Mange kvinner som flykter fra krigens redsler i Irak og Syria, opplever ny utrygghet på sin ferd gjennom Europa, advarer Amnesty International. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ,

Flyktningskrisen: Kvinner på flukt gjennom Europa blir utsatt for overgrep

Kvinner på flukt gjennom Europa blir mishandlet og misbrukt, og de får ikke den nødvendige beskyttelse av myndigheter og hjelpeorganisasjoner, advarer Amnesty International.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Menneskerettighetsorganisasjonen har intervjuet en rekke kvinner fra Syria og Irak som har flyktet via Tyrkia, Hellas og land på Balkan. De fleste av dem befinner seg i dag i Tyskland, men noen er også intervjuet på et mottakssenter i Norge.

Kvinnene forteller om frykt, mishandling og seksuelle overgrep fra menneskesmuglere, grensevakter og andre flyktninger på sin ferd gjennom Europa.

Lite beskyttelse

Leder for Amnesty Internationals avdeling for krisehåndtering, Tirana Hassan, forteller at kvinnene setter alt på spill for å søke beskyttelse for seg selv og barna sine etter å ha levd med krigens grusomheter i Irak og Syria. Men at fra det øyeblikk de legger ut på denne reisen på nytt blir utsatt for vold og utnyttelse.

– Dersom denne humanitære krisen hadde skjedd et annet sted i verden, ville vi ha forventet strakstiltak for å beskytte dem som har størst risiko for å bli utsatt for misbruk, blant dem kvinner som reiser alene eller med barn. Det ville i det minste ha blitt satt opp godt belyste toaletter og trygge overnattingsplasser for dem, sier Hassan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvinnelige flyktninger mishandles, utnyttes og forulempes seksuelt i europeiske transittleire og asylmottak. Denne kvinnen ble skadd i sammenstøt mellom syriske og afghanske flyktninger på en jernbanestasjon i Kroatia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ,

Hassan forteller at kvinnene og barna deres har flyktet fra noen av verdens farligste områder, og at det er skammelig at de fortsatt skal være i fare når de kommer til Europa.

Les også: Dro for å hjelpe

Leire og mottak

Aller størst risiko løper de kvinnelige flyktningene i transittleire i Ungarn, Kroatia og Hellas, der de må sove side ved side med hundrevis av mannlige flyktninger. Noen steder forlater kvinnene slike leire, for i stedet å sove under åpen himmel der de føler seg tryggere.

Kvinnene forteller også at de føler seg utrygge på tyske asylmottak fordi de må dele toaletter og baderom med menn.

Les også: Båtfører brøt sammen

Må få trygge ruter

Det må gjøres mer for å sikre at kvinner på flukt, særlig de mest utsatte, får særbehandling slik at de får den nødvendige beskyttelse de trenger, slår Amnesty fast.

– Ingen burde i utgangspunktet måtte legge ut på denne farlige ferden. Den beste måten å hindre utnyttelse og overgrep fra menneskesmuglere på, er at europeiske myndigheter tillater trygge og lovlige fluktruter. Det er helt uakseptabelt at de som ikke har noe annet valg, blir utsatt for ytterligere ydmykelse og utrygghet på sin ferd gjennom Europa, sier Tirana Hassan. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder