Bløtkake-angrep mot omstridt politiker i Tyskland

UTENRIKS

En mann i klovnekostyme gikk søndag til bløtkake-angrep på nestlederen i det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland.

Publisert:

Hendelsen skjedde under et internt møte i programkomitéen i det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) i et hotell i byen Kassel søndag, skriver storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ifølge partiets talsmann Christian Lüth, kom en mann utkledd som klovn gikk inn på det fullsatte møterommet og sang «happy birthday to you», mens en annen mann filmet opptrinnet. Begge skal være såkalte «aksjonskunstnere» og kaller seg Peng Collectiv.

På videoen, som ble publisert på Youtube kort tid etter, ser man hvordan mannen i klovnedrakt nærmer seg AfD-nestleder Beatrix von Storch, og til slutt kaster bløtkaken i ansiktet på henne og på hennes partikollega Albrecht Glaser.

– De har ingen argumenter

De rundt 20 deltakerne på møtet kastet seg over inntrengerne, og ringte deretter politiet.

– De som ikke har argumenter setter fyr på biler. Eller kaster kake i fjeset mitt, skriver Beatrix von Storch på sin egen Facebook-profil, hvor hun også har lagt ut et bilde av seg selv, tilsølt med krem fra topp til tå etter bløtkake-aksjonen.

Men det virker som hun tar aksjonen med et smil - i hvert fall avslutter hun innlegget med en smiley, og skriver:

– PS: Neste gang, vær så snill og bruk heller jordbærkake. Krem gjør en tykk.

Foruten å være AfD-nestleder er hun også representant i EU-parlamentet og leder for partiet i Berlin.

Bakgrunn: Tysk politiker med sjokk-uttalelser

Politiet har pågrepet en 31-åring som er siktet for ærekrenkelse etter kakekastingen, ifølge Focus. Aksjonisten skal på sin side ha gått til motanmeldelse av flere AfD-representanter, som de hevder utsatte ham for slag og spark etter kakekastingen. Den andre aksjonisten greide å flykte før politiet kom til stedet.

Omskriver omstridte AfD-uttalelser

Topp-politikeren er blitt svært omstridt i Tyskland, spesielt etter at hun gikk ut på Facebook og støttet partileder Frauke Petrys uttalelse om at man i nødsfall må skyte på flyktninger som tar seg ulovlig overgrensen til Tyskland – også kvinner med barn.

Selv om hun i etterkant forsøkte å relativere utsagnene sine, var det etter alt å dømme dette som var bakgrunnen for bløtkake-angrepet, skal man tro aksjonistenes nettside:

– Den som vil forhindre moralsk grenseoverskridelse, må i nødsfall også benytte bløtkaken. Slik står det i loven. Da den som ikke aksepterer STOPP ved vår etisk-moralske grense, den er en angriper. Og mot angrep mot man forsvare seg, heter det i uttalelsen, som er en direkte omskrivning av uttalelsene partileder Frauke Petry ga vedrørende flyktninger i sitt omstridte intervju.

Les også: Omstridt politiker beskyldes for «mental brannstifting»

Humor og alvor

Aksjonistene benytter seg flere ganger av ordlikhetene mellom de tyske ordene for kake (Torte), drepe (Töten) og total,:

– Ingen aktivist vil kake en politiker. Jeg vil heller ikke det. Men siste utvei er bruk av bløtekaker. Og nå er bruken av kake det moralske påbud. Kakekasting er det siste middel ved grensen til umenneskelighet og påtrengende uttrykk for direkte demokrati, heter det i kunngjøringen.

Aksjonistene kaller kakekastingen «det demokratiske flertallets søte og klebrige vrede».

– Ingen får tro at man kan gå ustraffet vekk fra grunnlaget av etikk, moral og menneskerettigheter gjennom å true med dødelig vold mot mennesker. Den som gjør som AfD, løper risikoen for å utløse «tortalen Krieg».

Aksjonen har ført til livlige diskusjoner i sosiale medier i Tyskland, og emneknaggen #tortalerkrieg trendet søndag kveld. Mange tar opptrinnet med humor, mens andre syns bløtkake-aksjonen var udemokratisk og usmakelig.

Her kan du lese mer om