart ned på gulvet og stupte inn i kafeen. Jeg ble skutt. Min flaks gjorde at det kun traff meg i siden og en muskel, forteller han til Le Monde.

Eagles of Death Metal-fansen skulle bare se bandet opptre live; Kort tid senere var Bataclan blitt et blodbad.

Samka ble truffet i hoften av terroristens skudd. En kollega av ham trodde først lydene dreide seg om kinaputter. Samka hører flere skuddsalver men greier å komme seg ut av konsertlokalet gjennom en bakdør i kafeen.

Seks dager etter aksjonen forteller kaptein Jeremy at fortsatt har problemer med å sove om natten. Minnene fra Bataclan er for sterke. Men ifølge BMF TV føler han seg sikker på at han har reddet mange liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder