FN: Over 10.000 har druknet i Middelhavet siden 2014

Over 10.000 flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet siden 2014, ifølge en ny FN-rapport.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

– Dette er åpenbart et forferdelig tall på dødsfall i Middelhavet, rett ved Europas grenser bare de siste par årene, sier Adrian Edwards, som er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR, skriver NTB.

Det dystre tallet ble nådd for få dager siden, opplyser han til pressen i Genève tirsdag.

FN opplyste 31. mai at minst 2.510 menneskeliv har gått tapt i forlis og kantringer i Middelhavet i så langt i år. Det er langt flere enn i samme periode i fjor, da 1.855 mennesker mistet livet.

Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange kommer over Middelhavet - og her er de fra.

De fleste av ofrene druknet på vei fra Nord-Afrika til Italia. Den fluktruten regnes som langt farligere enn den kortere sjøveien mellom Tyrkia og Hellas, som i stor grad ble stengt i vinter.

Milliardindustrien: Slik jobber nettverkene som smugler mennesker til Europa

«Ekstremt urovekkende»

– Det er en ekstremt urovekkende dynamikk, sier Edwards.

Han gjentar UNHCRs bønn om at verden må finne «levedyktige alternativer og forsvarlige virkemidler for å håndtere disse forflytningene».

– De skjer, de stanser ikke, og de trenger en løsning for å forhindre at flere liv går tapt, sier FN-talsmannen.

Flyktninghjelpen: Flyktninger fra Fallujah skytes

Bare de siste par ukene har det nærmest daglig kommet meldinger om nye forlis på sjøveien til Europa.

Totalt har 206.400 flyktninger og migranter som overlevde reisen, ankommet Europa siden starten av 2016, opplyser IOM.

Norsk skip reddet over 200 flyktninger: – Situasjonen var truende

En av årsakene til den kraftige økningen i dødsstatistikken i vår, er at menneskesmuglere sender flere og mer overfylte båter ut i havet fra den nordafrikanske kysten.

Over 300 savnet

Forrige fredag opplyste libyske myndigheter at over hundre døde båtflyktninger var funnet på en strand i Libya. Samme dag kantret en båt utenfor Kreta. Over 300 passasjerer ble berget, men det har vært stor usikkerhet om hvor mange som faktisk var om bord. Overlevende har fortalt at over dobbelt så mange var om bord i båten da den forliste.

Betaler: Sveitsisk landsby betaler bot for å slippe flyktninger

Med bakgrunn i vitnesbyrdene opplyste IOM tirsdag at rundt 320 mennesker fryktes å ha druknet etter ulykken. Organisasjonen sier i en uttalelse at den er overbevist om at enten 648 eller 650 menn, kvinner og barn var om bord i båten.

– De overlevende var sikre på tallet fordi smuglerne telte dem to ganger dagen før avgang, sier IOMs talsmann Joel Millman.

Han viderebringer grufulle fortellinger fra de overlevende. En mann som var på flukt sammen med kona og tre barn, betrodde sin treårige datter til en annen båtflyktning om bord og sa han fryktet han kom til å dø. Jenta overlevde, men resten av familien forsvant, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder