ERKLÆRER UNNTAKSTILSTAND: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan styrer landet med jernhånd for å gjenopprette kontrollen i landet etter det mislykkede militærkuppet. Foto: Reuters/ NTB scanpix

Erdogan erklærer tre måneders unntakstilstand

Andre land kan ha vært involvert i kuppforsøket, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i et intervju med nyhetskanalen Al Jazeera.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sier Erdogan etter et møte med sitt eget sikkerhetsråd onsdag kveld.

På en pressekonferanse erklærte presidenten tre måneder unntakstilstand – et grep han mener er nødvendig for å kontrollere kuppmakerne.

Bakgrunn: Derfor forsøkte de å styrte Erdogan

Tidligere onsdag kveld lot han seg intervjue på direkten med den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. Der sa han at andre land kan ha hatt en finger med i spillet i det mislykkede militærkuppet forrige helg.

Det er satt i gang undersøkelser og etterforskning med mål om å avsløre om fremmede makter var involvert i kuppforsøket natt til lørdag, opplyste han.

Den tyrkiske presidenten sier at det skjedde en svikt i landets etterretningstjeneste.

Peker på «andre land»

Presidenten anklager tilhengere av den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen, som er en skarp Erdogan-kritiker, for å stå bak kuppforsøket. Gülen avviser anklagene, men regjeringen omtaler nå bare Gülens bevegelse som «Fethullahs terroristorganisasjon».

– Unntakstilstand er nødvendig for å raskt å kunne fjerne alle elementer av terroristorganisasjonen som er involvert i kuppforsøket, sa Erdogan til pressen i presidentpalasset i Ankara onsdag kveld.

Bare en drøy halvtime tidligere lot han seg intervjue på direkten av den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. Der sa han at andre land kan ha hatt en finger med i spillet i det mislykkede militærkuppet forrige helg.

Etterretningssvikt

Det er satt i gang undersøkelser og etterforskning med mål om å avsløre om fremmede makter var involvert i kuppforsøket natt til lørdag, sa Erdogan.

Den tyrkiske presidenten sier at det skjedde en svikt i landets etterretningstjeneste.

– Det er vanskelig å alltid se svakhetene som nasjonen kan ha, sier han og legger til at også andre land har opplevd lignende tidligere.

Gülens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet har flere millioner tilhengere og kontrollerer en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Men den 75-årige predikanten, som tidligere var en nær alliert av Erdogan, avviser enhver befatning med hærens kuppforsøk. Gülen har bodd i Pennsylvania i selvpålagt eksil siden slutten av 1990-tallet.

Tyrkia krever at landets NATO-allierte utleverer ham. Men USA har slått fast at de trenger «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket dersom en utlevering skal kunne vurderes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder