KRIGSHERJET: En gutt leker på en stridsvogn i den sønderbombede byen Kobane nord i Syria. Etter snart fem år med borgerkrig, tok verdenssamfunnet håpet om fred i Syria et sjelden langt steg fremover fredag kveld. Foto: Yasin Akgul , Afp

Slik er FNs plan for fred i Syria

Assads skjebne fortsatt uviss

Brende: Historisk viktig avtale

FN vil ha fredsforhandlinger uten terroristgrupper og en umiddelbar våpenhvile i Syria. Men hva som skal skje med president Bashar al-Assad, er fortsatt et åpent spørsmål.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sent fredag kveld vedtok FNs sikkerhetsråd avtalen som skal bane veien for fred etter snart fem år med borgerkrig og over 250.000 døde i Syria.

Det var USAs utenriksminister John Kerry som ledet det historiske møtet i Sikkerhetsrådet.

– Resolusjonen sender en klar melding til alle berørte om at tiden er inne for å stoppe drapene i Syria, sa Kerry.

Det såkalte veikartet for fred inneholder en rekke konkrete punkter som skal lede frem mot en varig fredsløsning. Flere av dem ligner også punkter Russlands Vladimir Putin tidligere har lagt frem.

Artikkelen fortsetter under bildet

HISTORISK ENIGHET: Her vedtar Russlands Sergej Lavrov (til venstre), Spanas Jose Manuel Garcia-Margall, Storbritannias Philip Hammond og USAs John Kerry den historiske FN-resolusjonen fredag kveld. Foto: Timothy A. Clary , Afp

Slik er FNs historiske Syria-plan - punkt for punkt:

**Resolusjonen setter som mål at samtaler om en politisk overgang skal komme i gang så tidlig som i januar.

**FN skal legge til rette for samtalene, og representanter for regjeringen og opposisjonsgrupper skal delta.

VG-OVERSIKT: Dette er partene i Syria-konflikten

**Resolusjonen krever også en umiddelbar stans i alle angrep mot sivile og sivile mål.

**I resolusjonen tas det til orde for en landsomfattende våpenhvile «så snart representantene for den syriske regjeringen og opposisjonen har tatt de første skrittene mot en politisk overgang i FN-regi».

**Våpenhvilen som skisseres i planene, skal imidlertid ikke gjelde terrorgruppen Den islamske staten (IS), og heller ikke al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.

**FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal innen en måned legge fram forslag til hvordan en våpenhvile kan overvåkes og følges opp.

**I teksten heter det også at «det syriske folket skal bestemme Syrias framtid» - en formulering som blant annet Russlands president Vladimir Putin - og president Bashar al-Assad - tidligere har brukt.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENORME ØDELEGGELSER: Minst 250.000 mennesker er drept, og de materielle ødeleggelsene etter fem års borgerkrig er så enorme at ingen tør å spå omfanget. Dette bildet er fra Aleppo, og viser skadene etter det som skal være et russisk luftangrep for en drøy uke siden. Foto: Karam Al-masri , Afp

Vil ha Assad-garanti

Men hva som skal skje med den omstridte presidenten er fortsatt et vidåpent spørsmål.

– Det må være garantier om en exit for Bashar al-Assad, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til kollegene i sikkerhetsrådet.

Frankrike og andre vestlige stormakter holder Assad ansvarlig for mange av de sivile livene som er gått tapt under borgerkrigen.

– Hvordan kan han samle et helt folk når han har massakrert så mange? spurte Fabius.

USAs John Kerry sa det slik:

– For at dette skal virke, må prosessen ledes og formes av Syrias menn og kvinner. Hvis krigen skal ta slutt, er det tvingende nødvendig at det syriske folket blir enige om et regjeringsalternativ.

Brende: Historisk

FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjon er et historisk viktig vedtak, sier utenriksminister Børge Brende (H).

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende (H). Foto: Stian Eisenträger , VG

– Det viser at det internasjonale samfunn nå endelig står samlet om å få til en politisk løsning på den langvarige og ødeleggende borgerkrigen i Syria, sier Brende i en pressemelding.

LES OGSÅ: Syv grunner til at det kan bli fred i Syria

– Det vil nå være viktig å få på plass en snarlig våpenhvile for Syria som kan legge til rette for humanitær bistand til sivilbefolkningen i det krigsherjede landet, sier Brende.

Han påpeker at selv om det er langt fram før det oppnås fred i Syria, vil innsatsen for en løsning på konflikten forhåpentligvis skape grunnlag for en gradvis forbedring av situasjonen.

– Det er gledelig at resolusjonen også peker på behovet for humanitær innsats og trekker fram den forestående giverkonferansen i London i februar, sier Brende.

Uenighet og diplomati

Det såkalte veikartet for fred er utformet av en rekke land under to møterunder i Wien. Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) har vært sentral i arbeidet.

Utenriksministrene fra en rekke land, blant dem USA, Russland, Saudi-Arabia og Iran, var fredag samlet i New York for å forsøke å skape framdrift i fredsprosessen i Syria.

Tidligere på dagen ble det meldt om at USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som alle kan stanse resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd, hadde problemer med å bli enige.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa han tvilte på om det ville bli noen enighet, men noen timer senere hadde stemningen snudd.

Dermed kom verden et lite - men svært viktig - skritt nærmere fred i Syria.

HISTORISK JA: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov stemmer for resolusjonen under fredagens møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Kilde: NTB/VGKommersielt samarbeid: Rabattkoder