POLITIAKSJON: Politistyrker gikk inn i Topo Chico-fengselet i Monterrey og fratok de innsatte luksuser som saunaer, minikjøleskap og tv-er.
POLITIAKSJON: Politistyrker gikk inn i Topo Chico-fengselet i Monterrey og fratok de innsatte luksuser som saunaer, minikjøleskap og tv-er. Foto: EPA Government ,

Badstuer og barer beslaglagt i meksikansk fengsel

UTENRIKS

Meksikansk politi gjorde funn av enorm luksus i fengselet hvor 49 fanger mistet livet i et opprør torsdag.

Publisert: Oppdatert: 15.02.16 11:44

Skandalen rundt fengselsopprøret som betegnes som det verste i meksikansk historie, fortsetter med full styrke. Oppsynsmannen og bestyreren ved fengselet Topo Chico i byen Monterrey, nord i Mexico, er pågrepet og siktet for narkotikasmugling og for ikke å ha innført nødvendige sikkerhetstiltak i fengselet, hvor minst 49 fanger mistet livet i opprøret torsdag.

Fengselsdirektør Gregoria Salazar og viseoverbetjent Jesús Fernando Domínguez anklages for drap og maktmisbruk, mens fengselsvakten José Reyes Hernández er siktet for drap. Alle tre er varetektsfengslet, opplyser delstatsaktor i Nuevo León, Roberto Flores, ifølge Associated Press.

Enorm luksus

Søndag tok politiet kontroll over fengselet og «fikk en slutt på selvstyringen som organiserte kriminelle ledere utøvet med støtte fra fengselsmyndighetene», uttalte statspolitiet.

Fikk du med deg?: Rømt narkokonge i hemmelig møte med Sean Penn

Etter at myndighetene hadde gått inn i fengselet, gjorde de en rekke oppsiktsvekkende funn som viste graden av friheter de innsatte ble tillatt: Fengselet hadde «luksusceller» med aircondition, mini-kjøleskap, digital-TV, akvarier, barer og badstuer, opplyste myndighetene.

Lederen for narkotikakartellet Zeta, Ivan Hernandez Cantu, med kallenavnet «El Credo», hadde dobbeltseng, flatskjerm og et luksusbad på cellen, opplyser statsadvokatkontoret i delstaten Nuevo León.

Ifølge myndighetene var opprøret del av en maktkamp mellom lederen for narkotikakartellet los Zetas, Ivan Hernández Cantu, og en leder fra samme kartell, Juan Pedro Zaldivar Farias.

Los Zetas: Halshugger og torturerer

Los Zetas anses som kanskje det mest brutale og skruppelløse narkokartellet i Mexico, og er kjent for å ta i bruk metoder som å halshugge og torturere rivalene sine.

Kartellet, som har sitt hovedsete i de nordøstlige delstatene av Mexico, vokste voldsomt fra sin fødsel på slutten av 90-tallet, og ga raskt Sinaloa-kartellet, landets mektigste, konkurranse.

Vold i Mexico: 11 personer drept i 15-årsdag

Det amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) beskrev dem på 2000-tallet som «kanskje det mest teknologisk avanserte, sofistikerte og voldelige av disse paramilitære kriminelle gruppene», ifølge Insight Crime.

Ifølge analysenettstedet er kartellet i dag derimot en fragmentert gruppe, og er i større grad avhengig av inntekt fra lokal kriminalitet enn via transnasjonal narkotikahandel.

Til tross for en mer tilbakelent og passiv tilnærming til landets mektigste narkotikakarteller enn sin forgjenger Félipe Calderón, har ikke president Enrique Peña Nieto (PRI) maktet å stagge den enorme volden og korrupsjonen som preger store deler av Mexico.

Presidenttiden hans er preget av skandaler som den da 43 studenter i Ayotzinapa, etter alle solemerker ble bortført og drept av en lokal narkotikabande i samarbeid med lokalt politi.

Rundt 164.000 mennesker er blitt drept i den meksikanske krigen mot narkotika fra 2007 til 2014, ifølge tall fra den meksikanske regjeringen. Det er flere enn antall drepte i Irak og Afghanistan i samme tidsrom.

VG/NTB

Her kan du lese mer om