FORHANDLINGER: Den franske presidenten Francois Hollande mener Tyrkias økende innblanding i Syria er grunnen til fredssamtalene mellom Russland og USA. Selv snakket han i Europarådet om flyktningkrisen fredag. Foto: Yves Herman , Reuters

Hollande frykter krig mellom Tyrkia og Russland

Den franske presidenten Francoise Hollande sier at Tyrkias involvering  i den syriske konflikten har skapt en risiko for krig mellom Tyrkia og Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Tyrkia er involvert i Syria. Der er det en risiko for krig, sa president Hollande til radiostasjonen France Inter, ifølge AFP.

– Det er også derfor FNs sikkerhetsråd møtes, sier Hollande.

Frankrike sa fredag kveld nei til et russisk forslag til en FN-resolusjon, som ifølge nyhetsbyrået AFP hadde som mål å begrense tyrkiske militære handlinger i Syria. Frankrike hevder den russiske støtten til syriske regjeringsstyrker har ført til en farlig eskalering av krigen.

– Dette kan fort komme ut av kontroll og lede oss ut i ukjent farvann, sier Frankrikes FN-ambassadør, Francois Delattre.

Syrisk opprørsleder til VG: – Vil ikke forhandle før bombingen stopper

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura opplyser at det foreløpig ikke ligger an til Syria-samtaler 25. februar.

Først må Russland og USA bli enige om hvordan våpenhvilen skal gjennomføres, sa Mistura i forkant av møtet fredag.

– Jeg kan realistisk sett ikke innkalle til nye samtaler i Genève 25. februar. Vi trenger ti dagers forberedelser. Men vi regner med å gjøre det snart. Vi ønsker imidlertid ordentlige samtaler om fred, ikke samtaler om samtaler, sa han i et intervju med Svenska Dagbladet.

Forsiktig, men pragmatisk

– Jeg kan ikke si når jeg vil kalle inn til samtaler. Vi er blitt skuffet tidligere, nå er jeg forsiktig, men pragmatisk, sa han videre.

Den svensk-italienske FN-diplomaten innstilte fredssamtalene i Genève tidligere i februar med begrunnelse i at det var vanskelig å fortsette når kampene raste som før, og syrerne ikke opplevde noen humanitær bedring.

LES OGSÅ: Russland advarer Assad mot å hindre våpenhvile

FORHANDLER: FNs Syria-utsending Staffan de Mistura kommer med en uttalelse idet fredssamtalene i Genève startet 29. januar. Få dager senere ble de stanset. Mistura så ingen grunn til å fortsette når det ikke var tegn til bedring for Syrias sivilbefolkning. Foto: Denis Balibouse , Reuters

I intervjuet sa Mistura at han møter russiske og amerikanske representanter i Genéve senere fredag, og at de sammen skal begynne å se på kart for å finne ut hvor og hvordan en våpenhvile kan innføres. Han håper at Russland, USA og deres allierte vil bli enige om en våpenhvile innen en uke.

Det meste uklart

Men etter møtet er det fortsatt uklart hvor langt partene har kommet i samtalene.

– Russland og USA diskuterer på ekspertnivå om saker som skal leveres til en bredere sammensatt internasjonal gruppe for godkjenning, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova fredag ettermiddag.

Hun legger til at det ennå ikke er bestemt når et slikt større internasjonalt møte skal finne sted.

LES OGSÅ: Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

Mistura la i intervjuet med den svenske avisen mindre vekt på de mange politiske utspillene som aktørene kommer med.

– Vi hører nå massevis av sterke uttalelser fra parter som forbereder sine posisjoner. Det er en del av spillet. Russland vil føle seg fri til å fortsette å bombe IS og Nusrafronten når det blir en våpenhvile, noe de og USA har rett til i henhold til FN-resolusjonen, sa han.

Kilde: NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder