ROLIG: Det er ikke trangt om plassen på stranden i Nice etter at terroren rammet i sommer. Foto: Kristofer Sandberg

Turistene rømmer fra Nice etter terroren

NICE (VG) Hoteller og restauranter har tapt mellom 20 og 40 prosent av inntektene etter terrorangrepet i sommer.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

– August har vært en total krise. Mange turister har valgt å forlate Nice etter terrorangrepet 14. juli. Angrepet var en katastrofe, ikke bare for byen, men også for næringen vår, sier Hubert Boivin til VG.

Han er direktør for interesseorganisasjonen for kafé- og restaurantdrift i Nice. Boivin forteller at det spesielt er bedriftene langs strandpromenaden «Promenade des Anglais», hvor en lastebilsjåfør meide ned og drepte 85 mennesker under feiringen av Frankrikes nasjonaldag, som melder om store tap.

– Her har man tapt mellom 20 og 25 prosent. Vi kan bare håpe på bra vær i september, og at det forblir rolig i Frankrike, slik at vi kanskje kan ta igjen noe av det tapte.

Les også: Her er terror-tiltakene på den franske rivieraen

ØKT TILSTEDEVÆRELSE: Over 2.600 personer ble rekruttert til etterretningstjenesten i Frankrike etter terrorangrepet i Nice. Nå patruljerer soldater langs strandpromenaden på rivieraen flere ganger om dagen. Foto: Kristofer Sandberg

Servitør: Tap på mellom 30–40 prosent

Mock Mezhoud (25) jobber som servitør på en restaurant langs promenaden og var på jobb under terrorangrepet. Han var en av dem som åpnet dørene for livredde turister.

– Folk kom styrtende inn og skrek at noen skjøt. Det var totalt kaos og forvirring, sier Mock.

Han forteller at flere av de ansatte ved restauranten fremdeles er preget av dette. Bedriften har tapt 30–40 prosent på én måned, forteller 25-åringen.

Les også: Turistkrise for Paris – myndighetene bekymret

NEDGANG: Servitør Mock Mezhoud (25) opplever at restauranten han jobber på har færre gjester nå enn det som er vanlig i august. Foto: Kristofer Sandberg

– Nice er forandret

Solen skinner på promenaden i Nice. På stedet der lastebilsjåføren ble stoppet av politiet etter terrorangrepet, finner vi et minnesmerke bestående av utallige teddybjørner og blomster.

Hit kommer det fremdeles folk hver kveld for å tenne lys. Mange har lagt ned bilder, klær og gjenstander til minne om sine kjære.

– Nice er forandret. Det er mye mer politi og soldater i gatene. Skal man inn i større forretninger, må man vise frem innholdet i bager og vesker. Det er en gjennomgående følelse av frykt, sier Mock.

Vanligvis jobber han seks dager i uken i sommerhalvåret. I august har det kun blitt fire til fem.

– Jeg pleier å tjene gode penger, men dette året har vært annerledes.

Stor spesial: Terrorangrepene i Paris

– Det har vært en tøff måned

VG har snakket med de største hotellene langs promenaden. Både Le Meridien, Le Negresco, Hyatt Regency, Westminster hotell og hotell West End melder om tap på mellom 20–30 prosent.

– De første dagene etter angrepet hadde vi mange kanselleringer, og fremdeles er det stille til å være august, sier presseansvarlig ved Hyatt Regency, Dominique Torrews.

PASSER PÅ: Soldater patruljerer foran minnesmerket etter terroren i Nice. Foto: Kristofer Sandberg

– Det har vært en tøff måned, men nå ser vi at gatene sakte fylles med folk, sier resepsjonisten på Le Meidien, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Det er ikke bare i Nice at turistene har sviktet. Frankrike har på landsbasis opplevd en nedgangen på syv prosent. Hardest rammet er Paris, som opplevde to terrorangrep på kort tid – i januar 2015 og januar 2016.

I Nice sier viseborgermester Rudy Salles at hele byen er traumatisert. Nasjonaldagen 14. juli har fått en dobbel betydning.

– Dessverre er ikke 14. juli lenger bare nasjonaldagen vår. Det kommer også til å bli en minnedag for dette angrepet.

Sett denne? Nå er burkinien forbudt på franske strender

EN BY I SORG: Ved strandpromenaden i Nice er det et avgrenset område hvor etterlatte og familier kan minnes de som ble drept under terrorangrepet 14. juli. Havet av bamser og blomster strekker seg mange meter nedover promenaden. Foto: Kristofer Sandberg

Var livredd for barnebarnet

I en liten bakgate i Nice ligger kontoret til interesseorganisasjonen for kafé- og restaurantdrift. Denne augustdagen er kun sekretær Mireille Cornelis på jobb.

– Jeg kan ikke beskrive med ord hvilke forferdelig natt det var. Barnebarnet mitt på 15 år var å så på fyrverkeriet på stranden den dagen. Han ringte sin mor og sa «mamma, de skyter», sier Cornelis.

Den eldre kvinnen har tårer i øynene. Redselen fra den kvelden sitter i kroppen.

– Jeg er fortsatt traumatisert. Hele byen er påvirket. Her om dagen traff jeg legen min, som mistet sin ni år gamle sønn under attentatet. Det er uforståelig.

Mireille forteller at det tidligere var bedriftene langs strandpromenaden som var mest suksessfulle. Slik er det ikke lenger.

– Alle restaurantene som blir ansett for å ha best beliggenhet i hele Nice, sliter nå. Plutselig er det ikke så greit å ligge langs strandpromenaden lenger.

TOMT: Da VG spaserte gjennom gamlebyen i Nice så vi mange restauranter med ledige bord. Flere melder om store tap etter terrorangrepet 14. juli. Foto: Kristofer Sandberg

Flere artikler

 1. Forsøkte forgjeves å redde liten jentes liv etter terrorangrepet i Nice

 2. Terrorangrep rammet Frankrikes nasjonaldag: Lastebil kjørte i sikksakk – meide ned og drepte minst 84

 3. Muslimsk småbarnsmor om burkini-forbud: – Det føles som om vi er på vei mot apartheid

 4. Redd for å reise til Nice? Du kan avbestille

 5. Originaler blåser nytt liv i Verftet

Fra andre aviser

 1. Her er årsakene til at Frankrike rammes av terror igjen og igjen

  Bergens Tidende
 2. Promenaden i Nice ble to kilometer med død

  Bergens Tidende
 3. Fransk landesorg overskygges av politisk kjekling

  Aftenposten
 4. "Nå vil alle tro at vi er mordere"

  Aftenposten
 5. Sjokk og sorg i Nice avløses av raseri og bekymring

  Aftenposten
 6. Slik endrer terroren oss

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no