BOMBET FRA HØSTEN 2014: USA og vestlige land startet bombing av IS-mål høsten 2014. Terror-organisasjonen skal nå ha mistet inntil 90 prosenet av inntektene sine, i følge en rapport. Bildet er fra byen Kobani nær grensen til Tyrkia. Foto: Maya Alleruzzo Ap

Forsker mener angrepene i Tyrkia og Brussel viser at IS er desperate

BERGEN (VG) Christian Nellemann får støtte fra flere eksperter når han hevder at store deler av innteksgrunnlaget til IS har forsvunnet og at terrorangrepene er et desperat forsøk på å vise at organisasjonen fortsatt er slagkraftig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

DESPERAT PENGENØD: IS er i desperat pengenød etter omfattende flyangrep på oljetransporten, mener Christian Nellemann i Norwegian Center for Global Analysis. Foto: Privat

Den norske forskeren og analytikeren Christian Nellemann (49), som leder det norske analysesenteret Rhipto – Norwegian Center for Global Analysis. Selskapet har utført flere analyser av konfliktområder – blant annet av krigen i Kongo for FNs sikkerhetsråd, og leverte senest i fjor en analyse av hvilke inntekter den såkalte islamske staten hadde.

Han har også ledet FNs utrykningsenhet og sammen med Interpol utredet koblinger mellom organisert kriminalitet og plyndring av naturressurser i blant annet Indonesia, Amazonas, Sentral-Asia og ellers i Afrika.

Les også: Nå begynner krigen mot IS-byen Mosul

Tjente mye penger

– Det er korrekt at IS hadde ganske solid økonomi, men de hadde også store utgifter. Og de store inntektene har de ikke lenger, sier Nellemann til VG.

Han mener at påstander om IS sine enorme inntekter på mange milliarder dollar er sterkt overdrevne:

– Hovedinntekten var salg av olje, som ble fraktet i store lastebiler inn i de kurdiske områdene av Tyrkia, sier Nellemann og forklarer.

– Årsaken til at Tyrkia lot dette skje, er at de har ansett IS som et middel til å få bukt med sitt kurderproblem.

Les også: Slik er IS' terror-byråkrati

Bombet IS-mål

Høsten 2014 startet USA og flere andre land bombing av blant annet IS-mål i Syria:

– Dermed tok de etter hvert ut flere raffinerier som IS kontrollerte, sier Nellemann.

– Men fortsatt hadde IS ganske god økonomi, blant annet ved omfattende skattlegging av befolkningen og salg av meget verdifulle antikviteter som de plyndret i oldtidsbyer og -templer. IS hadde også en viss inntekt ved å skattlegge noen grenseoverganger mellom Syria og Tyrkia, og dessuten ved å skattlegge menneskesmuglere som drev flyktningtrafikk gjennom Sahara til Libya.

I analysen av terrorvirksomheten har Nellemann blant annet samarbeidet med Genève-baserte Global Initiative Against Transnational Organized Crime, som er et samarbeid mellom eksperter på organisert kriminalitet.

Les også: Sexslaver vil havne IS-terror (VG+)

BOMBET OLJEINNTEKT: Mangeårig FN-utreder Christian Nellemann sier at særlig russisk bombing av oljevogntog har redusert IS-inntektene. Her er russiske bombefly og ett transportfly over Syria 15. mars i år. FOTO: AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY /

Russiske fly

Den virkelig store forverringen av IS-økonomien kom da Russland gikk inn med bombefly i Syria høsten 2015, hevder analytikeren:

– Den russiske bombingen endret situasjonen, også for IS. Russerne bombet opprørere som ville styrte Aassad-regimet, men de bombet også vogntog med oljelast på vei fra Syria. Dette er dokumentert på russiske satellittbilder.

Også det veldige internasjonale presset mot Tyrkia gjorde at denne transporten ble problematisk, mener Nellemann.

– Det går fortsatt olje – men omfanget er sterkt redusert, presiserer han.

Han viser til at IS-suksess har bestått i store inntekter, som har gjort det mulig å betale for leiesoldater.

Les også: IS truer med svarte dager i Europa

Halvert lønn

– Nå er imidlertid lønna blitt halvert, og IS har måttet begynne med økende beslaglegging av verdier i områdene hvor de opererer.

Han viser til at flere større terrororganisasjoner nettopp svarer med bombeattentater og større angrep når omverdenen har klart å strupe inntektene:

– Vi har sett dette hos Al Shabaab i Kenya, vi har sett det hos In Amenas-terroristen Mokhtar Belmokhtar – de går til angrep når pengene tørker inn. Således føyer angrepene i Istanbul og Ankara seg inn i et system hvor IS vil advare Tyrkia mot å strupe inntektsgrunnlaget. Tyrkia ble ikke utsatt for IS-attentat så lengden lukrative oljetransporten gikk i fred.

Nellemann ser på angrepene i Brussel som et desperat forsøk fra IS på å vise at de ikke har tapt terreng:

– IS har klart å rekruttere ved å vise til suksesser, og ved at de kan betale soldater. Derfor er det helt avgjørende at de nå kan vise at de fortsatt er slagkraftige, at det kan være på offensiven, mener forsker Christian Nellemann.

Karen J. Greenberg er direktør for senter for nasjonal sikkerhet ved Fordham Law School i USA. I en kommentar, publisert av nyhetsbyrået Reuters, påpeker også hun at bombingen i Brussel er et tegn på panikk i den islamske staten.

VIL FREMSTÅ STERK: IS er sterkt svekket og er i en desperat økonomisk situasjon - men vil fremstå som en organisasjon med slagkraft, mener den norske analytikeren Christian Nellemann. FOTO: Virginie Lefour Afp

IS under angrep

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høyskole er enig i at IS er svekket i forhold til for flere år siden:

– Jeg kan ikke gå god for at økonomien er redusert med nær 90 prosent, men vi vet at inntektene er strupet, blant annet ved at oljesalget er redusert. Og vi vet at økonomien er basert på kontanter, her er ikke elektronisk betaling gangbart. Det innebærer manglende økonomisk kontroll, mange mellomledd som kan forsyne seg av kassen og ikke minst korrupsjon. Nå vet vi at det er mindre penger i kassen, sier Gundersen.

– Det er likevel slik at IS har flere inntekter, blant annet sterk skattlegging av folk i sitt territorium, men det er en grense for hvor mye de kan ta. Og husk dette er ikke bare et økonomisk spørsmål, IS er også presset militært: Kurdiske og sunnimuslimske styrker nå står kun noen mil utenfor byen Raqqa, hvor IS-hovedsetet ligger, og vi vet at irakiske styrker tok tilbake IS-byen Ramadi, og utfordrer IS nordover mot Mosul, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder