BØDDEL: Mannen som tilsynelatende halshugger den amerikanske journalisten James Foley i videoen fra IS. Foto:,AP

Jakten på «Jihad-John»: Hevder FBI planlegger storaksjon

Nettet skal være i ferd med å snøre seg rundt IS-bøddelen som kalles «Jihad-John».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Amerikanske kilder basert i Storbritannia sier ifølge The Mirror at de med stor sikkerhet kan slå fast hvem bøddelen som tilsynelatende halshugget journalistene James Foley og Steven Sotloff er.

Samtidig sier kilder til avisen at et team som har jobbet fra Scotland Yard har identifisert en rekke av bøddelens støttespillere fra samme ekstreme miljø i Storbritannia og at FBI planlegger arrestasjoner av opptil 12 briter i nær fremtid.

– Det har vært en samordnet innsats for å spore opp nettverket rundt IS-bøddelen. Etterforskningen har gitt oss spor over hele landet, sier en kilde til avisen.

Det er ikke første gangen det hevdes at identiteten til bøddelen er kjent for amerikansk og britisk etterretning, men det har blitt trukket i tvil om han faktisk var den som gjennomførte drapene.

Tror navnet offentliggjøres

Kilden til The Mirror bekrefter at de med stor grad av sikkerhet kjenner den angivelige bøddelens identitet.

– Vi er 99,99 prosent sikre nå på hvem «John» er, men etterforskerne må opptre forsiktig i den videre kartleggingen av hans nettverk i Storbritannia, sier kilden.

Saken er omtalt i flere britiske og amerikanske medier mandag formiddag.

– Jeg forventer at navnet hans vil offentliggjøres i løpet av de kommende dagene og det er bare et tidsspørsmål før vi får pågrepet ham, hevder kilden.

- Må beskytte kvinner

Brutaliteten til terrororganisasjonen som kaller seg «Den islamske staten» (IS), har sendt sjokkbølger gjennom det internasjonale samfunnet.

– Det haster med å beskytte religiøse og etniske grupper, barn og kvinner, som risikerer å bli rekruttert og seksuelt misbrukt. Kvinner har blitt også blitt utsatt for sterke begrensninger, sa FNs nye menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein i en tale til FNs menneskerettighetsråd mandag.

Tidligere menneskerettssjef i FN, Navi Pillay, har uttalt at IS kan ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

– Slike kaldblodige, systematiske og forsettlige drap på sivile, plukket ut på grunn av sin religiøse overbevisning, kan utgjøre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sa Pillay, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder