LYKKELIG: Amerikanske Amanda Knox, som mediene ga kallenavnet «Foxy Knoxy», fortalte at hun var «glad for å ha fått livet sitt tilbake» på en pressekonferanse i mars i år, etter at italiensk høyesterett besluttet å oppheve drapsdommen mot henne. I bakgrunnen står Knox' forlovede Colin Sutherland. Foto: Stephen Brashear , Afp

Italiensk høyesterett: Derfor ble «Foxy Knoxy» frifunnet

«Sjokkerende svakheter» og «åpenbare feil». Slik omtaler
italiensk høyesterett politiets etterforskning av Amanda Knox, som tidligere i år ble frifunnet i en av århundrets mest omtalte drapssaker.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Britiske Meredith Kercher ble i 2007 funnet drept med minst 40 knivstikk og strupen skåret over i den italienske byen Perugia. Kort tid senere ble Knox, som delte leilighet med offeret, og hennes daværende kjæreste Raffaele Sollecito pågrepet og siktet for det brutale drapet.

Knox og ekskjæresten ble først funnet skyldige for drapet i to rettsinstanser, henholdsvis i 2009 og 2014, men i mars i år ble dommene mot begge opphevet av italiensk høyesterett.

Mandag ble den 52 sider lange begrunnelsen for rettens beslutning offentliggjort.

Ifølge britiske The Guardian, som har lest rapporten, blir italiensk politi og påtalemyndigheten refset for flere grove feil i forbindelse med drapsetterforskningen.

Rettssaken mot Knox og Sollecito kollapset som et «resultat av sjokkerende svakheter i etterforskningen», går det frem i rapporten. Retten mener også at politiet ble stresset av den enorme medieoppmerksomheten saken fikk.

«Oppmerksomheten saken fikk internasjonalt resulterte i at etterforskningen ble fremskyndet for å finne én eller flere skyldige, noe som definitivt ikke bidro til å komme frem til sannheten», skriver dommerne.

Bakgrunn: «Foxy Knoxy» dømt til 28 års fengsel for drap

Burde aldri ha blitt dømt

Rapporten trekker også frem flere punkter de mener politiet overså i etterforskningen, blant annet det at det aldri ble funnet noen tekniske bevis på offeret eller i rommet hun ble funnet drept, som kan knyttes til Knox eller ekskjæresten.

Politiet hevdet opprinnelig at de fant DNA fra Sollecito på offerets BH og DNA fra Knox på en smørkniv ved åstedet.

I rettssaken ble dette regnet som påtalemyndighetens viktigste bevis.

Rapporten avviser begge bevisene som «vitenskapelig upålitelige», skriver New York Times.

Manglet motiv

Det stilles også spørsmål ved at det aldri ble funnet noe blod på kniven som påtalemyndigheten hevdet ble brukt til å drepe Kercher.

En av politiets hovedteorier rundt motivet for drapet, var at Kercher ble drept fordi hun ikke ønsket å delta i en sexlek med Knox og ekskjæresten. I rapporten blir denne teorien avvist fordi den aldri ble tilstrekkelig bevist.

Påtalemyndigheten blir også refset for å ha påstått at Knox mislikte drapsofferet, en påstand de heller aldri hadde noen beviser for.

«Dommen er preget av flere åpenbare feil», konkluderer retten.

Sett denne? Her bryter Amanda Knox sammen på TV

Knox takker familie og venner

Mandag kveld publiserte Amanda Knox en kort uttalelse på sin egen hjemmeside:
«Dette har vært en tidkrevende kamp for meg, min familie, mine venner og støttespillere. Selv om jeg er glad for at dette er over, så vil jeg for alltid være takknemlig for alle som har brukt sin tid og kunnskap til å hjelpe meg», skriver Knox.

Amerikaneren legger også til at hun ønsker å hjelpe andre som har opplevd lignende hendelser.

«Livet mitt kan gå videre og et av mine mål er å hjelpe andre som har blitt anklaget for noe de ikke har gjort».

Stemplet som morder: – Jeg vil aldri tilgi «Foxy Knoxy»

En av Knox' forsvarere, Carlo Dalla Vedova, sier til nyhetsbyrået AP mandag at hans klient mener kritikken mot etterforskerne i saken er berettighet.

– Hun er veldig fornøyd og glad etter å ha lest begrunnelsen. På samme tid er det trist - trist fordi Meredith Kercher ikke lenger er med oss, og dette er en tragedie som ingen kan glemme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder