RIVER GJERDET: En gruppe flyktninger klarer å dra ned sperringene som er dekket av piggtråd på grensen. Foto: Louisa Gouliamaki , Afp

Sammenstøt mellom politi og flyktninger flere steder i Europa

Politiet har tatt i bruk tåregass mot flyktninger som brøt seg gjennom grensesperringene mellom Makedonia og Hellas. Også i Frankrike bruker myndighetene tåregass mot flyktningene.

  • Anita Bakk Henriksen
  • Silje Fjeldstad
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tusenvis av flyktninger på den greske siden nektes å komme inn i Makedonia, og mandag nådde frustrasjonen nye høyder. Flere hundre mennesker brøt seg gjennom sperringene, mens de ropte «åpne grensene». Det melder Sky News.

BBC skriver at det er uklart om flyktningene klarte å ta seg over på andre siden av grensen. Makedonsk politi svarte med tåregass, ifølge vitner på stedet. Sky News melder at politiet også brukte sjokkgranater mandag.

Bakgrunnen for den desperate situasjonen er oppsamlingen av mennesker i Idomeni i Hellas.

FLYKTER: Mennesker flykter etter at makedonsk politi avfyrer tåregass mot flyktningene som forsøker å ta seg over til andre siden av grensen Foto: Petros Giannakouris , Ap

70. 000 i løpet av neste måned

Situasjonen i området har lenge vært kritisk, men oppsamlingen av mennesker i området vokste for alvor i forrige uke da Makedonia begynte å nekte afghanere adgang og skjerpet kontrollen av syrere og irakere. Det melder NTB.

Ifølge NBC var det bare så vidt at mandagens opptøyer ikke gikk galt for flere kvinner og barn, som nesten ble trampet i hjel i kaoset som oppstod. Lørdag meldte VG at det er 7.000 mennesker i leiren, og at tallet øker per time. Etter hendelsen måtte rundt 30 personer ha legehjelp, ifølge NTB.

Hellas' migrasjonsminister har anslått at antall flyktninger og migranter som vil være strandet på gresk jord og som ikke kommer seg videre nordover i Europa vil nærme seg 70.000 mennesker i løpet av neste måned.

Forsøker å vise verden hva som hender

Finske Caroline Haga i Røde Kors og en ung jente. Foto: Privat ,

Finske Caroline Haga arbeider i Røde Kors, og forteller til VG at hun var i området mandag.

– Vi var i dag i Idomeni. Leiren var tenkt til å romme 1500 mennesker, og nå er det rundt 7500 folk der. Det er stengsler rundt leiren mot grensen, og vi fikk høre at politiet brukte tåregass for å stagge et opprør. Vi fikk ikke inntrykk at det var veldig voldelig, men en liten gruppe som egget opp hverandre. For meg virket det mest som protester, og at noen forsøker å vise verden hva som hender, forteller Haga til VG på telefon.

Hun anslår at bare fem-seks hundre personer har passert grensen de siste fem dagene.

– Situasjonen i hele leiren er veldig dårlig, og mange har ventet der inne i ti dager. Folk sover utendørs fordi de ikke har telt. Det går ned til ti grader, og det regner innimellom. Røde kors og andre organisasjoner prøver så godt vi kan å hjelpe, men det er en vanskelig og akutt situasjon, sier Haga.

Røde Kors-arbeideren forteller at presset er stort nord i Hellas. Hun anslår at rundt 12.000 personer oppholder seg i Idomeni og tre andre byer.

– Nesten 40 prosent er barn, og folk kan vente i tre eller fire timer for å få mat, forteller hun.

Splittet EU

EU leter nå etter løsninger som kan fungere for alle medlemslandene, men splittelser på kryss og tvers gjør det svært krevende å bli enige. Tidligere vedtak, som for eksempel byrdefordelingen eller relokaliseringsprogrammet, er ikke fulgt opp.

Bakgrunn: Syv flyktning-floker EU må løse

– Alle skylder på alle, men ingen gjør noe. Resultatet ser du her. Det er ikke bra for noen, sukker Dhafer Tariz (27) fra Mosul i Irak da VG snakket med han for et par dager siden.

Fast bestemt på å komme seg videre

Makedonske grensevakter krever pass eller andre identitetspapirer for å slippe folk over grensa, noe ikke alle flyktningene har.

Toppet med piggtråd og voktet av soldater bevæpnet både med pistoler og politikernes nye og langt strengere regler for hvem som får passere, har nabolandene satt en slags stopper for de som vil reise videre nordover.

Men fast bestemte på å nå målet, er det svært få som blir værende i de stadig flere leirene lengre sør i Hellas.

Også tåregass i den franske «Jungelen»

En ung flyktning avbildet foran flammer i «Jungelen» i Calais, mandag. Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Samtidig med dramaet som utspiller seg i Hellas, har franske myndighetene nå gått i gang med å fjerne deler av flyktningleiren i Calais i Frankrike. Også her blir det avfyrt tåregass, ifølge Sky News. I leiren bor tusenvis av mennesker med en drøm om å ta seg til Storbritania.

NBC melder at minst 3.000 flyktninger lever i leiren, og bilder fra stedet viser at store politistyrker er på stedet.

Sky news melder politiet brukte tåregass mot flere barn i aksjonen.

Bakgrunn: Derfor kommer flyktningene til den franske havnebyen Calais

Området i Calais, kalles «Jungelen», og en domstol i Lille ga i forrige uke myndighetene tillatelse til å starte riving, til protester fra migrantene selv og hjelpearbeidere.

En fransk politimann er i ferd med å kaste tåregass, inne i «Jungelen» i den franske havnebyen Calais. Foto: Philippe Huguen , Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder